Boala Sever

Boala Sever este cunoscuta si sub denumirea apofizita calcaneana. Boala Sever este un tip de traumatism osos in care zona calcaiului se inflameaza si provoaca durere. Boala, descrisa de medicul J.W.Sever in 1912, afecteaza copiii in perioada de crestere, in special pe care fac sport in mod regulat. In cazul fetelor, poate sa apara intre 8 si 13 ani, iar in cazul baietilor, de obicei, intre 10 si 15 ani. Portiunea posterioara a calcaiului se intareste si devine puternic cand se opreste din crestere, de aceea boala Sever rareori se produce la adolescentii mai mari.

Cauze

Osul calcaiului creste mai repede decat ligamentele de la nivelul piciorului. Prin urmare, muschii si tendoanele se intind foarte mult si sunt suprasolicitate la copiii in crestere. Calcaiul este in mod special susceptibil la traumatisme, deoarece laba piciorului este una dintre partile corpului care cresc la dimensiune maxima, iar zona calcaiului nu este foarte flexibila. Boala Sever apare ca urmare a presiunii repetate asupra tendonului lui Ahile. In timp, aceasta presiune constanta pe calcaiul deja foarte intins poate duce la deteriorarea platoului de crestere, provocand durere si inflamatie.

Presiunea poate fi o consecinta a:

  • Sporturilor care implica alergare si sarituri pe suprafete dure
  • Statului prea mult in picioare, care pune presiune pe calcai
  • Incaltamintei nepotrivite

Suprasolicitarea sau prea multa miscare pot, de asemenea, sa provoace boala Sever.

Semne si simptome

Cel mai frecvent simptom este durerea la unul sau la nivelul ambelor calcaie. Durerea apare de obicei in spatele calcaiului, insa se poate extinde catre margini si catre partea inferioara a calcaiului. Copilul cu boala Sever poate sa mai aiba urmatoarele probleme frecvente:

  • Durere la nivelul calcaiului, in special dupa alergare
  • Dificultate la mers
  • Disconfort sau intepenire a labei piciorului la trezire
  • Inflamatie si roseata la nivelul calcaiului

Simtomele se agraveaza, de obicei, dupa desfasurarea unei activitati fizice si se amelioreaza in repaus.

Diagnostic

Diagnosticul poate fi stabilit in urma simptomelor pe care le are copilul. Pediatrul va efectua un consult fizic complet si poate recomanda o radiografie pentru a exclude alte probleme, precum o fractura osoasa.

Tratament

Prima linie de tratament este repausul de la activitati sportive sau alte activitati fizice pentru a ameliora presiunea de pe osul calcaiului.

In timpul perioadei de recuperare, medicul mai poate recomanda:

  • Kinetoterapie, pentru a intari musculatura picioarelor si tendoanele
  • Terapie manuala, comprese cu gheata aplicate sub calcai pentru a reduce inflamatia si a atenua durerea

Specialistii de la Kinetic Sport & Medicine ofera o evaluare completa si un plan de tratament pe termen lung, individualizat si adaptat nevoilor copilului tau, in acord cu cele mai avansate tehnici din domeniu.

 

Surse de informatie:

 Consultant: Dr. Ioana Iordache, medic specialist recuperare medicala, Kinetic Sport & Medicine