Ruptura de ligament incrucisat posterior (LIP)

Despre ruptura de ligament incrucisat posterior

Ligamentul incrucisat posterior (LIP) este fasia de tesut conjunctiv situata central in articulatia genunchiului, impreuna cu alte trei ligamente. Aceasta structura infasoara oasele, asigurand stabilitatea articulatiei genunchiului.

Incidenta

Ruptura de ligament incrucisat posterior se intalneste mult mai rar in comparatie cu alte leziuni a ligamentelor articulatiei genunchiului. Frecvent, se asociaza cu afectiuni precum leziunea altor structuri din componenta articulatiei (cartilaj, ligament, os).

Cauze

Ligamentul incrucisat posterior (LIP) sufera o ruptura in cele mai dese cazuri in urma unor accidente care presupun un impact direct asupra genunchiului, precum accidentele de masina sau traumatismele sportive (de exemplu, in timpul practicarii fotbalului).

Formele rupturii de ligament incrucisat posterior

Aceasta afectiune este clasificata de catre specialistii in domeniu, conform orthoinfo.aaos.org, in functie de nivelul de gravitate a patologiei. Forma cea mai usoara a afectiunii este cea de gradul 1 si presupune deteriorarea in mica masura a ligamentului, in urma unei intinderi. In acest caz, ligamentul inca este in masura de a contribui la stabilitatea articulatiei genunchiului. La un nivelul mai avansat al patologiei, gradul 2, reprezinta o rupere partiala a ligamentului. Gradul 3 reprezinta ruperea completa a ligamentului, care prezinta doua bucati de ligament, iar articulatia geunchiului este instabila.

In cele mai dese cazuri, ruptura ligamentului incrucisat posterior este partiala. Astfel, pacientul, sustinut de terapeut printr-un program de recuperare, se poate trata fara a fi necesara interventia chirurgicala. Totodata, in acest caz, cu ajutorul specialistilor se atinge scupul unei recuperari complete. De obicei, pacientii care au parcurs tratamentul de recuperare sunt in masura sa se intoarca la activitatile sportive fara a avea probleme de stabilitate la nivelul genunchiului.

Simptome:

  • Durerea localizata (sunt cazuri in care aceasta nu este prezenta)
  • Umflarea (tumefierea) zonei afectate
  • Genunchi rigid care cauzeaza dificultate in timpul mersului
  • Sesizarea de catre pacient a unui zgomot (pocnit) in articulatia genunchiului
  • Instabilitatea genunchiului

Tratament

In cazul in care este lezat doar ligamentul incrucisat posterior, aceasta afectiune se poate trata cu succes fara interventie chirurgicala, specialistii propunand metode alternative de tratament.

In primul rand, compresia cu gheata si odihna contribuie la recuperarea pacientului. De asemenea, imobilizarea pacientului de catre un specialist, purtarea unei proteze pentru a reduce din miscarile genunchiului sau chiar si a unor carje pentru a evita solicitarea articulatiei genunchiului afectat.

Odata cu trecerea umflaturii este recomandata inceperea unui tratament de recuperare. Specialistul kinetoterapeut va crea, va propune si va sprjini pacientul pe parcursul tratamentului recuperator individual. Exercitiile fizice specifice vor contribui la restabilirea functiilor genunchiului, precum si a fortei musculare.

Medicul va poate recomanda interventia chirurgicala in cazul in care aveti leziuni combinate. Un exemplu ar fi dislocarea genunchiului prin mai multe ligamente rupte. In acest caz, interventia chirurgicala este necesara. Dupa aceasta interventie (la un interval de 1- 4 saptamani de la interventie), pacientului ii este recomandata parcurgerea unui tratament de recuperare, in vederea restaurarii complete a functiilor articulatiei genunchiului. Acest tratament postoperator contribuie la recapatarea fortei musculare si a capacitatii de miscare.

Perioada de recuperare variaza in functie de gravitatea afectiunii, incepand de la cateva saptamani inainte de a reveni la activitatile de zi cu zi, sau chiar cateva luni, in cazul in care, spre exemplu, profesia pacientului necesita o gama mai larga de activitati fizice. Teoretic, o recuperare totala ar fi posibila in interavalul cuprins intre 6 si 12 luni.

Procesul de recuperare fiind unul lent, de durata, perseverenta si seriozitatea cu care este indeplinit sunt cei mai importanti factori in refacerea completa.