Hiperlordoza lombara

Coloana lombara, fiziologic este pozitionata in usoara lordoza, creand o curba cu concavitatea anterior in plan sagital (profil). Cand aceasta curbura devine exagerata apar probleme de statica a coloanei vertebrale si atrage dupa sine diverse afectiuni.

Managementul lordozei trebuie individualizat pentru fiecare copil, in functie de varsta, gradul de curbura si timpul ramas pentru dezvoltarea scheletului. Pe masura ce copilul creste si se dezvolta, lordoza impune consulturi frecvente pentru monitorizarea curburii. Depistarea timpurie este importanta.

Cauze

Este asociata cu postura defectuoasa, o problema congenitala (prezenta la nastere) a vertebrelor, afectiuni neuromusculare, diverse interventii chirurgicale la nivelul spatelui sau o problema la nivelul pelvisului ori a soldului; spondilolisteza (din lb. latina, “corp vertical alunecat”, se caracterizeaza prin alunecarea anterioara a unui corp vertebral fata de restul vertebrelor).

Semne si simptome

Fiecare copil experimenteaza simptomele in mod diferit. Principalul semn clinic al lordozei este proeminenta feselor. Simptomele variaza in functie de faptul ca lordoza s-a produs impreuna cu alte defecte, precum distrofia musculara, displazia de dezvoltare a soldului sau tulburari neuromusculare.

Durere la nivelul spatelui, durere la nivelul membrelor inferioare, modificari de tranzit intestinal sau ale vezicii urinare sunt alte simptome mai putin frecvente asociate lordozei. Copilul care prezinta acest tip de simptome necesita evaluare medicala imediata.

Simptomele lordozei pot fi similare cu cele ale altor probleme ale coloanei vertebrale sau pot fi o consecinta a unui traumatism sau a unei infectii.

Diagnostic

Medicul stabileste diagnosticul lordozei in baza istoricului medical complet, a examenului fizic si a unor investigatii.

Investigatiile pot fi: radiografia completa a coloanei vertebrale sau RMN. Depistarea timpurie este extrem de importanta in cazul lordozei.

Tratament

Tratamentul specific al lordozei este stabilit in functie de:

  • Varsta, starea generala de sanatate si istoricul medical al copilului
  • Cauza care a declansat lordoza
  • Gravitatea afectiunii
  • Prognosticul referitor la evolutia bolii

Scopul tratamentului este oprirea progresiei curburii si minimizarea diformitatii. Managementul lordozei depinde de cauza lordozei. Exercitiile simple se pot dovedi suficiente in cazul in care lordoza este asociata cu postura defectuoasa.

Lordoza care se produce ca urmare a unei probleme de sold va fi tratata ca parte a problemei de sold.

Specialistii de la Kinetic Sport & Medicine te vor indruma cu privire la cel mai bun tratament pentru problema copilului tau.

 

Surse de informatie:

Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine