Tennis elbow

“Tennis elbow” este un termen comun pentru o afectiune cauzata de suprasolicitarea muschilor bratului, antebratului si a palmei, care determina durere la nivelul cotului.

O persoana nu trebuie sa joace tenis pentru a suferi de aceasta afectiune, insa termenul a intrat in uz, deoarece aceasta poate fi o problema importanta pentru unii jucatori de tenis.

Exista doua afectiuni semnificative: epicondilita laterala (denumita si “cotul tenismenului”, in care este afectata partea laterala a cotului) si epicondilita mediala (denumita “cotul jucatorului de golf”).

Dintre acestea, epicondilita laterala are o frecventa mai mare. Aceasta se datoreaza suprasolicitarii excesive, iar durerile sunt rezultatul unor rupturi minore ale tendoanelor muschilor flexori si extensori ai antebratului. Tendinita cotului este una dintre cele mai discutate afectiuni la acest nivel din cauza absentei in prezent a unei metode pentru rezolvarea acestei afectiuni.

Simptome

Bolnavul se prezinta cu sensibilitate la nivelul zonei laterale a cotului si dureri la locul de insertie a tendonului, cea mai sensibila zona fiind situata anterior si distal de epicondilul lateral al humerusului. In acest caz, durerea poate radia la nivelul antebratului sim foarte rar, catre brat. Activitatile care implica miscari de apucare si strangere, cum ar fi strangerea de mana sau deschiderea unor recipiente cu capac sunt afectate.

Tendinita afecteaza: tendonul muschiului extensor comun al degetelor si tendonul muschiului scurt extensor radial.

Studiile efectuate pana in prezent in privinta acestei afectiuni nu au putut evidentia nici un proces inflamator; asadar, durerea apare din cauza modificarii structurii chimice a matricei extracelulare, prezenta tesutului fibros sau iritarea terminatiilor nervoase libere.

Persoane afectate

Epicondilita laterala sau cotul tenismenului se intalneste la aproximativ 5-8% dintre jucatorii de tenis si, de asemenea, se intalneste la violonisti, la persoanele care folosesc masina de scris (secretarele), la medicii chirurgi, la barbatii care dau mana puternic, la gospodinele care muncesc mult prin casa si solicita articulatia cotului.

Cel mai des intalnita este la varsta cuprinsa intre 40-50 ani, in special la jucatorii amatori de tenis (din cauza lipsei tehnicii de joc). Apare in urma suprasolicitarii indelungate a muschilor extensori si pe fondul micro-traumatismelor.

Tratamentul recomandat de Kinetic Sport & Medicine

Tratamentul acestei afectiuni se bazeaza pe efectuarea unor exercitii regulate, care ulterior vor stimula raspunsul de vindecare a organismului.

Fizioterapia este un adjuvant extrem de important care vine in completarea tratamentului medicamentos. Problemele musculo-scheletale apar frecvent fie ca rezultat al unor activitati zilnice, fie al unor activitati atletice de performanta. Tendinita este determinata de afectarea tendoanelor de la nivelul articulatiei cotului.

Cea mai frecventa forma de tratament si unanim cea mai acceptata este terapia non-chirurgicala. Terapeutii Kinetic Sport & Medicine recomanda electroterapia (o forma de terapie in urma careia se recapata functionalitatea deplina a unitatii tendinoase si musculare) care include: terapia TECAR, terapia cu ultrasunete, terapia laser, crio sau crioultrasunet si shockwave. Toate aceste terapii sunt prezentate pe site la categoria “SERVICII” – http://www.kineticsm.ro/servicii/

Foarte important este ca aceste terapii sa fie acompaniate de exercitii de stretching si elemente de kinetoterapie.

Terapia de succes depinde in cea mai mare masura de procesul de vindecare, astfel ca absenta durerii atat in repaus, cat si in urma solicitarii musculare si tendinoase caracterizeaza integritatea deplina a structurilor neuronale, circulatia sanguina corespunzatoare in aceste zone, precum si structura stabila a fibrelor de colagen.