Gimnastica medicala: unul dintre mijloacele fundamentale pe care se bazeaza recuperarea deficientelor motorii

Nu de putine ori, de-a lungul vietii, ajungem sa ne confruntam cu diferite probleme ale aparatului locomotor. Fie ca vorbim de afectiuni ale coloanei vertebrale sau de diferite traumatisme ale membrelor, una dintre metodele de recuperare indicate cel mai frecvent este reprezentata de gimnastica medicala. Afla, in cele ce urmeaza, care sunt avantajele acestei terapii, cum decurge o sedinta de gimnastica medicala si cat costa un astfel de tratament.

Ce este gimnastica medicala

Gimnastica medicala este o forma de terapie prin exercitiu, care utilizeaza miscarea controlata si intentionata, pentru a imbunatati functiile motorii si mobilitatea unei persoane. Este utilizata, in special, pentru tratarea problemelor de sanatate si recuperarea dupa traumatisme sau interventii chirurgicale, dar poate fi folosita si pentru a imbunatati conditia fizica generala.

Gimnastica medicala este o metoda non-invaziva si non-medicamentoasa de a trata o varietate de afectiuni. Scopul ei este de a ajuta pacientii sa-si imbunatateasca flexibilitatea, forta musculara, coordonarea si echilibrul, reducand in acelasi timp durerea si inflamatia.

Aceasta forma de tratament este, adesea, practicata sub supravegherea unui kinetoterapeut sau a unui medic specialist in recuperarea medicala si poate fi adaptata, pentru a se potrivi nevoilor individuale ale fiecarui pacient.

Rutinele de gimnastica medicala pot include exercitii de stretching, exercitii de intarire a musculaturii, exercitii de coordonare si echilibru, precum si alte tehnici specializate, menite sa ajute pacientii sa se recupereze in cel mai scurt timp.

Gimnastica medicala: beneficii

Gimnastica medicala ofera o serie de beneficii pentru sanatate, valabile pentru pacienti de toate varstele si care se confrunta cu o gama larga de afectiuni. Printre avantajele aduse de aceasta metoda de tratament se numara:

  • Imbunatatirea mobilitatii si a flexibilitatii – exercitiile de gimnastica medicala pot ajuta la obtinerea unei mai bune flexibilitati si a mobilitatii articulare, ceea ce poate ajuta la reducerea durerii si la imbunatatirea calitatii vietii cotidiene;
  • Cresterea fortei musculare – anumite exercitii efectuate in gimnastica medicala pot ajuta la cresterea fortei musculare si la imbunatatirea tonusului muscular;
  • Ameliorarea durerii – gimnastica medicala poate ajuta la reducerea durerii, in cazul unor probleme de sanatate precum artrita, hernia de disc, fibromialgia sau al altor afectiuni musculo-scheletice;
  • Reducerea inflamatiei – aceste exercitii pot ajuta la reducerea procesului inflamator;
  • Ameliorarea simptomelor afectiunilor cardiovasculare – gimnastica medicala poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, la cresterea nivelului de HDL-colesterol (colesterolul „bun”) si la imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate reduce riscul aparitiei sau al agravarii unor afectiuni cardiovasculare;
  • Reducerea stresului si a anxietatii – exercitiile fizice, inclusiv gimnastica medicala, pot conduce la reducerea nivelului de stres si anxietate, imbunatatind, astfel, sanatatea mintala si starea generala;
  • Imbunatatirea calitatii vietii – prin cresterea mobilitatii si a fortei musculare, dar si odata cu ameliorarea altor simptome, gimnastica medicala poate ajuta la imbunatatirea calitatii vietii si la usurarea activitatilor zilnice.

Gimnastica medicala pentru coloana vertebrala

Gimnastica medicala este o metoda de tratament ce poate fi foarte utila in tratarea durerilor de spate si a altor probleme ale coloanei vertebrale. Exercitiile de gimnastica medicala pentru coloana vertebrala sunt concepute pentru a intari muschii spatelui si pentru a imbunatati mobilitatea si flexibilitatea coloanei vertebrale.

Gimnastica medicala pentru coloana vertebrala include mai multe tipuri de miscari, cum ar fi:

  • exercitiile de intindere;
  • exercitiile de tonifiere musculara (vizeaza intarirea muschilor spatelui si a altor muschi care ajuta la sustinerea coloanei vertebrale);
  • exercitii de stabilizare (pentru imbunatatirea stabilitatii si a controlului asupra coloanei vertebrale, in timpul miscarii);
  • exercitii pentru imbunatatirea flexibilitatii.

Gimnastica medicala hernie de disc

Gimnastica medicala poate fi utila in tratarea herniei de disc, datorita efectelor de intarire a musculaturii spatelui si de imbunatatire a mobilitatii coloanei vertebrale. Cu toate acestea, trebuie sa fie efectuata sub indrumarea unui specialist, pentru a evita agravarea acestei afectiuni. Este important sa discuti cu medicul tau, inainte de a incepe un program de gimnastica medicala pentru hernia de disc, pentru a te asigura ca exercitiile sunt adecvate starii tale de sanatate si pentru a invata cum se efectueaza corect fiecare exercitiu. De asemenea, este important sa acorzi atentie oricaror semne care ar putea indica agravarea simptomelor sau oricarui simptom nou aparut si sa consulti medicul specialist in cel mai scurt timp.

Apeleaza la unul dintre specialistii Kinetic, pentru a afla daca simptomele tale pot fi ameliorate cu ajutorul gimnasticii medicale!

Gimnastica medicala pentru picioare

Gimnastica medicala poate fi recomandata in mai multe situatii, chiar si atunci cand este vorba despre exercitiile pentru membrele inferioare. Ea este utila pentru imbunatatirea flexibilitatii si a mobilitatii, pentru intarirea musculaturii picioarelor, pentru ameliorarea circulatiei sanguine, dar si pentru a reduce riscul de accidente si leziuni.

De exemplu, gimnastica medicala pentru picioare poate fi recomandata persoanelor care au probleme circulatorii, asa cum sunt venele varicoase sau edemul membrelor inferioare. De asemenea, poate fi utila pentru persoanele care au probleme de echilibru sau coordonare, precum si pentru cele care doresc sa isi intareasca musculatura si sa previna accidentele sau leziunile. In plus, exercitiile de gimnastica medicala pentru picioare pot fi recomandate pacientilor care sufera de boli cronice, precum artrita sau diabetul.

Gimnastica medicala pentru genunchi

Exista mai multe situatii in care medicul specialist poate recomanda o rutina de exercitii de gimnastica medicala pentru genunchi. Spre exemplu, la pacientii care au suferit leziuni la nivelul genunchiului (o entorsa, o intindere musculara sau o ruptura de menisc), exercitiile pot ajuta la intarirea musculaturii din jurul genunchiului, precum si la reducerea durerii si a inflamatiei.

Gimnastica medicala poate fi utila si pentru persoanele care sufera de anumite afectiuni ale genunchiului, precum artrita, osteoartrita sau bursita. Nu in ultimul rand, gimnastica medicala este, uneori, recomandata dupa o interventie chirurgicala la nivelul genunchiului, asa cum este procedura de artroplastie a genunchiului (proteza de genunchi).

kineto-body1

Gimnastica medicala: cum functioneaza

Modul in care se desfasoara o sedinta de gimnastica medicala poate varia in functie de afectiunea tratata si de nevoile individuale ale pacientului, dar, in general, urmeaza aceeasi structura de baza. Iata cum poate decurge o sedinta de gimnastica medicala:

Evaluarea initiala – inainte de a incepe programul de gimnastica medicala, kinetoterapeutul va efectua o evaluare initiala, pentru a determina starea de sanatate a pacientului si pentru a identifica obiectivele terapeutice specifice. Evaluarea poate include o discutie despre istoricul medical al pacientului, o examinare fizica si, eventual, teste suplimentare (radiografii sau imagistica prin rezonanta magnetica).

Planul de tratament – pe baza evaluarii initiale, fizioterapeutul sau medicul specialist va crea un plan de tratament personalizat, care poate include exercitii specifice, numarul de repetari, durata si frecventa sesiunilor de gimnastica medicala. Planul poate fi ajustat pe parcursul tratamentului, in functie de evolutia starii de sanatate a pacientului. Atat evaluarea initiala, cat si planul de tratament se realizeaza in cadrul primei sedinte impreuna cu specialistul in recuperare medicala. Se poate reveni asupra acestor etape si ulterior, atunci cand este necesara o reevaluare a starii pacientului.

Incalzirea – inainte de a incepe exercitiile, pacientul va efectua o rutina de incalzire, pentru a pregati musculatura si pentru a reduce riscul de aparitie a leziunilor. Aceasta poate include stretching, exercitii de respiratie si alte activitati usoare de intindere.

Exercitiile specifice – pacientul va efectua exercitiile recomandate, concepute pentru a aborda problemele individuale, cum ar fi slabiciunea musculara, durerea sau inflamatia.

Etapa de cool-down – la sfarsitul sesiunii, pacientul va trece printr-o perioada de cool-down (revenire dupa efort), pentru a ajuta la reducerea tensiunii musculare si pentru a preveni leziunile. Aceasta etapa poate include exercitii de stretching si exercitii de respiratie.

Evaluarea finala – la finalul sedintei, kinetoterapeutul poate efectua o evaluare finala pentru a observa progresul pacientului si pentru a face ajustari la planul de tratament, daca este necesar.

Este important ca pacientul sa respecte instructiunile si recomandarile terapeutului si sa efectueze exercitiile corect si in siguranta, pentru a obtine cele mai bune rezultate si pentru a evita aparitia complicatiilor.

Gimnastica medicala: cui se adreseaza?

Gimnastica medicala se adreseaza, in principal, persoanelor care sufera de anumite probleme medicale care afecteaza mobilitatea, forta musculara, flexibilitatea, echilibrul si postura corpului. Aceasta poate fi utilizata ca parte a unui program de recuperare postoperatorie sau posttraumatica, precum si pentru tratarea afectiunilor cronice, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoida, fibromialgia sau a altor afectiuni ale sistemului musculoscheletal.

De asemenea, gimnastica medicala poate fi benefica pentru persoanele care doresc sa previna sau sa reduca riscul de aparitie a problemelor de sanatate, precum si pentru cei care cauta sa-si imbunatateasca performantele sportive sau sa obtina o mai buna conditie fizica, in general.

Deoarece este personalizata pentru fiecare pacient in parte, gimnastica medicala poate fi adaptata pentru toate varstele si nivelurile de conditie fizica. Este important sa consulti medicul specialist in recuperare medicala sau un kinetoterapeut, inainte de a incepe un program de gimnastica medicala, pentru a te asigura ca este o metoda sigura si eficienta pentru starea ta generala de sanatate.

Programeaza-te la una dintre clinicile Kinetic si vei beneficia de un plan de tratament PERSONALIZAT, adaptat la nevoile tale!

Gimnastica medicala pentru femeile insarcinate: ce presupune si ce beneficii aduce?

Gimnastica medicala pentru femeile insarcinate este o metoda sigura si eficienta pentru femeile care asteapta un copil si care doresc sa-si imbunatateasca, intr-un anume fel, conditia fizica. Acest tip de tratament poate fi adaptat la nevoile individuale ale fiecarei femei si poate ajuta la imbunatatirea starii de sanatate fizica si mintala pe durata sarcinii. Printre beneficiile practicarii gimnasticii medicale de catre femeile insarcinate se numara urmatoarele:

  • imbunatatirea starii de spirit – practicarea gimnasticii medicale poate ajuta la reducerea anxietatii si a depresiei, precum si la imbunatatirea starii psihoemotionale generale;
  • ameliorarea durerilor de spate – femeile insarcinate sunt predispuse la dureri de spate, din cauza cresterii in greutate si a modificarilor hormonale. Gimnastica medicala poate ajuta atat la reducerea durerilor de spate, cat si la imbunatatirea posturii;
  • intarirea musculaturii – exercitiile de gimnastica medicala sunt utile pentru tonifierea musculaturii si pentru imbunatatirea rezistentei fizice, pregatind, astfel, corpul pentru travaliu si nastere;
  • imbunatatirea circulatiei – practicarea gimnasticii medicale poate sprijini imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce poate reduce riscul de aparitie a varicelor si a altor afectiuni circulatorii asociate cu sarcina;
  • reducerea riscului de complicatii – exercitiile din rutina de gimnastica medicala pot reduce riscul de aparitie a complicatiilor asociate cu sarcina, precum diabetul gestational sau preeclampsia (tensiune arteriala ridicata ce poate surveni in a doua parte a sarcinii).

Exercitiile de gimnastica medicala pentru femeile insarcinate sunt concepute pentru a fi sigure si eficiente, insa este indicat sa discuti cu medicul care urmareste sarcina, inainte de a incepe un program de exercitii fizice, pentru a te asigura ca este potrivit pentru tine si sarcina ta.

Ce afectiuni poti trata prin gimnastica medicala?

Gimnastica medicala poate fi utilizata in tratamentul si gestionarea unei game largi de afectiuni. Printre acestea se numara:

  • anumite probleme ale coloanei vertebrale (discopatia, hernia de disc, spondiloza, scolioza, cifoza sau lordoza);
  • afectiunile sistemului musculo-scheletal (tendinita, fasceita plantara, sindromul de tunel carpian, luxatii, entorse sau fracturi);
  • suferintele reumatismale ale articulatiilor membrelor;
  • unele afectiuni ale sistemului respirator, precum astmul bronsic, bronsita sau boala pulmonara obstructiva cronica;
  • afectiunile neurologice din care au rezultat deficiente motorii (paralizia cerebrala, scleroza multipla sau accidentul vascular cerebral);
  • unele afectiuni ale sistemului cardiovascular, precum hipertensiunea arteriala sau boala coronariana;
  • diabetul zaharat sau complicatiile provocate de catre acesta;
  • anumite afectiuni ale sistemului urinar (de exemplu, incontinenta urinara);
  • unele tulburari ale sistemului digestiv (constipatia sau refluxul gastroesofagian);
  • sechelele disfunctionale posttraumatice si postoperatorii;
  • profilaxia si terapia osteoporozei.

Cu toate acestea, gimnastica medicala nu este o abordare terapeutica potrivita pentru toti pacientii care sufera de afectiunile mentionate anterior. Din acest motiv, este necesara o consultatie la medicul specialist, urmata, uneori, de o serie de investigatii amanuntite, pentru a afla daca gimnastica medicala este o optiune benefica in cazul tau.

kineto-body2

Preturi la clinica Kinetic pentru proceduri de gimnastica medicala

Indiferent ca vorbim despre gimnastica medicala, gimnastica sportiva, gimnastica medicala pentru gravide sau exercitii de stretching, preturile pentru serviciile noastre din departamentul Kinetoterapie sunt calculate individual, pentru fiecare sedinta, astfel ca pretul total al planului de tratament in clinicile Kinetic difera de la caz la caz, in functie de nevoile individuale ale fiecarui pacient.

In functie de orasul in care se afla clinica Kinetic la care vrei sa apelezi (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca), preturile per sedinta pentru aceste terapii variaza intre 140 lei si 180 lei.

Daca ai nevoie de mai multe informatii despre preturi sau despre modul in care decurge tratamentul prin gimnastica medicala, te invitam sa ne apelezi telefonic, la numarul scurt *8800, sau la unul dintre urmatoarele numere de telefon, apelabile de luni pana vineri, intre orele 7:00-21:00, si sambata, intre 7:00-17:00:

  • Bucuresti – 0721 241 314 sau 0721 241 315;
  • Cluj-Napoca – 0723 248 032;
  • Iasi – 0722 187 678.

De asemenea, ne poti contacta prin e-mail, la adresa kinetic@reginamaria.ro, sau folosind FORMULARUL DE CONTACT. Noi ne vom asigura ca beneficiezi de informatii complete si te vom ajuta sa obtii o programare in cel mai scurt timp.