Pregatirea in sezonul de schi
Solicită ofertaIncrederea sta la baza unei vacante la schi reusite.
Increderea pe partie inseamna increderea in corpul tau:
- Muschii, articulatiile si oasele tale sunt functionale
- Postura ta generala e una corecta
- Stii ca lantul tau cinematic functioneaza cum trebuie
- Te simti comod cand iti pui claparii
- Ai incredere in forta si rezistenta muschilor tai
- Capacitatea ta cardiovasculara e una adecvata
- Simulezi si exersei miscarile specifice sportului
- Ai un echilibru functional la nivel motor si psihic
Primul pas pentru un antrenament reusit il reprezinta incalzirea inainte de a incepe activitatea sportiva. Incalzirea inaintea unei activitati fizice este o etapa de tranzitie intre repaus si efort, necesara pentru a pune in miscare progresiv organismul (articulatiile, muschii, sistemul cardio-respirator, psihicul). Incalzirea are ca efect cresterea temperaturii corpului si a tonusului muschilor care vor fi solicitati in timpul activitatii ce va urma.
Incalzirea ii asigura sportivului cele mai bune conditii pentru a depune maximum de efort. Tocmai de aceea incalzirea inainte de sport ajuta la cresterea performantei, prevenirea si scaderea riscului de accidentare. Aceasta poate dura 15-20 de minute si presupune efectuarea unor miscari simple. Solicita pachetul Ready to ski.
Importanta stretching-ului pre si post activitate fizica
De ce este important stretching-ului inainte de antrenament:
- Imbunatateste fluxul de oxygen
- Te ajuta sa ai antrenamente mai lungi: pentru ca stretching-ul imbunatateste flexibilitatea articulatiilor, vei simti mai greu oboseala fizica
- Ajuta la prevenirea unor leziuni: muschii sunt mult mai putin predispusi la intinderi sau rupturi musculare
- Creste nivelul de energie
- Creste flexibilitatea grupelor musculare
De ce este important stretching-ului dupa antrenament
Este indicat sa alocati 5 minute pentru a incheia antrenamentul sau activitatea fizica prin stretching:
- Elimina acidul lactic din muschi
- Reduce aparitia crampelor musculare (impreună cu o hidratare bună)
- Favorizeaza coordonarea mai buna si tonifierea musculara
- Ajuta la relaxarea și iesirea din efort treptata a muschilor si a intregului organism (scade ritmul cardiac treptat)
- Secretia endorfinelor
- Imbunatateste postura generala a corpului (insotit de un antrenament bun postural favorizeaza imbunatatirea problemelor de postura pe fond de dezechilibru muscular)
- Diminueaza starile de anxietate
Importanta talonetelor in activitatile fizice
Purtarea talonetelor in timpul antrenamentelor (sau al oricarui tip de mișcare in schi) aduce, totodata, beneficii semnificative: imbunatatirea detentei, a vitezei, diminuarea durerilor de la nivelul talpilor, gleznelor sau gambelor in timpul mersului sau alergarii etc.
In plus, creste rezistenta la efort, reduce oboseala de la nivelul picioarelor (senzatia de „picioare grele”) si scade riscul accidentarilor pe fond de suprasolicitare a picioarelor. De asemenea, talonetele atenueaza presiunea exercitata asupra gleznelor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale, atat in timpul mersului, cat si in repaus. Solicita pachetul Ready to ski.
Pachetul READY TO SKI iti dezvolta increderea de care ai nevoie pe partie, pentru ca tu sa ai o vacanta asa cum iti doresti. Acesta contine:
- 12 sedinte de gimnastica sportiva sau antrenamente specifice
- 4 sedinte de terapie manuala si fizioterapie
- 12 sesiuni de 20’ pe Simulatorul de schi
- O evaluare a aparatului locomotor
- O evaluare a biomecanicii piciorului
Durata programului: 1 luna, valabilitate 2 luni de la achizitie
*pachetul poate contine sau se pot recomanda si sedinte de pregatire AlterG, MedX sau analiza posturala Walker View, in functie de locatie.
Intrebari Frecvente
Recomandarea noastra este ca prima data sa se faca un screening amanuntit al aparatului locomotor (Evaluare musculo-scheletala) pentru a genera un raport medical detaliat si pentru a scoate in evidenta eventualele dezechilibre musculare, articulare sau osoase cu scopul de a preveni accidentarile in timpul practicarii schiului. Pe langa evaluarea musculo-scheletala, recomandam si o analiza posturala si evaluarea biomecanicii picioarelorin urma careia rezulta un program de pregatire mult mai specific cat si posibilitatea de a customiza suport plantar (talonete) personalizat pentru clapari.
Pregatirea corpului pentru un schi in siguranta si cu incredere presupune o pregatire fizica in prealabil, ce include antrenamente cardio si antrenamente de forta, mobilitate si stabilitate, recomandate cu o frecventa de cel putin 3 ori pe saptamana pentru un minim de 4 saptamani inainte. Cele mai eficiente metode pentru antrenamentul cardio sunt alergarea, urcarea treptelor, antrenament pe eliptica, cat si antrenamente specifice pentru schi, folosind un simulator de schi. Scopul acestei forme de antrenament este sa creasca ritmul cardiac si sa puna in actiune intregul corp. Antrenamentele de forta, mobilitate si stabilitate presupun exercitii analitice pentru musculatura implicata in mod direct in efortul depus din timpul schiului.
Fiind o alegere care depinde doar de persoana care va purta claparii, alegerea corecta a claparilor poate fi o sarcina dificila. Claparul este facut, ca si schiurile, pe nivel de performanta, asadar va depinde de performanta fiecarei persoane in parte si de ce-si doreste fiecare sa faca sau sa obtina. In esenta, este recomandat ca orice clapar sa fie potrivit ca masura si sa fixeze bine glezna fara a bloca cirsulatia sangvina, sa nu fie prea strans dar nici larg pierzand din stabilitate si fortand articulatia pe fiecare viraj in parte.