Crioterapie

Crioterapia sau terapia cu gheata presupune aplicarea unor substante reci (excitant termic rece) pe tesuturile corpului si are drept efecte: analgezia locala (atenuarea durerii locale), scaderea procesului inflamator, dar si refacerea sportiva in urma antrenamentelor.

Efectele aplicatiilor locale de substante reci sunt vasoconstrictia in tesuturile superficiale, scaderea metabolismului local si scaderea vitezei de conducere nervoasa. Procedurile de acest tip utilizate frecvent sunt: impachetarile reci umede, masajul cu gheata, imersia in apa cu gheata, spray-uri cu vapori reci.

Crioterapia utilizeaza gheata local in scop terapeutic, fiind astfel ameliorate structurile care intretin tonusul muscular. De exemplu impachetarile reci aplicate de 3 ori pe zi, timp de o luna, la niveul unui genunchi al unui pacient diagnosticat cu poliartrita reumatoida, au avut efect favorabil asupra durerii si amplitudinii de miscare articulara. Un alt exemplu ar fi ca masajul cu gheata sau compresele aplicate la nivelul musculaturii paraverterale au un puternic efect analgezic.