Posturo Scan si talonete personalizate

PosturoScan reprezinta un examen clinic care ofera informatii complexe cu privire la biomecanica piciorului, atat in statica, cat si in dinamica: forma boltei plantare, fortele de presiune si repartizarea acestora la nivelul talpilor, in pozitie de repaus, dar si in timpul mersului. Prin intermediul acestei analize, se depisteaza o serie de probleme de biomecanica a piciorului (picior plat, pes cavus, hallux valgus, hallux limitus, pronatie, supinatie, rigiditate talo-calcaneana, rigiditate metatarsofalangiana), care pot conduce, in timp, la afectiuni la nivelul genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale. De aceea, depistarea precoce a problemelor de biomecanica la nivelul picioarelor este primul pas pentru prevenirea altor afectiuni mai grave.

Anumite probleme de biomecanica a piciorului sunt ereditare, insa forma si dimensiunea picioarelor pot suferi modificari de-a lungul vietii, in functie de schimbarile fiziologice, cresterea sau scaderea in greutate, inaintarea in varsta, stilul de viata.

Cea mai frecventa afectiune a talpilor este platfusul (piciorul plat), caracterizat prin dezvoltarea anormala, aplatizarea arcadei longitudinale a piciorului, dinspre lungimea talpii – bolta plantara cazuta sau low arch. De cele mai multe ori, piciorul plat nu este dureros, insa presiunea exercitata la nivelul piciorului in timpul mersului poate conduce, treptat, la inflamatia tendonului tibial posterior (tendinita). Netratata, aceasta afectiune poate conduce la durere cronica.

De asemenea, persoanele care sufera de picior cav (pes cavus), prezinta o bolta plantara foarte inalta – high arch –, si se confrunta cu stari de oboseala in timpul mersului, soldate cu dureri la nivelul gleznelor si gambelor si dificultati in a alerga sau a merge pe jos pe distante mari sau pe perioade lungi de timp.

Cresterea brusca in greutate, statul indelungat in picioare, purtarea de incaltaminte incomoda si neadecvata formei piciorului (pantofi prea stramti sau cu talpa prea subtire), viata sedentara, dar si factorii ereditari (spre exemplu, in cazul monturilor) reprezinta cele mai frecvente cauze pentru problemele de biomecanica a piciorului.

Pentru a preveni aceste afectiuni este indicata purtarea incaltamintelor ajustate formei anatomice a picioarelor, confectionate din materiale comode la purtare si cu o talpa de duritate medie, cu calcaiul intarit, astfel incat sa fie confortabile la purtare si sa atenueze socurile exercitate la nivelul piciorului (dar si la nivelul coloanei vertebrale), in timpul mersului sau practicarii exercitiilor fizice.

Ce reprezinta, mai exact, talonetele?

Talonetele, cunoscute si sub denumirea de sustinatori plantari, sunt un fel de talpici speciale confectionate din bucati de cauciuc, piele, plastic sau materiale sintetice care se monteaza in interiorul incaltamintelor. In cadrul clinicii noastre, materialele pe care le folosim la realizarea talonetelor nu deformeaza incaltamintea si in nici un caz nu trebuie sa produca vreun disconfort in timpul purtarii. Dimpotriva, senzatia de bine trebuie sa se simta inca de la prima utilizare.

Purtarea talonetelor in timpul antrenamentelor aduce, totodata, beneficii semnificative pentru sportivi: imbunatatirea detentei, a vitezei, diminuarea durerilor de la nivelul talpilor, gleznelor sau gambelor in timpul mersului sau alergarii etc. In plus, creste rezistenta la efort, reduce oboseala de la nivelul picioarelor (senzatia de „picioare grele”) si scade riscul accidentarilor pe fond de suprasolicitare a picioarelor. De asemenea, talonetele atenueaza presiunea exercitata asupra gleznelor, genunchilor, soldurilor si coloanei vertebrale, atat in timpul mersului, cat si in repaus.

Kinetic Sport Medicine va ofera talonete personalizate!

Dupa efectuarea analizei de biomecanica a piciorului (PosturoScan), in cadrul clinicii Kinetic Sport Medicine avem posibilitatea de a va oferi talonete adaptate in functie de forma anatomica a picioarelor, dar si in functie de anumite afectiuni existente (metatarsalgie, fasciita plantara, monturi sau exostoze, picioare cu degete in forma de ciocan etc.).

Astfel, in 45-60 de minute, pacientii pot pleca din clinica noastra cu o pereche de sustinatori plantari personalizati 100% pentru picioarele lor. Tehnologia moderna pe care o folosim ne permite sa confectionam talonete atat pentru copii, cat si pentru adulti, atat pentru incaltaminte sport, cat si pentru incaltaminte de strada sau chiar pantofi cu toc.

Pentru informatii suplimentare si programari, va rugam sa apelati urmatoarele numere de telefon: 0721.241.314, 0721.241.315.