Chiropractica – metoda Ackermann

Durerile de spate, durerile articulare sau contracturile musculare sunt probleme ce pot aparea frecvent in viata de zi cu zi, ca urmare a stilului de viata sedentar, a orelor prelungite de munca, dar si din cauza unor accidentari sportive sau casnice. Cu cat aceste probleme sunt amanate, cu atat mai mult vor evolua catre stadii mai avansate. Din acest motiv, este recomandat sa apelezi la un specialist de indata ce intampini astfel de neplaceri. Printre metodele de tratament moderne abordate in recuperarea fizica, se numara si chiropractica, descoperita la sfarsitul secolului al XIX-lea, in mod accidental, de catre Daniel David Palmer, un terapeut care practica medicina alternativa.

Pana in ziua de astazi, chiropractica a evoluat si si-a rafinat metodele de tratament, ajungand sa fie utilizata cu succes intr-o gama larga de afectiuni, de la dureri articulare pana la probleme menstruale sau chiar tulburari neurologice. Afla, din randurile urmatoare, care sunt beneficiile acestei terapii, ce este metoda Ackermann si ce efecte secundare poti intampina in urma manevrelor de chiropractica.

Ce este chiropractica?

Chiropractica este o metoda terapeutica utilizata in vederea alinierii corespunzatoare a sistemului osos. Numele de „chiropractica” provine din limba greaca, unde chiros inseamna „mana”, iar praxis inseamna „experienta, practica”. Astfel, termenul de chiropractica se poate traduce prin „facut cu mana”, ceea ce descrie abordarea terapeutica in sine. Chiropracticianul foloseste exclusiv forta bratelor si anumite tehnici special concepute, pentru a trata pacientul.

Atunci cand exista nereguli in alinierea oaselor, in mod special a coloanei vertebrale, acestea ajung sa afecteze buna functionare a circuitelor neurologice. Astfel, apar tulburari, precum durerile de spate, de cap sau de membre, dar si alte probleme de sanatate. Chiropractica este o terapie non-invaziva, ceea ce face ca aceasta metoda de tratament sa poata fi recomandata unor categorii variate de pacienti.

Ce afectiuni trateaza chiropractica?

Cunoscuta si sub denumirea de chiroterapie, chiropractica se adreseaza pacientilor care se confrunta cu una sau mai multe dintre urmatoarele probleme de sanatate:

  • hernie de disc (numita si discopatie);
  • deviatii ale coloanei vertebrale (cifoza, scolioza, lordoza);
  • lumbago (dureri de spate survenite in zona lombara a coloanei vertebrale);
  • lombosciatica sau alte probleme generate de afectarea nervului sciatic;
  • dureri articulare;
  • sindromul de tunel carpian;
  • fibromialgie;
  • migrene, nevralgii, cefalee;
  • tulburari digestive (gastrita, esofagita etc.);
  • dismenoree (dureri menstruale);
  • accidentari sportive;
  • tonus muscular sau general scazut.

In urma unei consultatii efectuata de un medic specialist, va fi stabilit diagnosticul si, totodata, va fi elaborat planul de tratament.

Cum decurge o sedinta cu un chiropractician

Dupa ce a fost identificat diagnosticul si s-a stabilit abordarea terapeutica potrivita, vei fi indrumat catre programul de chiroterapie. Sedintele de chiropractica nu necesita niciun fel de pregatire din partea pacientului. Chiropracticianul te va aseza pe patul de tratament, in diferite pozitii care ii vor inlesni acestuia manevrele de chiroterapie. Aceste manevre pot include miscari de tragere, rotatie ori impingere, in functie de zona afectata si de pozitia in care trebuie realiniata zona respectiva. Prin intermediul miscarilor efectuate, are loc detensionarea musculaturii si repozitionarea articulatiilor sau a muschilor afectati.

Forta aplicata de catre terapeut este una de intensitate moderata, acesta fiind unul dintre aspectele de baza ale chiropracticii. Este posibil ca, uneori, sa simti cum trosnesc unele articulatii sau sa auzi sunete similare unei pocnituri. Acestea nu reprezinta un motiv de ingrijorare, ci fac parte din terapia in sine si nu sunt dureroase.

Ce presupune metoda Ackermann?

Metoda Ackermann poarta numele renumitului medic de origine germana, Dr. Wilhelm Paul Ackermann care, in anul 1974, a pus bazele Colegiului Ackermann, in Suedia. Metoda implementata de catre doctorul Ackermann presupune aplicarea unor tehnici de osteopatie structurala si chiropractica usoara, in vederea tratarii unor tulburari, precum durerile de cap, cele de spate sau anumite probleme ale gatului.

Dr. Ackerman a demonstrat ca sistemul nervos, ca si restul corpului, tinde sa compenseze dezechilibrul muschilor pelvieni, rezultand o serie de mecanisme reflexive care afecteaza aliniamentul coloanei vertebrale. Metoda Ackermann folosita in chiropractica se bazeaza pe manipularea spinala, adica manevrarea vertebrelor de catre un chiropractician specializat, in vederea reasezarii acestora in pozitie corespunzatoare. Ceea ce face metoda Ackermann sa fie cu adevarat speciala este ca poate fi aplicata, in majoritatea cazurilor, ca metoda de tratament de sine statatoare, fara sa fie necesara completarea cu exercitii de kinetoterapie. Metoda Ackermann are efecte benefice asupra durerilor de spate, indeosebi asupra celor manifestate la nivel lombar. Numarul de sedinte necesare, atunci cand se aplica metoda Ackermann, variaza de la un pacient la altul, in functie de problemele acuzate, dar si in raport cu intensitatea acestora.

Chiropractica – efecte adverse si contraindicatii

Chiar daca nu este o metoda de tratament invaziva, chiropractica este contraindicata in cateva situatii. Dintre acestea, amintim:

  • afectiunile oncologice (in special, cancerul osos);
  • fracturile;
  • osteoporoza;
  • tulburarile neurologice;
  • infectiile de orice natura;
  • cauda equina (sindromul cozii de cal);
  • sindromul Down.

In ceea ce priveste efectele adverse, acestea apar cu precadere in situatiile in care chiropractica este aplicata in mod incorect. Spre exemplu, atunci cand chiropracticianul aplica o forta prea mare ori efectueaza o manevra nepotrivita, pacientul se poate confrunta cu:

  • exacerbarea durerii;
  • luxatii;
  • entorse;
  • rupturi musculare.

Din aceste motive, este esential ca terapeutul chiropractician sa fie unul acreditat in metodele de tratament alese (indiferent ca vorbim despre metoda Ackermann sau despre alte terapii de natura chiropractica). Inainte de a lua o decizie in acest sens, asigura-te ca personalul clinicii la care apelezi este unul experimentat si specializat prin metode de educatie de inalt nivel.

Aceste situatii sunt, insa, rar intalnite, iar reactiile secundare ale chiroterapiei se rezuma, in general, la usoare dureri de cap, stari de oboseala, ori spasm muscular redus ca intensitate. Aceste efecte se remit, de regula, in decurs de cateva ore.

Conform studiilor efectuate de catre Colegiul Ackermann, aproape o treime din populatia mondiala ajunge, mai devreme sau mai tarziu, sa se confrunte cu dureri ce pot capata un caracter cronic. Avantajul metodei Ackermann este acela ca poate fi aplicata cu succes ca metoda de preventie a unor astfel de probleme, prin urmarea unei rutine saptamanale de tratament chiropractic.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.