Electroterapia – principii, indicatii, efecte

Electroterapia reprezinta o metoda terapeutica componenta a fizioterapiei, ce are ca obiectiv modificarea pragului de excitabilitate fie a componentei nervoase, fie a celei musculare. Aceasta se foloseste ca tratament adjuvant (ajutator) in mai multe afectiuni ale sistemului muscular si are beneficiile majore de a fi nedureros si usor de acceptat de catre pacient.

Afla, in cele ce urmeaza, ce este electroterapia, cum functioneaza, care sunt principalele efecte si beneficii, precum si cui se adreseaza.

Ce este electroterapia

Electroterapia este o componenta a fizioterapiei si, totodata, o metoda terapeutica de combatere atat a durerilor, cat si a functionarii defectuoase a uneia sau mai multor grupe musculare. Principiul electrostimularii este sa stimuleze fibra nervoasa printr-un impuls electric transmis de catre electrozi.

Aceasta a inceput sa capete treptat amploare si, astfel, tot mai multe tehnici de aplicare incep sa apara in practica medicala. Astfel, electroterapia se dezvolta din ce in ce mai mult ca ramura independenta, nu doar ca tehnica de fizioterapie.

Este un tip de terapie neinvaziva, nu prezinta un grad de disconfort pentru pacient si, tocmai de aceea, este usor de acceptat de catre acesta. Riscurile asociate sunt minime si extrem de rare, fapt ce face din aceasta procedura una extrem de utila si benefica.

Fizioterapie. Curenti interferentiali. Curenti de inalta frecventa

electroterapia

Electroterapia este o tehnica ce presupune utilizarea unor curenti de frecvente diferite cu scopul de a obtine un efect terapeutic. Principalele trei tipuri de curenti folositi in cadrul electroterapiei sunt: curentul galvanic (direct), curentul alternativ si curentul pulsatil.

Din punctul de vedere al frecventelor tipurilor de curenti intalniti in electroterapie, se regasesc:

 • Curenti de frecventa joasa – curentul diadinamic, curentul de tip Trabert, TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) si curentul galvanic;
 • Curenti de frecventa medie – curentii interferentiali;
 • Curenti de frecventa inalta.

Un aparat de electrostimulare des folosit la noi in clinica este Complexul. El imbunatateste forta si reface volumul muscular, ajuta la o recuperare si o relaxare mai rapida, si, totodata, presupune niste programe de recuperare in cazul accidentarilor (pregatire fizica, ameliorarea durerii, recuperare, refacere, masaj si fitness).

Impulsurile electrice produse de aparat permit mai multor tipuri de fibre musculare sa fie stimulate:

 • Fibre nervoase motorii – pentru a stimula un raspuns muscular;
 • Anumite tipuri de fibre senzitive – pentru obtinerea unui efect analgezic (de reducere a durerii).

Care este baza electroterapiei. Aplicarea electrozilor in electroterapie

Electroterapia functioneaza prin intermediul aplicarii a trei tipuri de curenti electrici, interferand cu pragul normal de excitabilitate neuromusculara, in scopul ameliorarii simptomatologiei dureroase si imbunatatirii functiei sistemelor muscular si osteoarticular.

Procedura se bazeaza pe folosirea unui aparat ce genereaza curenti electrici si a unor electrozi plasati strategic la nivelul pielii, ce transmit impulsul electric. Datorita interesului dezvoltat recent pentru acest tip de metoda terapeutica, din ce in ce mai multe aparate compacte incep sa apara pe piata.

Practic, inainte de toate, este identificata zona de interes (dureroasa, cu probleme). Electrozii sunt montati in anumite puncte ale zonei respective. Este setat un tip de curent electric (galvanic, alternativ sau pulsatil), care este transmis prin intermediul electrozilor la nivelul pielii si, implicit, in profunzime.

Tratamentul prin electroterapie este nedureros, stimularea electrica furnizand un curent pe care pacientul il percepe sub forma unor pulsatii.

Curentul electric determina consolidarea si relaxarea muschilor, contribuind astfel la atenuarea durerii. Electroterapia stimuleaza eliberarea de endorfine, ce reprezinta calmante naturale produse de organism, oferind o stare de bine per total.

Indicatii si contraindicatii electroterapie

Cu toate ca o procedura precum cea de electroterapie este adresata unui numar mare de persoane, este util sa fie cunoscute categoriile care pot beneficia cel mai mult de rezultatele unei astfel de proceduri, precum si acele putine categorii in cazul carora electroterapia este relativ sau absolut contraindicata.

Indicatii electroterapie

Printre principalele indicatii ale electroterapiei se numara:

 • Starile post-traumatice – precum contuzii, entorse sau luxatii;
 • Intinderi musculare;
 • Tulburari circulatorii de tip periferic (ex: boala varicoasa, alterarea vasculara provocata de catre degeraturi sau arsuri);
 • In cazul unor afectiuni ale sistemului osteoarticular (ex: afectarea coloanei vertebrale din scolioza);
 • Boli de tesut conjunctiv (ex: sclerodermia);
 • In cazul unor afectiuni reumatologice, precum reumatismul degenerativ, de tip inflamator (cronic) sau reumatismul abarticular;
 • In cazul unor fracturi recente, al intarzierii formarii calusului sau in cazul aparitiei hematoamelor;
 • Pentru tratamentul afectiunilor neurologice (ex: nevralgii, nevrite, dar si sechele nevralgice in urma herpesului simplex sau zonei Zoster).
 • Cresterea, tonifierea, relaxarea si recuperarea masei musculare;
 • Drenaj limfatic sau capilarizare (bursite, chisturi sinoviale);
 • Afectiuni nevralgice si degenerative (artrozice).

Contraindicatii electroterapie

Contraindicatiile in electroterapie nu sunt intotdeauna cu un caracter absolut, majoritatea avand mai mult unul relativ. Totusi, este important sa se efectueze electroterapia cu atentie marita (si doar cu aprobarea medicului) in urmatoarele cazuri:

 • Pacientii cu pacemaker;
 • Pacientii cu aritmii si boli cardiace;
 • Cei ce sufera de crize epileptice;
 • Cei cu rani deschise in zona de interes a electroterapiei;
 • Pe zona traumatizata a unei interventii chirurgicale nu folosim mai devreme de 6 luni
 • Pacientii cu formatiuni tumorale;
 • Femeile gravide;
 • Pacienti cu hernie inghinala sau abdominala.

De asemenea o atentie deosebita trebuie acordata in cazul atrofiilor musculare, durerilor persistente, reabilitarii musculare, materialelor de osteosinteza (se lucreaza progresiv).

Efectele electroterapiei (reactii adverse dupa fizioterapie)

Proprietatile (efectele) cele mai notabile ale electroterapiei sunt:

 • Actioneaza asupra pielii, sistemului muscular si sistemului nervos – cuprinde, astfel, o plaja larga de semne si simptome (cu stres limitat pe articulatii si tendoane);
 • Determina efecte termice vasodilatatorii, excitomotorii, decontracturante, congestive, nutritive, resorbtive si analgezice;
 • Are un efect de echilibrare a sistemului nervos vegetativ prin utilizarea curentului galvanic.
 • Eficienta in a lucra masa musculara fara un efort cardiovascular sau mental;
 • Creste metabolismul local si difuziunea tisulara;
 • Cresterea debitului circulator, inclusiv a celui muscular – aceasta crestere participa la obtinerea efectului analgezic.

De cele mai multe ori, electroterapia este aplicata fara a genera disconfort sau reactii adverse ale pacientilor. In rarele ocazii in care aceste reactii adverse apar, ele pot fi de tip local sau generalizat (sistemic).

 • Reactii locale – arsuri, iritatii, inflamatii, echimoze (vanatai), accentuarea durerii;
 • Reactii sistemice – greata, stari de lesin.

Totusi, date fiind beneficiile unei astfel de proceduri terapeutice si raportand aceste beneficii la numarul mic de reactii adverse, electroterapia este considerata fi eficienta, cu balanta risc-beneficiu indreptata mult mai mult catre efectele sale pozitive.

In concluzie, electroterapia este o metoda terapeutica eficienta, asociata cu riscuri minime, nedureroasa, usor de acceptat de catre pacienti datorita caracterului neinvaziv si stimularii endorfinelor, cu obtinerea unei senzatii de bine. Efectele obtinute sunt de ameliorare a simptomatologiei si de imbunatatire a functiei, inclusiv a calitatii vietii per total.

 

Bibliografie:

Electroterapie. Definitie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8017069/

Totul despre electroterapie https://www.spine-health.com/treatment/pain-management/all-about-electrotherapy-and-pain-relief

Electroterapia https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/electrotherapy

Ce este electroterapia https://www.atlanticspineclinic.com/chiropractic-blog/269/What+is+Electrotherapy

Beneficii http://www.ckphysio.co.uk/blog/key-benefits-electrotherapy-physiotherapy-treatments/

Trasaturi https://www.physio.co.uk/treatments/electrotherapy/

Tipuri de curenti https://iatropolis.ro/features/electroterapie/

Curenti https://www.physio-pedia.com/Current_Concepts_in_Electrotherapy#:~:text=Much%20as%20electrotherapy%20has%20been,and%20continues%20to%20do%20so.

Indicatii si contrainicatii https://stiwell.medel.com/electrotherapy#:~:text=Electrotherapy%3A%20Current%20forms%2Ftypes&text=Direct%20current%20(galvanisation)%20and%20alternating,alternating%20currents%20are%20usually%20used.

Efecte adverse https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031940605671337

Posibile efecte adverse https://www.joharidigital.com/side-effects-of-electrotherapy/