Talonete ortopedice personalizate: ce sunt, cum se realizeaza si recomandari de purtare

Talonetele ortopedice personalizate sunt orteze adaptate nevoilor fiecarei persoane care le poarta. Cu alte cuvinte, nu au o forma genetica. De multe ori, acestea se adapteaza in functie de tipul de incaltaminte purtat, de forma piciorului, precum si de afectiunea de care suferi. Mai jos, poti afla toate informatiile necesare pentru a alege talonete ortopedice.

Ce sunt talonetele ortopedice personalizate

Talonetele ortopedice (talpici ortopedici) sunt un accesoriu care te ajuta sa calci mai bine si sa iti protejezi picioarele. Acestea te ajuta sa obtii o postura corecta pe picioare si pot completa tratamentul clasic pentru anumite probleme de sanatate.

Multa lume se intreaba daca este nevoie de talonete personalizate. Daca ai o oarecare anomalie la mers, fara complicatii de sanatate, poti purta fara griji talonete obișnuite, mai ales daca aceasta este recomandarea medicului.

Totusi, daca optezi pentru talonete personalizate, acestea vor fi create pentru a se potrivi bolii de care suferi, formei piciorului, greutatii si activitatii (de exemplu, talonetele pot fi diferite daca porti adidasi sau daca porti ghete/pantofi). Purtate regulat, acestea ajuta la diminuarea durerii si reduc riscul de complicatii. Sunt realizate de ortopezi, specialisti in biomecanica si neurologie, pentru a adapta talonetele nevoilor unice ale fiecarui pacient.

Ce beneficii au talonetele ortopedice personalizate

Purtarea de talonete ortopedice personalizate are mai multe beneficii:

  • Reduce din presiunea (stresul fizic) pusa asupra picioarelor – activitatile zilnice pun presiune asupra picioarelor, iar prin purtarea unor talonete ortopedice, aceasta se reduce considerabil. Acest beneficiu este cu atat mai util daca ai artrita sau petreci multe ore pe zi, in picioare. In plus, purtarea de talonete ortopedice previne unele forme de ulcer si anomaliile care pot aparea pe fondul diabetului;
  • Sustine sanatatea spatelui, a genunchilor si a gleznelor – mentinerea unei posturi corecte si mersul drept si relaxat ajuta la o mai buna aliniere a intregului corp. Netratarea problemelor de picioare poate cauza probleme de mobilitate in zona muschilor, a tendoanelor si a articulatiilor, deoarece corpul incearca sa compenseze durerea;
  • Imbunatateste performanta sportiva – indiferent daca esti un sportiv de performanta sau o persoana care se pregateste pentru primul maraton, cu siguranta vrei sa iti protejezi picioarele. Durerea de picioare si anumite dezechilibre ale picioarelor afecteaza atat mersul, cat si alergatul, weekendurile pe doua roti sau pasiunile precum gradinaritul.

👉 Vrei sa iti recapeti libertatea de miscare? Incepe programul Get back in shape, pentru a avea din nou mobilitatea necesara pentru a practica sporturile preferate.

De cate tipuri sunt talonetele ortopedice personalizate

Cele mai bune talonete sunt cele personalizate nevoilor tale. Un specialist in biomecanica piciorului va recomanda talonete ortopedice in functie de problemele de care suferi (vezi mai jos situatiile in care sunt indicate acestea), precum si de nivelul de durere resimtita. De asemenea, specialistul va testa cu ajutorul unei placi digitale care detaliaza cum calci si va lua in calcul si tipul de activitate, forma piciorului, modul de miscare al gleznei, genunchiului si soldului. Uneori, sunt necesare radiografiile, pentru a putea proiecta talonetele cat mai exact.

Talonetele ortopedice personalizate vin intr-o mare varietate, insa le putem imparti in trei categorii: talonete care ajuta functiile piciorului (talonete personalizate din materiale sintetice), talonete care protejeaza piciorul si reduc durerea (talonete personalizate moi) si talonete care combina primele doua categorii (talonete semirigide). Mai jos, vorbim pe larg despre acestea:

  • Talonete personalizate cu suport rigid – sustin functiile piciorului si au un suport care se fabrica din material mai dur, precum fibrele de carbon. Ofera protectie asupra articulatiilor majore ale piciorului, acelea care se afla imediat sub articulatia gleznei. Purtarea lor reduce durerea in picioare, coapse si partea inferioara a spatelui;
  • Talonete personalizate moi – absorb rapid socurile, imbunatatesc echilibrul si reduc din tensiunea care apare in zonele sensibile. Realizate din materiale moi, care se comprima usor, sunt indicate in caz de artrita sau deformari ale piciorului, cand apare o pierdere a tesutului gras din partea laterala a piciorului. Pot fi utile persoanelor diabetice;
  • Talonete personalizate semirigide – sunt purtate mai ales de sportivi. Ajuta la echilibrarea picioarelor in timpul unor activitati intense, precum alergatul sau participarea la sporturi de echipa. Sustin functiile picioarelor, muschii si tendoanele, pentru o performanta ridicata. Sunt realizate din straturi de materiale moi, intarite de un strat rigid.

talonete1

Din ce materiale sunt realizate talonetele ortopedice personalizate

Exista o multitudine de cauze pentru problemele picioarelor, dar, din fericire, ai la dispozitie mai multe tipuri de materiale. In functie de material, exista:

  • Talonete ortopedice personalizate din silicon;
  • Talonete ortopedice personalizate din polipropilena;
  • Talonete ortopedice personalizate din spuma;
  • Talonete ortopedice personalizate din pluta
  • Talonete ortopedice personalizate din piele.

In vederea alegerii materialelor potrivite, echipa de experti tine cont de urmatoarele aspecte:

  • Greutatea pacientului – pe masura ce greutatea creste, este nevoie de un material mai gros pentru talonete. Acest supliment de material este necesar pentru a atenua din efectele greutatii asupra picioarelor;
  • Tipul de incaltaminte purtata – cum talonetele trebuie purtate in incaltaminte, la proiectarea lor trebuie sa se tina cont si de acest aspect. Materialul pentru talonetele pentru pantofi este diferit de materialul pentru bocanci de lucru. Astfel, talonetele ortopedice se vor potrivi perfect in incaltamintea ta, pentru a-ti oferi sustinerea de care ai nevoie;
  • Nevoile biomecanice – unele persoane au nevoie ca talonetele, ca sa atenueze din stresul asupra picioarelor, in timp ce altele necesita sustinere la mers si control asupra miscarilor. Nevoile tale unice vor determina tipul de material folosit;
  • Tipul de talonete – pe langa clasificarea de mai sus, in functie de rigiditatea materialului, exista si o alta impartire, in talonete functionale si talonete adaptabile. Talonetele functionale se modeleaza in functie de conturul picioarelor, pentru a permite o miscare corecta; sunt realizate din grafit de carbon sau polipropilena. In aceasta categorie intra talonetele plantare, talonetele pentru degete deformate si talonetele pentru anomalii ale calcaiului. Talonetele adaptabile reduc din presiune, prin folosirea unor materiale mai moi; sunt indicate dupa o accidentare. Au aspect masiv, insa sunt realizate din acetat de vinil-etilena, neopren sau spuma. Sunt indicate pentru neuropatie periferica si boli ale articulatiilor.

In ce situatii sunt recomandate talonetele ortopedice

Talonetele sunt recomandate, in general, dupa operatie de genunchi, sold sau spate, mai ales atunci cand pacientul are piciorul plat sau o arcuire inalta.

De asemenea, pot sustine mersul corect, precum si o pozitie corecta la birou sau daca trebuie sa petreci mult timp in picioare. In plus, poate atenua din stresul asupra articulatiilor, in cazul persoanelor supraponderale sau obeze.

In cazul sportivilor, exista un stres suplimentar asupra picioarelor, iar un usor dezechilibru la un picior nu dauneaza neaparat, pe termen scurt, insa creste riscul de accidentare. Prin purtarea de talonete ortopedice personalizate, elimini nevoia muschilor de a compensa dezechilibrele care pot exista.

Talonetele nu corecteaza problemele piciorului sau ale gleznei, insa pot sprijini miscarea corecta a piciorului, pentru a ajuta recuperarea si a preveni complicatiile. In prezent, purtarea de talonete ortopedice personalizate este indicata in:

  • Durerea de calcai;
  • Fasceita plantara;
  • Durerea arcuirii piciorului;
  • Durerea cauzata de monturi, o accidentare sau entorsa;
  • Durerea aparuta in urma mersului, a alergarii sau a unor sporturi;
  • Durerea de picior aparuta din cauza diabetului (piciorul diabetic);
  • Durerea de picioare naturala, aparuta odata cu inaintarea in varsta;
  • Deformari ale degetelor sau genunchiului;
  • Postura incorecta de mers sau la locul de munca;
  • Sporturile de performanta.

👉 Doresti sa mentii o pozitie corecta la mers si la birou? Poti incerca terapia posturala. Aceasta te ajuta sa mentii o postura corecta, indiferent de activitatile zilnice. Terapia posturala te ajuta sa ai o postura corecta si sa relaxezi muschii tensionati.

Cum se realizeaza talonetele ortopedice personalizate

Crearea de talonete ortopedice personalizate este un proces de durata, care necesita mai multi pasi. Vezi mai jos care sunt acestia.

Pasul 1: Evaluarea

Pentru a putea proiecta o pereche de talonete ortopedice personalizate, specialistul in biomecanica piciorului va examina picioarele si va realiza teste precum:

  • Testarea amplitudinii in miscare – specialistul masoara miscarea articulatiilor membrelor inferioare, inclusiv a soldurilor, genunchilor si gleznelor, pentru a descoperi neregulile existente (cazuri de limitare a miscarii sau o flexibilitate excesiva);
  • Examinarea musculaturii – se testeaza ulterior grupele musculare ale picioarelor, in special gambele si cvadricepsul, pentru a vedea zonele tensionate sau slabite. Astfel, va putea determina daca problemele musculare se adauga la eventualele rani sau la alte probleme biomecanice.

Mai apoi, specialistul va lua masuratori si va pune intrebari legate de stilul de viata, daca esti sportiv, ce fel de incaltaminte porti. De asemenea, va determina daca exista simetrie, adica uzura in mod egal pe ambele picioare.

👉 Obtine o evaluarea corecta si rapida a biomecanicii piciorului, apeland la PosturoScan. Prin masurarea unor informatii precum forma boltei plantare, fortele de presiune in repaus si mers, se pot depista problemele piciorului din stadiu incipient. Astfel, se previn complicatiile grave, iar examenul clinic poate fi folosit pentru a realiza talonete ortopedice personalizate.

talonete3

Pasul 2: Turnarea unui model dupa forma piciorului

Odata ce examenul clinic s-a incheiat, specialistul in biomecanica piciorului va realiza un model dupa forma piciorului. In acest sens, piciorul trebuie tinut intr-o pozitie neutra/normala, in asa fel incat specialistul sa poata vedea legatura dintre genunchi si glezna.

La Kinetic talonetele se realizeaza pe loc. Sunt realizate din materiale termoformabile, iar procedura este rapida si consta in incalazirea talonetelor plate, mularea acestora pe piciorul pacientului si pregatirea finala. Pe scurt, se asaza picioarele pacientului pe perne umplute cu nisip pentru ca talonetele incalzite sa se muleze pe acestea, apoi talonetele se racesc conform formei piciorului pacientului, pozitionata corect din punctul de vedere al posturii. In ultimul pas, talonetele personalizate sunt ajustate prin tocirea pe laterale pentru a fi confortabile in incaltamintea pacientului.

De ce sa tii cont atunci cand alegi talonete ortopedice personalizate

Atunci cand alegi talonete ortopedice personalizate, este indicat sa ai in vedere anumite aspecte:

  • Evaluarea directa – specialistul nu poate realiza talonete personalizate fara prezenta si evaluarea ta. Doar prin examinare si testare, medicii vor sti ce forma trebuie sa aiba talonetele ortopedice pentru tine;
  • Experienta celor ce realizeaza talonetele ortopedice – realizarea unor talonete ortopedice adaptate nevoilor tale necesita tehnica si experienta. Cele mai bune talonete ortopedice trebuie sa fie functionale si confortabile.

talonete2

Cum se poarta talonetele ortopedice personalizate

Pentru ca talonetele ortopedice sa te ajute sa mergi mai bine sau sa amelioreze durerea, este indicat sa:

  • Le porti zilnic, cel putin o ora pe zi, in primele 1-2 saptamani. Cand te simti suficient de confortabil, poti creste intervalul la doua ore, trei ore si tot asa. Daca ai crescut repede timpul, de la una la doua ore sau mai mult, este posibil sa apara durerea. In zilele urmatoare, evita sa cresti durata de purtare. Repeta purtarea cand nu mai apare durerea. Este indicat sa lasi suficient timp sa treaca, pentru ca picioarele sa se obisnuiasca;
  • Poarta sosete sau ciorapi, pentru a reduce riscul de iritare a pielii;
  • Tine cont de faptul ca forma incaltamintei afecteaza talonetele ortopedice – este de preferat sa porti incaltaminte inchisa (adidasi, pantofi fara toc), in locul slapilor sau al sandalelor. Daca iti cumperi incaltaminte, ia talonetele cu tine la magazin, pentru a te asigura ca se potrivesc;
  • Uneori, talonetele scartaie. Daca se intampla acest lucru, presara putina pudra de talc;
  • Curata talonetele ortopedice cu o laveta curata si apa calda. Evita sa scufunzi talonetele in apa si lasa-le la uscat in mod natural, inainte de refolosire.

Particularitati talonete ortopedice copii

In mod ideal, talonetele ortopedice pentru copii vor fi realizate de catre un podiatru pediatru. Procedura este similara realizarii talonetelor pentru adulti.

Este foarte important sa detectezi timpuriu problemele care pot aparea la picioarele copiilor. In general, copiii care au probleme de biomecanica a piciorului se confrunta si cu probleme de coloana sau postura (scolioza, cocoasa etc).

Purtarea de talonete ortopedice este importanta atat pentru a corecta unele probleme de picioare sau pentru a evita complicatiile, cat si pentru a sustine obiceiurile sanatoase. Un copil cu durere de picioare va evita joaca, alergatul sau sporturile, preferand odihna si petrecerea timpului liber in fata televizorului sau a telefonului. Pe termen lung, astfel de comportamente pot deveni un obicei.

O particularitate importanta si diferenta majora dintre talonetele pentru adulti si cele pentru copii consta in faptul ca picioarele si, de fapt, corpurile lor cresc mult mai rapid. Sunt necesari 6-7 ani, pentru ca oasele si articulatiile sa se fixeze in pozitia corecta. Mai mult, oasele nu ajung la maturitate, pana in adolescenta.

Acest lucru inseamna si ca talonetele ortopedice vor trebui schimbate mai des decat in cazul adultilor. Daca intr-un caz tipic, talonetele au o durata de viata de cativa ani, la copii, acestea trebuie schimbate anual sau chiar mai des.

Vestea buna este ca purtarea de talonete ortopedice personalizate in copilarie va ajuta la dezvoltarea armonioasa a picioarelor si va incuraja mobilitatea, astfel ca, la un moment dat, nici nu va mai trebui sa le poarte. Acest lucru nu inseamna ca toti copiii care le poarta pot renunta la ele. Diagnosticarea si evaluarea problemelor de picioare sunt realizate doar de catre medicii specialisti.

Talonetele ortopedice personalizate completeaza tratamentul pentru anumite probleme ale picioarelor. Ele nu vindeca deformari ale picioarelor sau alte anomalii, insa ajuta la recuperare, iar purtarea regulata previne complicatiile.