Kinetoterapia ofera numeroase beneficii oricarei persoane care intampina dificultati in ceea ce priveste abilitatile fizice. Iar aceste beneficii sunt cu atat mai mari cu cat interventia este mai timpurie. De exemplu, un kinetoterapeut ar putea lucra cu un copil pentru a-l ajuta sa-si imbunatateasca echilibrul sau postura sau pentru consolidarea fortei musculare, intarirea rezistentei la efort si a abilitatilor de coordonare.
In timpul unei evaluari realizata de un kinetoterapeut pediatric se pot descoperi diferite probleme care pot sa apara in urma puseelor de crestere sau in timpul diferitelor etape de dezvoltare a copilului. De asemenea, cu cat interventia este inceputa mai rapid, cu atat cresc sansele de recuperare si scade riscul ca dezechilibrul sa se fixeze, iar copilul sa ramana permanent cu acesta. Exercitiile realizate in cabinetul de kinetoterapie ajuta copilul sa invete corect obiceiurile motrice, in special pana la varsta de 4 ani, contribuind semnificativ la dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a acestuia.
Evaluarea prescolarilor si adolescentilor
Consultul si evaluarea kinetoterapeutica sunt indicate in urma recomandarii medicului pediatru sau profesorilor care observa o postura incorecta sau, pur si simplu, atunci cand parintii observa anumite nereguli in dezvoltarea copilului lor si vor sa se asigure ca acesta merge corect, are un tonus muscular bun, nu are probleme de echilibru sau de coordonare. De asemenea, parintii ar trebui sa apeleze la un kinetoterapeut pediatru daca observa diferite devieri ale aliniamentului corporal sau ale coloanei vertebrale.
Ideal ar fi ca aceste evaluari sa fie realizate anual, deoarece fiecare puseu de crestere poate aduce schimbari in dezvoltarea copilului. De exemplu, mersul se stabilizeaza intre 2 si 4 ani si este important specialistul in kinetoterapie sa evalueze si sa corecteze din timp eventualele probleme de mers. De asemenea, intre 10 si 13 ani copiii cresc brusc si in aceasta perioada pot aparea foarte usor devieri ale coloanei vertebrale (scoliozele).
In ce consta evaluarea kinetoterapeutica?
In prima etapa, kinetoterapeutul realizeaza o evaluare a sistemului musculo-scheletal (la fel ca la adulti) si o analiza clinica a biomecanicii piciorului. Copilul va trebuie sa se dezbrace, astfel incat kinetoterapeutul se poata vizualiza spatele integral si alinierea picioarelor.
Evaluarea multi senzoriala consta in observarea nivelului de integrare al reflexelor arhaice (reflexele prezente la nou nascut care se integreaza in primul an de viata, atunci cand miscarea involuntara devine voluntara), dar si in urmarirea coordonarii globale si echilibrului copilului. Exista posibilitatea ca reflexele sa nu fie integrate in proportie de 20-40% si atunci pot aparea diverse dezechilibre.
Evaluarea include si o discutie cu parintii despre obiceiurile copilului, raportata direct la concluziile imediate ale kinetoterapeutului.
Cum ne pregatim pentru consult/evaluare?
Un consult la kinetoterapie se aseamana intr-o oarecare masura cu orice consult medical. Astfel, recomandam parintilor sa discute dinainte cu al lor copil, pentru a-l pregati pentru consult. Cu cat copilul stie dinainte la ce sa se astepte, cu atat mai productiva, eficienta si corecta va fi evaluarea. Succesul oricarui consult depinde in mare masura si de cooperarea copilului, precum si de atentia pe care acesta o acorda instructiunilor specialistului in kinetotrapie.
Evaluarea inglobeaza si prima sedinta de terapie, in care copilul face cunostinta cu sala si se acomodeaza cu complexitatea exercitiilor. Astfel, se recomanda purtarea unor haine lejere, care sa permita copilului sa realizeze exercitiile indicate.
Kinetoterapia ajuta copilul sa se dezvolte armonios, sa se joace in voie, sa ia parte la toate activitatile scolare, sa exploreze mediul inconjurator la adevaratul sau potential.
Contacteaza-ne pentru o prima evaluare!