Ce este masajul terapeutic, ce beneficii aduce și cui îi este recomandat

Masajul terapeutic este una dintre practicile medicinei complementare care cuprinde kinetoterapia, apifitoterapia, homeopatia, acupunctura și psihoterapia. Printr-o abordare personalizată, care pleacă de la un diagnostic cert, masajul terapeutic sau medical este utilizat pentru a ameliora și trata durerile, contracturile musculare, unele tipuri de leziuni osteoarticulare și rigiditatea. S-a dovedit a fi util în realizarea drenajului limfatic, este folosit și pentru tratamentul unor afecțiuni mentale și emoționale, inclusiv ameliorarea stresului, anxietății și depresiei, contribuind la gestionarea simptomelor asociate atacurilor de panică. Nu în ultimul rând masajul medical este utilizat pentru reducerea tensiunii arteriale și musculare, prin inducerea unei stări de calm și relaxare profunde.

Ce este masajul terapeutic

masaj_terapeutic2

Scopul principal al masajului terapeutic este relaxarea musculară, reducerea stresului și a durerilor musculo-articulare. Realizat de specialiști cu foarte bune cunoștințe de anatomie și fiziologie, masajul terapeutic este modalitatea prin care sunt mobilizate țesuturile moi (musculatura, sistemul limfatic, toate structurile cutanate) cu efect de relaxare, creștere a mobilității și vascularizării, precum accelerarea fluxului limfatic sau fluxului sangvin. Prin stimularea pielii și a sistemul nervos, pe lângă efectul terapeutic urmărit se obține și reducerea durerii, a stresul emoțional și fizic.

masaj_terapeutic1

Masajul terapeutic folosește o combinație de tehnici specifice de masaj care pot fi asociate și variate în funcție de scopul principal urmărit care poate fi: creșterea mobilității, ameliorarea durerii, detensionarea musculară și psihică, stimularea circulației sanguine și limfatice.

Terapia durerii este principalul scop al masajului medical, terapeutic. Durerea multidimensională poate fi abordată inclusiv printr-o abordare holistică, biopsihosocială. Terapia prin masaj este practicată în mod obișnuit în rândul pacienților care doresc gestionarea durerii pentru eficacitatea dovedită.

Indiferent de scopul principal, masajul este asociat mereu cu efectul de relaxare și senzația de bine. Ședințele de masaj medical au un cumul de efecte fiziologice precum scăderea ritmului cardiac, creșterea temperaturii și stimularea receptorilor senzoriali. Tehnicile utilizate pot ajuta la mobilizarea mai buna a articulațiilor, reducerea durerilor musculare, de spate și articulare și scăderea concentrației hormonilor de stres.

Tipuri și tehnici de masaj terapeutic

Există mai multe tipuri de masaj terapeutic. Fiecare metodă este adaptată scopului urmărit, astfel încât să ofere maximum de beneficii pacientului. Kinetoterapeutul variază tipul mișcărilor și intensitatea acestora concentrându-se în mod specific pe fiecare grupă musculară.

Tipurile de masaj terapeutic.

 • Masajul suedez – este cel mai popular tip de terapie prin masaj și este menit să ajute la relaxarea corpului și a minții. Implică un masaj total al corpului, terapeutul acționând încet și în etape, prin combinații de mișcări, asupra fiecărei grupe musculare. Presiunea poate fi ajustată în funcție de rezultatul urmărit.
 • Masajul țesuturilor profunde (deep tissue) – implică mai multă presiune și mișcări lente pentru a ajunge la straturile mai profunde de mușchi și țesut conjunctiv și are ca scop stimularea circulației sanguine, ameliorarea stresul mental și reducerea durerii și a tensiunii musculare.
 • Masaj sportiv – are rolul de a pregăti musculatura pentru efort intens și de durată, dar este folosit și pentru a ajuta recuperarea musculară, după efort sau o accidentare.
 • Masajul Shiatsu – este o tehnică de terapie prin masaj care constă în aplicarea alternativă de presiune redusă și intensă asupra punctelor reflexe ale corpului.
 • Drenajul limfatic este util pentru drenarea ganglionilor limfatici care au fost afectați de o intervenție chirurgicală recentă sau de o afecțiune medicală, stimulează fluxul de lichid din ganglionii limfatici și reduce edemului limfatic (limfedem).

Pentru fiecare tip de masaj se folosesc proceduri de masaj terapeutic specifice, uneori combinate între ele, astfel:

 • atingeri ușoare sau profunde cu scopul ameliorării tensiunii musculare și a inducerii stării de relaxare;
 • petrisajul, modalitate care implică apăsarea și frământarea mușchilor care are ca efect stimularea în profunzime a musculaturii, folosită pentru ameliorarea contracțiilor și spasmelor musculare și stimularea fluxului sanguin și limfatic;
 • tapotamentul, tehnică specifică similară unei percuții cu mâinile sau vârful degetelor, folosind presiune redusă liniar sau circular și concentrată asupra unor zone sau puncte specifice;
 • drenajul limfatic se realizată prin mai multe soluții de masaj, are scop terapeutic de ameliorare a limfedemelor și scopul de a stimula sistemul limfatic;
 • comprimarea, mobilizarea și frământarea zonelor corpului are ca scop mobilizarea țesuturilor moi și a straturilor profunde ale tegumentului;
 • rularea pielii se realizează cu ambele mâini și ajută la mobilizarea țesuturilor cutanate din straturile profunde și a țesutului cicatricial, crește temperatura locală, stimuleaza vascularizarea și ajută la întinderea țesuturilor fibroase.

Terapeuții folosesc mâinile, antebrațele și chiar coatele pentru a lucra prin diferite grupuri de mușchi. Pot fi utilizate uleiuri care să faciliteze masajul, dar și un ambient specific (aromaterapie, muzică, lumină adecvată) pentru a crea o experiența liniștitoare și relaxantă.

Beneficiile masajului

masaj_terapeutic3

Sunt multiple beneficii ale masajului, atât fizice, cât și psihice, unele dintre efecte obținându-se simultan.

 • Un masaj terapeutic scade ritmul cardiac și tensiunea arterială ca urmare a creșterii vasodilatatiei periferice, a relaxării musculaturii astfel că sângele venos ajunge mai ușor la inimă, ușurând efortul cardiac.
 • Scade concentrația hormonilor de stres și favorizează metabolizarea acestora.
 • Stimulează circulația sanguină periferică, fapt care favorizează aportul de oxigen și nutrienți la nivelul mușchilor, straturilor profunde și superficiale ale pielii și, în consecință în întregul corp. Stimularea circulației sanguine în mod pasiv (fără efort) ajută la regenerarea țesuturilor deteriorate și crește flexibilitatea.
 • Contribuie la eliminarea mai rapidă a acidului lactic în fluxul sanguin.
 • Crește temperatura în țesuturile moi, stimulând un răspuns general de relaxare și mesaje inhibitoare din partea sistemului nervos, reducând tensiunea musculară și durerea.
 • Masajul terapeutic stimulează receptorii senzoriali. Sunt folosite tehnici specifice de stimulare a sistemului nervos parasimpatic care încurajează relaxarea și contribuie la reducerea nivelului de stres emoțional și fizic.
 • Ajută în gestionarea simptomelor de anxietate, depresie, tulburări digestive, fibromialgie, dureri de spate și de cap, insomnie, nevralgii, terapia postoperatorie, tulburări temporomandibulare, leziuni sportive și traumatisme în perioada de recuperare și contribuie la ameliorarea atacurilor de panică. Ca tehnică de relaxare, terapia prin masaj poate ajuta la gestionarea reacțiilor organice la stres, de obicei excesivă în rândul persoanelor cu tulburări de anxietate.

Numeroase studii au probat faptul că persoanele care fac regulat ședințe de masaj terapeutic suferă în mai mică măsură de dureri musculare și articulare, au o circulație sanguină îmbunătățită, sunt mai flexibili, rigiditatea musculară și articulară se ameliorează, au un ritm cardiac mai apropiat de normal și o tensiune arterială mai mică, un răspuns imunitar îmbunătățit, mai puține gânduri anxioase, o rezistență sporită la stres și capacitatea de a recupera starea de calm mai repede.

Cui îi este recomandat

Fiind vorba despre o terapie medicală complementară, indicația vine din partea medicului curant care va lua în calcul suferințele pacientului, problemele de sănătate preexistente și beneficiile pe care ședințele de masaj terapeutic le poate aduce în mod punctual.

Un kinetoterapeut poate la rândul lui să facă o evaluare a aparatului locomotor care include testing muscular și articular, ecografii care analizează musculatura, articulațiile, tendoanele și ligamentele. Informațiile obținute sunt coroborate cu cele clinice și paraclinice medicale și cu indicațiile medicului curant. În funcție de toate acestea se stabilesc procedurile de masaj terapeutic utile pacientului și zonele asupra cărora se va interveni. Masajul terapeutic se poate adresa unor zone ale corpului (membre, spate, zona cervicală, umeri, articulații și altele) sau întregului corp.

Un terapeut poate acționa asupra unor suferințe cronice sau acute. Acestea pot include de la afecțiuni musculare provocate de poziția vicioasă, sedentarism, dureri articulare, ale membrelor sau lombare, toracice sau cervicale de natură musculară și osteoarticulară, migrene, cefalee tensională sau sinusală, afecțiuni ale articulației temporomandibulare, tendinite sau în etapa de recuperare după fracturi și entorse.

Alte indicații pentru terapia prin masaj sunt cele legate de stres, anxietate, depresie și tensiune musculară pe fond de stres, tratamentul țesutului cicatricial postchirurgical, toate cu recomandarea prealabilă a medicului.

Masajul terapeutic este util pentru a ameliora disconfortul fizic și psihic produs de bolile canceroase, dar terapia nu poate fi aplicată decât cu sfatul medicului curant și doar de către kinetoterapeuți specalizați să lucreze cu pacienții diagnosticați cu boli maligne.

În timpul sarcinii, cu excepția absolută a primului trimestru, și postpartum masajul terapeutic poate fi util femeilor, doar executat de terapeuți instruiți în mod expres pentru această categorie.

Contraindicații

masaj_terapeutic4Sunt situații în care masajul este complet contraindicat. Zonele cu arsuri, răni și vânătăi sau acolo unde există intervenții chirurgicale recente, fracturi ori unele afecțiuni ale pielii sunt nerecomandate pentru masaj. În cazul în care există contraindicații, terapeutul poate utiliza tehnicile de masaj medical evitând zonele afectate.

Masajul este contraindicat persoanelor cu febră, tocmai pentru că duce la creșterea temperaturii corporale, dar și celor care suferă de o afecțiune contagioasă.

Alte contraindicații ale masajului sunt specifice și vin urmare a faptului că poate agrava o suferință preexistentă. Cele mai importante situații în care masajul este contraindicat sunt:

 • predispoziția pentru tromboze, dat fiind faptul că manevrele pot mobiliza cheaguri care ar putea ajunge la creier, inimă sau plămâni;
 • afecțiuni ale rinichilor sau ale ficatului, ca urmare a faptului că se poate pune o presiune crescută atât asupra ficatului, cât și a rinichilor, daca organele nu funcționează normal, prin creșterea fluxului sanguin;
 • boli maligne în evoluție;
 • osteoporoză avansată;
 • inflamații acute sau cronice, pentru că masajul poate agrava situația;
 • hipertensiunea arterială care nu este sub control sau tensiunea arterială oscilantă, în condițiile în care masajul are efect direct asupra valorilor acesteia;
 • primul trimestru de sarcină și oricare alte situații care pot fi asociate cu risc pentru mamă sau făt pe parcursul sarcinii.

Cum decurge ședința de masaj terapeutic

Masajul terapeutic este adaptat nevoilor pacientului și zonelor cu probleme, astfel că nu există un tipar prestabilit. Pacientul va furniza terapeutului indicațiile medicului curant și îi va face acestuia o descriere a patologiei pentru care a primit recomandarea de a face masaj. Uneori aceste date sunt transmise prin scrisoare medicală de la medic la kinetoterapeut.

Este important ca pacientul să ofere cât mai multe informații referitoare la modul de manifestare a problemei sale, intensitatea durerii și oricare alte suferințe asociate. Terapeutul poate chestiona pacientul cu privire la starea generală de sănătate, istoricul medical, stilul de viață, nivelurile de stres, medicamentele uzuale administrate și zonele dureroase. Sintetizarea acestor informații îl vor ajuta pe terapeut să structureze sesiunea pentru a atinge obiectivele în folosul pacientului.

Sesiunea de masaj poate fi pentru întregul corp sau doar pentru zona vizată și grupe musculare adiacente pentru a susține un rezultat cuprinzător, poate varia în funcție de evoluția stării generale a pacientului și pot fi folosite tehnici combinate de masaj. O ședință poate dura între 30 și 60 de minute. Frecvența și durata depind de tipul de masaj și scopul acestuia. Cei care stabilesc aceste detalii sunt medicul și kinetoterapeutul.

Interacțiunea dintre terapeut și pacient decurge într-o manieră etică, în condiții de respect, profesionalism, empatie și confidențialitate. Zona care este masată este expusă, iar ținuta este una sumară, pacientul fiind acoperit cu un cearceaf sau prosop. Poți adresa întrebări, iar  terapeutul îți va explica tehnica folosită și va interacționa cu acesta în timpul masajului cu privire la nivelul de presiune manuală și evetuale ajustări ale intensității.

Diferențe între masajul terapeutic și de relaxare

Există diferențe atât în ceea ce privește tehnica, cât și percepția între masajul terapeutic și cel de relaxare. Abordarea cu scop terapeutic este mai profundă decât în cea folosită la un masaj de relaxare, din acest motiv este util ca pacientul să comunice cu terapeutul și să semnaleze dacă manevrele devin inconfortabile și intens dureroase. Masajul medical și cel de relaxare pot fi asociate.

Masajul terapeutic este realizat de specialiști cu experiență practică, bune cunoștințe medicale și de anatomie, implică mai multă forță, care poate genera un anume nivel de durere, mai ales la abordarea țesuturilor profunde, diverse terapii de mișcare sau tehnici de întindere, dar care poate fi suportată atunci când tehnica este corect aplicată. Senzațiile sunt descrise de pacient ca fiind „durere bună” care ajută la ameliorarea suferințelor. Terapeutul abordează zonele problematice, dureroase pentru o perioadă mai scurtă de timp, aproximativ 15 minute.

Un masaj de relaxare este un tratament blând care ameliorează tensiunea musculară, crește circulația și promovează un sentiment general de relaxare. Sunt folosite predominant tehnici de masaj suedez constând în mișcări lungi, ritmice și mișcări circulare mici care ajută la descompunerea aderențelor și la o circulație mai bună, dar nu antrenează țesutului conjunctiv al mușchilor, nu tratează leziuni sportive sau disconfortul muscular ori articular, însă reduce tensiunea musculară și relaxează.

Terapia prin masaj devine din ce în ce mai mult un element care aduce beneficii importante în recuperarea și păstrarea stării de sănătate psihice și fizice, fiind recomandat pentru o varietate de probleme de sănătate, de la ameliorarea stresului la gestionarea durerii. 

 

 

Surse:

Mayoclinichealthsystem.org

Physio.co.uk

kinetic.ro

Ncbi.nlm.nih.gov