Biomecanica

Biomecanica piciorului – Mersul, esential pentru o viata echilibrata.

Mersul catre o viata echilibrata

Majoritatea studiilor efectuate in ultima perioada in randul populatiei si in special la nivelul copiilor, ne arata ca aproximativ 85% dintre acestia se confrunta cu probleme de biomecanica la nivelul piciorului, mai specific, felul cum calca atat in mers cat si in pozitie statica. Cele mai importante modificari survin chiar datorita evolutiei noastre sociale si explicatia este foarte simpla avand un impact major asupra evolutie si dezvoltarii armonioase. Acest lucru este determinat de faptul ca am uitat sa mergem descult, evitam sa facem acest pas si suntem sensibili chiar si la mersul descult pe iarba sau nisip, lucru pe care l-am facut cu frecventa, mult timp in evolutia noastra ca specie.

Va prezentam mai jos o serie de beneficii aduse de mersul descult:

  • Determina o postura corecta cu indreptarea coloanei vertebrale, fiind o reactie fiziologica in lipsa tocurilor
  • Activeaza multiplele terminatii nervoase din talpa, fiind perceput ca un automasaj cu efecte benefice la nivelul intregului organism
  • Mersul descult, mai ales pe iarba, scade temperatura periferica cu efect in reducerea inflamatie
  • Pune in miscare o serie de muschi, tendoane si vase de sange care sunt private in momentul in care purtam incaltaminte si de aici apar efecte benefice in preventia varicelor sau alte afectiuni periferice
  • Intareste sistemul imunitar, imbunatateste circulatia sanguine si calitatea somnului prin efectul de relaxare

In prezent, problemele legate de postura ocupa un loc important, acest lucru este rezultatul societatii in care traim, modul in care ne organizam timpul liber si activitatea de la serviciu. Efectele modificarilor de postura si afectiunile musculoscheltale reprezinta principalele motive pentru o productivitate redusa, productivitate raportata in ambele planuri, atat personal cat si profesional  si de aici rezulta o scadere semnificatica a calitatii vietii.

Anumite probleme de biomecanica piciorului sunt ereditare, insa forma si dimensiunea piciorului, cat si rularea acetuia pe sol, pot suferi modificari de-a lungul vietii.

Una din cele mai frecvente afectiuni la copii este platfusul (piciorul plat), caracterizat prin dezvoltarea anormala, bolta plantara este cazuta sau low arch. Netratata, aceasta afectiune poate provoca dureri cronice si  atrage dupa sine inflamatia tendonului tibial posterior (tendinita).

Un procent covarsitor al copii care au trecut pragul clinicii noastre si care se confrunta  cu probleme de biomecanica piciorului, fac pronatie la nivelul talpii (valgum de picior), adica miscarea de rotirea a piciorului spre interior.  Daca aceasta este prea pronuntata de cele mai multe ori prabuseste arcul plantar, oferind senzatia de picior plat.

Pronatie exagerata produce o serie de modificari ale biomecanicii piciorului cu impact la nivelul intregii posture corporale, cum ar fi: rotatia interna a tibiei si a femurului, presiune in articulatia genunchiului medial ( genu valgum  sau picior in “X”), bascularea anterioara a bazinului, hiperlordoza lombara si tensiune musculara compensatorie la nivel lombo-sacral.

Pe de alta parte supinatia (valgum-ul de picior), duce la inclinarea exterioara a piciorului si de aici rezulta rotatia externa a tibiei si femurului, presiune laterala de aceasta data in articulatia genunchiului ( genu-varum sau “paratenze”), bascularea posterioara a bazinului, ceea ce induce rectitudinea lombara si hiper-cifozare toracala.

Aflati in continua crestere si pe fondul unor inaltari bruste, cei mici sunt expusi afectiunilor cauzate de probleme de biomecanica a piciorului, pozitiile fixe mentinute atat la scoala cat si acasa in fata calculatorului duc la o rigidizare a intregului lant cinematic

In anumite cazuri, in intervalul de varsta 3-6 ani se poate face si hipercorectie si recomandam in aceasta perioada o analiza detaliata a posturii pentru a depista din timp util afectiunile ce pot afecta dezoltarea armonioasa a acestora. Dupa varsta de 6 ani, talontele pot fi folosite pentru a induce neutralitatea in timpul mersului si a absorbi socurile, care se pot transmite mai departe la nivelul intregului organism.

Recomandarea noastra:

Pentru a preveni aceste afectiuni este indicata purtarea unor incaltari ajustate formei anatomice a piciorului, confectionate din materiale comode la purtarea si cu talpa de duritate medie, cu calcaiul intarit, astfel incat sa atenueze socurile, pentru a nu se trasmite mai departe la nivelul genunchilor si colonei vertebrale, generand astfel o evolutie defectuoasa.

Purtarea de talonete personalizate, cunoscute si sub denumirea de sustinatori plantari, faciliteaza o crestere armoniasa in randul copiilor si previne aparitia multor afectiuni determinate de o postura incorecta. In cadrul clinicii noastre, folosim materiale care nu deformeaza incaltamintea si in nici un caz nu trebuie sa produca disconfort in timpul purtarii lor, dimpotriva, senzatia de bine trebuie sa se simta de la prima utilizare.

Posturo Scan

Vezi mai multe

Walkerview

Vezi mai multe