Afectiunile care vizeaza sistemul osos si cel muscular par sa castige tot mai mult teren, in zilele noastre. Stilul de viata aglomerat, timpul liber tot mai restrans si bolile cronice asociate conduc la probleme de sanatate suparatoare. Afla, din randurile urmatoare, care sunt beneficiile terapiei TECAR, care este principiul de functionare, precum si ce afectiuni trateaza aceasta.
Ce este terapia TECAR
Terapia TCARE (Transfer Capacitive Resistive Energy), numita si hipertermie, terapie TECAR, tecarterapie sau diatermie de contact capacitiv-rezistiv, reprezinta o metoda de tratament de ultima generatie, care stimuleaza mecanismele de autovindecare ale organismului. Terapia TECAR este folosita cu succes si in tratamentele de fizioterapie, prin crearea unei stimulari intense la nivel celular.
Fiind o metoda terapeutica non-invaziva, terapia TECAR are o aplicabilitate extinsa, intrucat, in majoritatea cazurilor, nu reprezinta un pericol pentru sanatate. Cu toate acestea, medicul specialist este cel mai in masura sa hotarasca daca terapia TECAR este potrivita pentru tine, precum si cate sedinte sunt necesare.
Terapia TECAR: beneficii
Terapia TECAR este recomandata pentru reducerea durerii si a contractiilor musculare. Stimularea energiei din interiorul tesuturilor biologice activeaza procesele naturale de vindecare ale organismului, avand, totodata, un efect antiinflamator.
Avantajul terapiei TECAR este ca rezultatele apar mult mai rapid decat in cazul altor proceduri de fizioterapie, atunci cand vine vorba despre recuperarea dupa diferite tipuri de accidentari. Astfel, durata tratamentului este considerabil redusa, iar pacientul isi poate relua mai repede activitatile zilnice obisnuite.
Terapia TECAR: cum functioneaza tratamentul?
Principiul de actiune al terapiei TECAR se bazeaza pe faptul ca fiecare dintre afectiunile osteo-articulare sau cele ale tesuturilor moi incetineste si modifica procesele biologice care stau la baza remedierii prejudiciului suferit. Dispozitivul utilizat pentru sedintele de terapie TECAR utilizeaza doi electrozi, prin care furnizeaza, la nivelul tesuturilor, un curent electric de foarte joasa intensitate, acesta provocand o crestere a temperaturii in zona tratata. Data fiind aceasta intensitate redusa a curentului electric, pacientul nu intampina niciun disconfort pe parcursul terapiei.
Terapia TECAR implica doua moduri de functionare:
- modul capacitiv – actioneaza asupra tesuturilor si anumitor grupe de muschi cu un grad mai mare de hidratare, la nivelul vaselor de sange si al vaselor limfatice;
- modul rezistiv – actioneaza asupra tesuturilor si structurilor conjunctive de inalta densitate (capsule articulare, cartilaje, cordoane fibroase, ligamente, oase, tendoane etc.).
Astfel, terapia TECAR stimuleaza microcirculatia sanguina, creste vasodilatatia si temperatura endogena. O sedinta de hipertermie are o durata de aproximativ 30 de minute, iar un ciclu de tratament complet este format, in medie, de o serie de 6-10 sedinte.
Terapia TECAR: cui se adreseaza?
Initial, terapia TECAR s-a utilizat cu precadere in domeniul sportiv, mai ales in tratamentul afectiunilor sportivilor de performanta, in care viteza de vindecare si recuperarea fizica au o importanta deosebita. Succesul inregistrat in acest domeniu a condus, insa, rapid la raspandirea aplicabilitatii terapiei TECAR si in alte domenii de activitate. Asadar, acest tip de tratament s-a dovedit a fi deosebit de util in tratarea afectiunilor din mai multe specialitati medicale, precum:
- medicina sportiva;
- ortopedia si traumatologia;
- reumatologia;
- medicina fizica.
Terapia TECAR: ce efecte are?
Dupa cum aminteam anterior, terapia TECAR utilizeaza doua moduri de lucru, cel capacitiv si cel rezistiv, astfel ca poate acoperi o gama larga de afectiuni, atat in ceea ce priveste tesuturile moi si sistemul vascular, cat si tesuturile cu o duritate ridicata.
Efectele terapiei TECAR au la baza un principiu de functionare unic, menit sa trateze zona cu probleme intr-o maniera non-invaziva. Dispozitivul este prevazut cu doi electrozi, unul fix (plasat in partea opusa zonei ce necesita tratament) si unul mobil (care transmite curentul electric, comunicand cu electrodul fix, prin deplasarea pe suprafata tesutului tratat). Este utilizata, de asemenea, o crema conductoare, care inlesneste acest transfer de energie. Astfel, procedura TECAR stimuleaza activitatea biologica de la nivelul tesuturilor si produce urmatoarele efecte:
- stimularea circulatiei sanguine si a celei limfatice;
- relaxarea musculaturii;
- reducerea inflamatiei;
- atenuarea durerii;
- regenerarea tisulara, in cazul traumatismelor;
- reducerea edemelor.
Ce afectiuni poti trata cu terapia TECAR?
Nu numai sportivii ajung sa se confrunte cu diferite probleme ale aparatului locomotor, acestea avand o raspandire foarte larga in randul pacientilor de orice varsta. Pornind de la stilul de viata sedentar sau de la pozitiile vicioase din timpul activitatilor zilnice, pana la accidentari sau boli autoimune, sistemul osos si cel muscular sunt expuse la numeroase probleme de sanatate.
Procedura TECAR este o metoda de tratament revolutionara, care poate fi aplicata in multe dintre aceste situatii. Desigur, durata tratamentului variaza de la caz la caz, in functie de necesitatile fiecarui pacient in parte. Dintre cele mai frecvente afectiuni care pot fi tratate cu succes prin terapia TECAR, amintim urmatoarele:
- leziuni acute traumatice;
- sechele de fracturi;
- afectiuni articulare;
- epicondilita;
- sindromul de impingement al coafei rotatorilor;
- tendinita patelara;
- chistul Baker;
- fasciita plantara;
- metatarsalgia;
- tendinita calcaiului;
- gonartroza, coxartroza, coxalgia;
- dureri de gat;
- sciatica;
- sindromul de tunel carpian;
- artropatie de cauza autoimuna.
Terapia TECAR: contraindicatii
Cu toate ca este o procedura non-invaziva, exista, totusi, cateva situatii in care terapia TECAR nu este recomandata. In aceste cazuri, medicul specialist va face o evaluare a starii de sanatate si se va decide asupra unor proceduri de tratament sigure si lipsite de riscuri. Contraindicatiile terapiei TECAR includ:
- sarcina;
- tulburarile de coagulare;
- pacientii cu pacemaker cardiac;
- afectiunile oncologice;
- unele boli neurologice, precum epilepsia;
- pacientii cu pompa de insulina;
- infectii ale tesuturilor;
- copiii sub 14 ani.
Preturi la clinica Kinetic pentru terapia TECAR
Daca te confrunti cu una dintre afectiunile pentru care este indicata terapia TECAR, in urma unui consult de specialitate, vei putea afla daca aceasta forma de tratament este cu adevarat potrivita pentru tine, precum si care este numarul de sedinte recomandat pentru a beneficia de rezultate optime si de durata.
Daca ai nevoie de informatii legate de pretul procedurilor sau daca doresti sa stabilesti o programare la unul dintre specialistii clinicii Kinetic, ne poti contacta la numarul de telefon *8800, apelabil de luni pana vineri (intre orele 7:00 si 21:00) si sambata (in intervalul orar 7:00-17:00) sau prin e-mail, la adresa kinetic@reginamaria.ro.