Kinetoterapia – ce este, cand este indicata si care sunt principalele ei beneficii

Prin kinetoterapie se intelege acea metoda profilactica si terapeutica de imbunatatire a sistemelor osteoarticular si neuromuscular ale organismului, prin intermediul unor tehnici special adaptate. Aceasta metoda terapeutica, spre deosebire de majoritatea tipurilor de tratament si a metodelor de preventie, foloseste ca principala resursa omul si miscarea corpului sau in moduri bine definite. Beneficiile ce se asociaza cu kinetoterapia sunt multiple, astfel ca ea este recomandata la scara larga si prezinta un succes terapeutic foarte bun.

Citeste mai departe ce este mai exact kinetoterapia, care sunt principalele sale obiective, prin ce proceduri este realizata, care sunt rolurile indeplinite de catre kinetoterapeut, precum si care sunt beneficiile ce se asociaza cu kinetoterapia.

Ce este kinetoterapia. Obiectivele kinetoterapiei

Kinetoterapia reprezinta acel domeniu ce studiaza mecanismele neuromusculare si articulare ale organismului uman, le evalueaza si le imbunatateste, cu scopul reluarii activitatilor normale si imbunatatirii calitatii vietii (ce inseamna kinetoterapie, ce este kinetoterapia, kinetoterapie definitie).

In multe afectiuni, kinetoterapia este recomandata ca unic tratament, fapt ce dovedeste utilitatea ei si efectele sale benefice.

Kinetoterapia consta intr-un ansamblu de programe individualizate, tehnici si principii, care se adreseaza sistemelor osteoarticular si neuromuscular ale organismului, atat in scop profilactic, cat si terapeutic (recuperator si/ sau compensatoriu).

Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, iar principalele sale obiective (indicatii) constau in:

  • Imbunatatirea functiei respiratorii;
  • Imbunatatirea functiei cardiace;
  • Imbunatatirea circulatiei sangvine si limfatice;
  • Cresterea capacitatii la efort;
  • Obtinerea unei posturi corecte;
  • Reducerea durerilor de diferite cauze si din mai multe zone ale corpului;
  • Recuperarea postaccidentare (recuperare kinetoterapie);
  • Imbunatatirea sistemului locomotor, a coordonarii si echilibrului;
  • Reducerea severitatii simptomatologiei unor afectiuni din sfera neurologica, reumatologica si metabolica.

Proceduri de kinetoterapie. Cat timp se face kinetoterapie

Clasificarea kinetoterapiei se poate realiza in mai multe feluri (tipuri proceduri de kinetoterapie). In functie de scop, aceasta poate fi de recuperare, curativa sau profilactica.

In schimb, in functie de tehnicile folosite, poate fi kinetoterapia de tip anakinetic si kinetoterapia de tip kinetic. Dintre acestea, prima categorie cuprinde imobilizarea si posturile, iar cea kinetica acopera tehnici dinamice si statice (mobilizare activa si pasiva, contractii izometrice, relaxare musculara).

Centre de kinetoterapie. Kinetoterapie constanta sau temporara

Kinetoterapia se realizeaza in centre special amenajate in acest scop (centre de kinetoterapie), pentru a putea acomoda atat personalul calificat, cat si spatiul necesar in care se vor desfasura toate activitatile, cu scopul de a pune la dispozitie pacientilor cea mai buna experienta.

Cat timp se face kinetoterapie

Durata de tratament variaza in functie de necesitatile si particularitatile pacientilor (ex: afectiunea de care sufera, severitatea simptomatologiei, varsta, resursele organismului).

De asemenea, durata unei sedinte (30 minute, 60 minute etc.) si frecventa efectuarii lor (de doua ori pe saptamana, de trei ori pe saptamana etc.) se stabilesc de catre specialist, dar intotdeauna in cadrul unei discutii cu pacientul.

Rolul kinetoterapeutului

La fel ca si in cazul tratamentelor clasice, kinetoterapia se realizeaza sub indrumarea unui specialist (denumirea corecta fiind kinetoterapeut, nu medic kinetoterapeut sau doctor kinetoterapeut). Astfel, toate exercitiile sunt executate in mod corect, iar efectul obtinut este maxim.

Kinetoterapeutii, prin intermediul diferitelor miscari, al exercitiilor variate, terapiei manuale, invatarii si, nu in ultimul rand, sfaturilor, ajuta pacientii sa gestioneze si sa reduca durerea de care sufera, precum si sa isi imbunatateasca functiile motorii. Toate aceste tehnici grabesc recuperarea, rolul lor fiind sa redea independenta pacientilor cat mai curand si pentru cat mai mult timp posibil. De asemnea, sunt utile si pentru persoanele care doresc sa previna, nu doar sa trateze (scop profilactic).

Kinetoterapia este adaptata fiecarui pacient in parte, iar planul de tratament este conceput de catre kinetoterapeut, raportandu-se la nevoile si caracteristicile particulare ale pacientului respectiv.

In cadrul fiecarei sedinte, specialistul va recomanda anumite exercitii, va arata si va explica felul in care trebuie acestea efectuate si, de asemenea, va oferi un plan de exercitii de urmat si pentru acasa.

Kinetoterapia este o metoda terapeutica ce trebuie implementata doar cu ajutorul specialistului. Efectuarea unor miscari nerecomandate de catre acesta poate agrava problema si poate determina complicatii ulterioare.

Kinetoterapeutii nostri extrem de pregatiti de la Kinetic Sport & Medicine isi folosesc experienta, cunostintele si abilitatile pentru a imbunatati afectiuni din mai multe arii de interes (ex: durerea de spate, traumatisme sportive, afectiuni reumatologice, respiratorii si cardiovasculare).

Ii gasesti in Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Afla datele de contact de aici.

Beneficiile kinetoterapiei

Beneficiile-kinetoterapieiFie ca este vorba despre un traumatism, o durere de cauza cunoscuta sau necunoscuta ori o alta afectiune ce impiedica desfasurarea activitatilor fizice normale, calitatea vietii are de suferit din aceasta cauza.

Din fericire, kinetoterapia este acea solutie prin care se poate tine sub control durerea (sau chiar elimina), ajungandu-se, treptat, la o viata cat mai apropiata de cea anterioara. Kinetoterapia contribuie la ameliorarea durerii, indiferent de grad, fie ca este cronica sau acuta, majora sau minora.

Mai jos se regaseste o serie de avantaje ale kinetoterapiei:

  • Reducerea sau chiar eliminarea durerii – exercitiile si tehnicile terapeutice (mobilizarea articulatiilor sau a tesutului moale ori tratamente precum taping-ul sau stimularea electrica) pot contribui la reducerea durerii prin refacerea functiei musculare si articulare; aceste tehnici pot, de asemenea, preveni recidiva durerii respective;
  • Evitarea interventiei chirurgicale – daca terapia fizica ajuta la reducerea durerii si vindeca traumatismul produs, operatia poate, in unele situatii, sa nu mai fie necesara; in plus, chiar in conditiile in care interventia chirurgicala este recomandata, se poate beneficia de terapie pre si/ sau postoperatorie (s-a observat faptul ca recuperarea in astfel de cazuri este mai rapida);
  • Imbunatatirea mobilitatii – daca sunt prezente probleme de ortostatism (stat in picioare), mers sau alte tipuri de miscare, indiferent de varsta, kinetoterapia poate fi de ajutor; exercitiile de intindere si intarire a musculaturii contribuie la redarea capacitatii de mers;
  • Recuperarea dupa AVC (si alte boli neurologice) – se intampla frecvent ca dupa un accident vascular cerebral sa se reduca abilitatea de miscare; kinetoterapia ajuta la ameliorarea zonelor afectate ale corpului, imbunatatind echilibrul si forta musculara; astfel, pacientii pot merge singuri la toaleta, se pot spala, se pot imbraca singuri si pot derula alte activitati cotidiene normale;
  • Recuperarea dupa un traumatism sportiv (sau prevenirea acestuia) – kinetoterapia este o metoda nu numai terapeutica, ci si profilactica in cazul activitatilor sportive; specialistii pot crea programe de exercitii potrivite pentru recuperare si preventie, astfel incat viata sportiva poate fi desfasurata in mod normal;
  • Imbunatatirea echilibrului si prevenirea caderilor – la inceput, kinetoterapia va presupune o consultatie cu focus asupra evaluarii riscului de cadere; daca acesta este crescut, terapeutul va indica o serie de exercitii care sa puna la incercare echilibrul, in singuranta si cu grija, astfel incat sa mimeze situatii care se pot produce in viata reala; de asemenea, va ajuta cu exercitii pentru imbunatatirea coordonarii, dar si cu dispozitive care sa permita mersul in conditii sigure; daca problema de echilibru este determinata de o problema la nivelul sistemului vestibular (parte a urechii interne implicata in echilibru), terapeutul poate efectua o serie de manevre specifice, cu scopul de a restabili functionarea vestibulara, reducand sau eliminand simptome precum ameteala;
  • Gestionarea diabetului si a afectiunilor vasculare – daca fac parte din planul de gestionare a diabetului, exercitiile pot contribui la reglarea glicemiei; in general, persoanele care sufera de diabet pot avea probleme legate de functia senzitiva de la nivelul picioarelor (piciorul diabetic), iar kinetoterapia poate ajuta acesti pacienti sa isi asigure ingrijirea optima a membrelor inferioare pentru a preveni complicatiile;
  • Gestionarea afectiunilor ce apar odata cu varsta – pe masura ce corpul imbatraneste, apar diferite afectiuni capabile sa reduca abilitatile de miscare ale organismului; tocmai pentru a veni in ajutorul acestor pacienti, kinetoterapeutii sunt experti in recuperarea dupa inlocuirea articulara si in remedierea afectiunilor precum artrita si osteoporoza, prin intermediul terapiilor conservatoare;
  • Gestionarea afectiunilor cardiovasculare si pulmonare – pacientii care au suferit un infarct miocardic sau o procedura medicala situata la nivelul inimii pot aprecia kinetoterapia ca o metoda eficienta pentru recuperare si restabilire a vietii normale; in cazul problemelor pulmonare, kinetoterapia poate imbunatati calitatea vietii prin exercitii de intarire a musculaturii respiratorii, precum si de respiratie propriu-zisa;
  • Gestionarea sanatatii femeii – femeile au griji specifice legate de sanatate (de obicei, in sarcina si in perioada postpartum), iar kinetoterapia poate oferi ajutor specializat in atingerea obiectivelor legate de sanatate; de asemenea, kinetoterapia se dovedeste utila si in tratarea unor afectiuni precum incontinenta urinara, cancerul mamar, constipatia, fibromialgia, limfedemul.

Kinetoterapia profilactica. De ce au nevoie si persoanele sanatoase de kinetoterapie

Majoritatea persoanelor considera kinetoterapia doar o metoda terapeutica (trebuie sa se intample doar daca exista un traumatism sau o afectiune si este necesara recuperarea imediata).

Un aspect mai putin cunoscut este faptul ca si persoanele sanatoase pot apela la serviciile unui kinetoterapeut, deoarece ingrijirea preventiva poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodata, cu numeroase alte avantaje.

In concluzie, cu cat musculatura este mai puternica si cu cat viata este mai activa, cu atat mai usor se trece peste anumite probleme de sanatate si complicatiile acestora, iar, daca acest lucru se intampla, recuperarea este, in general, de scurta durata in comparatie cu cea a persoanelor sedentare (obiectivele kinetoterapiei). In cazurile in care traumatismul si/ sau afectiunile au fost deja produse, kinetoterapia exista ca metoda terapeutica extrem de eficienta si larg utilizata si recomandata pentru o multitudine de pacienti.

 

 

Bibliografie:

https://bestaccreditedcolleges.org/articles/kinesiotherapy-vs-physical-therapy-whats-the-difference.html

https://www.medicalnewstoday.com/articles/160645#types

https://www.apta.org/

https://www.verywellhealth.com/physical-therapy-4014670

https://calendula.hu/services/kinesiotherapy/