Trigger Point Therapy

Trigger Points (punctele de contractura) sunt mici puncte care apar la nivelul muschiului daca acesta sufera leziuni sau este suprasolicitat. Terapia prin presopunctura este foarte eficienta in tratamentul durerilor articulare, durerilor de cap, de gat si de spate, precum si durerilor cotului sau in tratamentul sindromului carpian.

Presopunctura are ca scop ameliorarea durerii musculare si tratarea anumitor afectiuni prin intermediul presarii punctelor de contractura.Aceste puncte de contractura sunt definite ca zone locale in care musculatura si tesutul conjunctiv sunt foarte sensibile la presiune.

Musculatura scheletica reprezinta aproximativ 40% din greutatea corpului uman. Detinem peste 600 de muschi scheletici dintre care aproximativ 400 sunt implicati in locomotie, de aici si importanta Terapiei Manuale Trigger Points, care se adreseaza direct tesutului muscular afectat.

Terapia Trigger Points se dovedeste o metoda de tratament sigura si eficienta, cu efecte imediate in ameliorarea durerii si tratarea anumitor afectiuni prin tehnici de inactivare a punctelor Trigger. Spre deosebire de tratamentul medicamentos, Terapia Trigger Points nu are efecte adverse, din acest motiv, ar trebui sa reprezinte o prima optiune de tratament.

Punctele Trigger sunt definite de hipersensibilitate punctiforma la nivelul muschilor scheletici; sunt asociate cu noduli palpabili care la aplicare de presiune pot da senzatia de durere acuta, durere surda, rigiditate, senzatia de cald sau rece, ajungand pana la greata, pierderea echilibrului si tulburari de vedere.

Aceasta terapie manuala presupune depistarea punctelor dureroase, analiza directiei in care durerea radiaza catre puncte satelit, aplicarea unei presiuni verticale, in profunzime, presiune pastrata la un nivel constant timp de 20-30 de secunde si totul urmat de masarea zonei prelucrate, electroterapie, vibratii mecanice si stretching. Tehnica folosita este asemanatoare tehnicilor folosite in Presopunctura, fara aplicare de uleiuri sau creme, manevrele utilizate sunt ferme si, de aici, rezulta si o serie de contraindicatii precum fracturi, luxatii, rani deschise, varice si cancer.

Obiectivele majore sunt:

 • eliminarea tensiunii protective a musculaturii (tensiune data de autoconservare)
 • eliminarea hipersensibilitatii receptorilor periferici
 • obtinerea vasodilatatiei locale cu efect imediat de oxigerare tesuturi
 • eliminarea ischemiei locale

Beneficii terapeutice:

 • relaxarea tesuturilor musculare
 • imbunatatirea mobilitatii articulare si a elasticitatii musculare
 • ameliorarea durerii prin eliberarea de endorfine (analgezice eliberate natural de catre corp)
 • ameliorarea depresiei si a anxietatii
 • reduce oboseala si imbunatateste calitatea somnului
 • reeducare posturala
 • imbunatatirea procesului de recuperare a organismului

Punctele Trigger pot fi cauzate de multipli factori interni sau externi precum suprasolicitarea acuta sau cronica a musculaturii, determinand eliberarea unui volum mai mare de ioni de calciu, care duce la o contractie nefiziologica cu efect de ischemie locala; dezechilibre homeostatice; traume directe; accidente grave; rupturi musculare survenite in timpul unei activitati sportive; deficite nutritionale; infectii si chiar fumatul.

Este foarte important – atat pentru sportivi, cat si pentru oamenii obisnuiti, cu simptome legat de punctele Trigger –  sa apeleze in timp util la o metoda de tratament al acestor deficiente. Lipsa de reactie poate duce la deficiente mai grave si iremediabile ale aparatului locomotor, cum ar fi rupturi musculare, spondiloze, artroze si artrite.

Kinetic Sport & Medicine dispune de o echipa de fizioterapeuti specializati in aplicarea Terapiei Manuale Trigger Points. Experienta specialistilor nostri si-a spus cuvantul in refacerea si recuperarea unei cazuistici variate. Bineinteles, va recomandam, in primul rand, zona de profilaxie, prevenirea aparitiei punctelor Trigger prin dobandirea unei conditii fizice bune, o alimentatie adecvata, un stil de viata echilibrat cu repaus si relaxare pentru a evita surmenajul muscular si scaderea imunitatii.