Terapia cu ultrasunete – ce presupune, cand este indicata si care sunt principalele beneficii

Terapia cu ultrasunete reprezinta o tehnica larg raspandita, usor de aplicat si acceptat de catre pacient, tintita catre ameliorarea durerilor cronice si imbunatatirea recuperarii structurale si functionale a tesuturilor. De cele mai multe ori, aceasta este realizata in cadrul sedintelor de fizioterapie, de catre un fizioterapeut specialist, insa exista si alte ramuri, precum terapia ocupationala sau chiar medicina, ce pot beneficia de aceasta competenta.

Citeste mai departe ce este mai exact terapia cu ultrasunete si cum se implementeaza, care sunt situatiile in care este recomandata, ce beneficii prezinta, care sunt contraindicatiile asociate procedurii, precum si unde se poate apela pentru o astfel de terapie.

Ce este terapia cu ultrasunete

Prin terapie cu ultrasunete se intelege acea procedura prin care se amelioreaza durerea cronica si/ sau se imbunatateste si restabileste functia si structura tesuturilor, utilizand ultrasunetele ca metoda cheie de tratament.

Termenul de „ultrasunete” este adesea intalnit in domeniul imagisticii (ultrasunete in medicina), unde frecvente inalte ale acestui tip de unde sunt folosite pentru a reda imagini ale diferitelor zone importante ale organismului, intr-un mod rapid, eficient si accesibil.

Aceleasi unde sunt folosite si in cazul terapiei cu ultrasunete tintite impotriva durerii, insa, se folosesc intr-un mod diferit si cu alte frecvente decat cele implementate in scop imagistic.

Cele doua moduri principale de functionare a terapiei cu ultrasunete sunt cel termic (prin caldura) si mecanic (prin vibratii).

Terapia cu ultrasunete: beneficii

Dat fiind faptul ca terapia cu ultrasunete este o metoda eficienta si usor de realizat de catre specialist si de acceptat de catre pacienti, aceasta este adesea prima optiune de combatere a durerii cronice intr-un mod neinvaziv sau, cel putin, este o buna metoda adjuvanta pentru tratamentele chirurgicale si medicamentoase.

Printre principalele beneficii ale terapiei cu ultrasunete se regasesc:

  • Ameliorarea durerii cronice;
  • Accelerarea procesului de vindecare al tesuturilor si a recuperarii functionale;
  • Scaderea gradului de inflamatie si reducerea tumefierilor;
  • Imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice.

Cum functioneaza terapia cu ultrasunete (fizioterapie)

ultrasunete1Terapia cu ultrasunete este o tehnica a fizioterapiei ce promoveaza folosirea undelor de anumite frecvente pentru a produce un efect benefic la nivelul tesuturilor organismului.

Exista doua moduri principale de functionare a terapiei cu ultrasunete, ce difera atat in functie de tehnica implementata, cat si de efectul produs. Acestea constau in metoda termica (de incalzire) si cea mecanica (prin vibratii).

Indiferent de metoda, fizioterapeutul foloseste un transductor (aparat cu ultrasunete din fizioterapie) pe care il pozitioneaza la nivelul pielii, corespunzator zonei de interes, si aplica anumite frecvente bine determinate ale ultrasunetelor, folosind miscari circulare pentru a mari suprafata de directionare a undelor.

Metoda termica

In cadrul metodei termice de aplicare a terapiei cu ultrasunete, transductorul este pozitionat la nivelul zonei de interes, iar undele transmise produc un efect termic (de incalzire) a tesuturilor profunde.

In acest fel se pot trata entorse, luxatii si chiar afectiuni de tip artritic, ameliorand senzatia dureroasa si grabind vindecarea.

Metoda mecanica

In cadrul metodei mecanice, ultrasunetele transmise de catre transductor produc mici vibratii la nivelul tesuturilor moi, promovand, la randul lor, recuperarea functionala.

Adesea, metoda mecanica este preferata in cazul unor afectiuni musculare si/ sau de tesuturi moi ce s-au vindecat prin fibroza. In acest fel, vibratiile elimina, treptat, tesutul fibros, ajutand la o vindecare mai rapida.

Aceste doua metode pot fi implementate separat sau pot fi combinate in cazul aceleiasi persoane, in functie de necesitate.

  • Programeaza-te aici pentru o consultatie si afla mai multe despre aceste doua tehnici ale terapiei cu ultrasunete, precum si care este cea potrivita pentru tine.

Ce efecte are terapia cu ultrasunete

In urma aplicarii ultrasunetelor la nivelul tesuturilor organismului, aceste unde produc diferite efecte intratisulare. In functie de metoda de electie (prin incalzire sau prin vibratie), celulele tinta sunt supuse unor modificari, insa, este important de retinut faptul ca acestea sunt benefice.

In cadrul terapiei termice prin ultrasunete, celulele din stratul profund al directiei undei sunt incalzite la o temperatura superioara celei corporale, in scopul reducerii volumului acestora si, implicit, reducerii inflamatiei si tumefierii.

In cazul terapiei mecanice, vibratiile transmise pot, la randul lor, sa reduca gradul de inflamatie al tesuturilor moi, insa aceasta tehnica este de electie pentru eliminarea tesutului cicatricial (fibrotic).

Ce afectiuni se pot trata prin terapia cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete este o arma eficienta impotriva durerii cronice si in scopul recuperarii structurale si functionale. In functie de zona afectata de la nivelul corpului, precum si de metodele terapeutice implementate (mecanic, termic sau ambele), efectele pot diferi.

Astfel, se recomanda terapia cu ultrasunete in urmatoarele afectiuni:

  • Dureri cronice la nivelul spatelui (toata lungimea) si gatului (zona cervicala);
  • Dureri musculare, cu caracter de spasme;
  • Dureri si/ sau afectiuni osteoarticulare;
  • Afectiuni ale mai multor structuri articulare;
  • Afectiuni ale structurilor nervoase.

In toate aceste tipuri de dureri si afectiuni, terapia cu ultrasunete reduce senzatia dureroasa, sporeste vindecarea (unde este posibil) si reduce cantitatea de tesut fibrotic (cicatricial).

Cui se adreseaza terapia cu ultrasunete

Terapia cu ultrasunete este adresata tuturor persoanelor care sufera de afectiuni osteoarticulare, musculare, benigne sau maligne, precum si celor cu dureri cronice de multiple cauze.

Inaintea implementarii tratamentului prin ultrasunete, intotdeauna trebuie consultati atat medicul specialist, cat si fizioterapeutul, intrucat acestia vor analiza afectiunea in cauza si vor elabora cel mai bun plan de tratament.

De asemenea, pentru a obtine efectul maxim dorit al acestei optiuni terapeutice, trebuie urmate intotdeauna sfaturile si indrumarile specialistilor.

  • In cazul in care nu esti sigur daca terapia cu ultrasunete iti este potrivita, contacteaza aici clinica Kinetic si programeaza o consultatie pentru a afla raspunsul.

Terapie cu ultrasunete: contraindicatii. Sunt ultrasunetele periculoase?

Cu toate ca terapia cu ultrasunete este probabil una dintre cele mai sigure, simple si eficiente metode de ameliorare a durerii si imbunatatire a vindecarii, unele categorii de persoane se pot afla in situatia temporara sau permanenta in care nu pot primi tratamente cu ultrasunete.

In general, aceste persoane sunt:

  • Femeile insarcinate;
  • Persoanele cu pacemaker sau alte dispozitive medicale;
  • Persoanele cu fracturi active;
  • Cei ce sufera de afectiuni tumorale, in zona formatiunii sau in proximitate (in unele cazuri, conform indicatiilor medicului specialist).

Intotdeauna trebuie consultati medicul specialist si fizioterapeutul in legatura cu aceste situatii particulare, precum si in cazul unor posibile contraindicatii suplimentare.

Preturi la clinica Kinetic (pret tratament ultrasunete)

Indiferent de afectiunea de care suferi, primul pas pe care trebuie sa il faci este sa apelezi la specialisti in domeniu, pentru a primi indrumarea necesara. Clinica Kinetic ofera atat specialisti ale caror sfaturi te vor ajuta inspre rezolvarea problemelor tale, cat si serviciile necesare.

  • Programeaza-te aici pentru o consultatie si primeste indrumarea, sfaturile si recomandarile de care ai nevoie.

Preturi pentru tratament cu ultrasunete la genunchi, bazin si parte superioara

Terapia cu ultrasunete poate diferi atat ca mod de aplicare (termica, mecanica), dar si ca zona a corpului asupra careia se transmit undele. Din acest motiv, preturile tratamentelor cu ultrasunete pot diferi de la un tip de tratament la altul.

Pentru a putea cunoaste toate aceste tarife, nu ezita sa contactezi clinica Kinetic, fie telefonic, fie prin e-mail si, astfel, vei afla toate informatiile de care ai nevoie.

Numarul de telefon disponibil este *8800, apelabil de luni pana vineri intre orele 7:00-21:00 si sambata intre orele 7:00-17:00.

Adresa de e-mail este kinetic@reginamaria.ro si poate fi folosita pentru a obtine informatii legate de pretul procedurilor, precum si pentru programari.

Astfel, fie suferi de dureri cronice de cauze diverse, fie doresti sa vorbesti cu un specialist despre rezolvarea unei afectiuni prin intermediul terapiei cu ultrasunete si nu detii informatiile necesare, nu ezita sa contactezi clinica Kinetic pentru a primi ajutorul necesar.

 

Bibliografie:

Ce este terapia cu ultrasunete https://www.verywellhealth.com/what-is-ultrasound-therapy-2564506

Terapie ultrasunete beneficii https://www.painscale.com/article/benefits-and-risks-of-therapeutic-ultrasound

Cum se realizeaza terapia cu ultrasunete https://www.verywellhealth.com/ultrasounds-diagnostic-ultrasound-and-ultrasound-therapy-2564458

Generalitati https://www.physio-pedia.com/Therapeutic_Ultrasound

Studii https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3810427/