Terapia TECAR – diatermie de contact capacitiv-rezistiv

Terapia TCARE (Transfer Capacitive Resistive Energy), numita si hipertermie, terapie TECAR, tecarterapie sau diatermie de contact capacitiv-rezistiv, reprezenta o metoda de tratament de ultima generatie care stimuleaza mecanismele de autovindecare ale organismului si este folosita cu succes si in tratamentele de fizioterapie, prin crearea unei stimulari intense la nivel celular.

Terapia TCARE este recomandata pentru reducerea durerii si a contractiilor musculare. Stimularea energiei din interiorul tesuturilor biologice activeaza procesele naturale de vindecare ale organismului, avand totodata un efect antiinflamator.

Principiul de actiune al terapiei TECAR consta in faptul ca fiecare afectiunile osteo-articulare sau ale tesuturilor moi incetinesc si modifica procesele biologice care stau la baza remedierii prejudiciului suferit. Initial, terapia TECAR s-a utilizat cu precadere in domeniul sportiv, mai ales in tratamentul afectiunilor sportivilor de performanta, in care viteza de vindecare si recuperarea fizica au o importanta deosebita. Succesul inregistrat in acest domeniu a condus, insa, rapid la raspandirea aplicabilitatii terapiei TECAR si in alte domenii de activitate.

Modul capacitiv al terapiei TECAR actioneaza asupra tesuturilor si anumitor grupe de muschi cu un grad mai mare de hidratare, vaselor de sange si a vaselor limfatice, in timp ce modul rezistiv actioneaza asupra tesuturilor

si structurilor conjunctive de inalta densitate (capsule articulare, cartilaje, cordoane fibroase, ligamente, oase, tendoane etc.). Terapia TECAR stimuleaza microcirculatiei sanguine, creste vasodilatatia si temperatura endogena. O sedinta de hipertermie are o durata de aproximativ 30 de minute, iar un ciclu de tratament complet este format, in medie, de o serie de 6-10 sedinte.

Printre cele mai frecvente afectiuni care pot fi tratate cu succes prin terapia TECAR, mentionam: leziuni acute traumatice, sechele de fracturi, afectiuni articulare, epicondilita, sindromul de impingement al coafei rotatorilor, tendinita patelara, chistul Baker, fasciita plantara, metatarsalgia, tendinita calcaiului, gonartroza, coxartroza, coxalgia, dureri de gat, sciatica, sindromul de tunel carpian, artropatie de boli autoimune etc.