Beneficiile kinetoterapiei profilactice in primul an de viata

Primul an de viata al unui copil este extrem de important pentru dezvoltarea sa fizica si motorie. In aceasta perioada, copilul invata cum sa isi foloseasca corpul pentru a realiza activitati independent. Acest proces de dezvoltare fizica trebuie sa fie sustinut de o serie de exercitii si activitati care il vor ajuta pe copil sa-si dezvolte abilitatile motorii si sa-si intareasca musculatura.

Kinetoterapia profilactica reprezinta un ansamblu de metode si mijloace terapeutice, cu ajutorul carora se urmareste prevenirea si tratarea afectiunilor motorii, inca din primele saptamâni de viata. Aceasta poate fi aplicata de catre un kinetoterapeut, care are o pregatire speciala in domeniu si care poate ghida parintii in alegerea si aplicarea celor mai potrivite exercitii pentru dezvoltarea armonioasa a copilului. 

Kinetoterapia profilactica poate ajuta la imbunatatirea coordonarii miscarilor si la cresterea fortei si flexibilitatii musculare.

Prin intermediul kinetoterapiei profilactice, copilul poate fi invatat sa aiba o postura corecta si sa isi dezvolte musculatura intr-un mod adecvat. Acestea pot ajuta la prevenirea unor probleme de sanatate ulterioare, cum ar fi durerile de spate, de genunchi sau de alte articulatii.

Un alt avantaj al kinetoterapiei profilactice in primul an de viata este faptul ca poate ajuta la cresterea capacitatii respiratorii si a imbunatatirea functiei sistemului cardiovascular al copilului. Prin activitatile care implica miscarea, se poate imbunatati fluxul de sânge si aportul de oxigenul catre muschi si organe, fapt care poate contribui la o dezvoltare armonioasa a corpului copilului.

Pe lânga beneficiile fizice, kinetoterapia profilactica poate avea si beneficii psihologice pentru copil. Prin intermediul acesteia, copilul isi dezvolta increderea in propriile abilitati motorii, dobândind o mai mare siguranta in propriile miscari. Aceasta incredere in sine poate contribui la dezvoltarea unei stime de sine pozitive si poate imbunatati relatia copilului cu mediul inconjurator.

De asemenea, kinetoterapia profilactica poate avea un efect pozitiv asupra sistemului nervos al copilului. Activitatile care implica miscarea si exercitiile de stimulare a sistemului nervos pot contribui la dezvoltarea cognitiva a copilului si la cresterea capacitatii sale de concentrare, copilul poate invata sa isi coordoneze miscarile si sa isi dezvolte abilitatile motorii fine si grosiere. Aceste abilitati pot fi esentiale pentru invatarea anumitor aptitudini, cum ar fi cititul, scrisul sau desenul.

Prin intermediul exercitiilor de kinetoterapie, copilul poate invata sa interactioneze cu mediul inconjurator si cu ceilalti copii. Aceste exercitii pot contribui la dezvoltarea capacitatii de comunicare si cooperare si la dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale.

Este important sa mentionam ca kinetoterapia profilactica poate fi adaptata in functie de specificul fiecarui copil si de ritmul sau de dezvoltare. Kinetoterapeutul poate alege exercitii si activitati specifice, care sa corespunda nivelului de dezvoltare si nevoilor fiecarui copil in parte.

De asemenea, kinetoterapia profilactica poate fi utila si pentru identificarea precoce a eventualelor probleme sau tulburari motorii precum: torticolisul, hipotonusul muscular, a displaziei de sold sau a paraliziei cerebrale . In cazul in care se constata astfel de probleme, kinetoterapeutul poate ajuta la corectarea lor, la prevenirea unor complicatii ulterioare si la imbunatatirea calitatii vietii copilului si a familiei sale.

In plus, kinetoterapia profilactica poate ajuta si la imbunatatirea relatiei dintre copil si parinte. Sesiunile de kinetoterapie ofera ocazia parintelui de a petrece timp de calitate cu copilul sau si de a invata exercitii si activitati care sa contribuie la dezvoltarea acestuia.

In ceea ce priveste parintii, kinetoterapia profilactica poate ajuta si la prevenirea unor probleme de sanatate psihica, cum ar fi anxietatea si depresia postpartum. Participarea la sesiuni regulate de kinetoterapie poate reduce stresul si anxietatea parintelui si poate contribui la cresterea stimei de sine si a increderii in propriile abilitati parentale.

Parintii pot incepe sa aplice kinetoterapia profilactica inca din primele saptamâni de viata ale copilului. Exercitiile si activitatile potrivite pentru aceasta perioada includ miscarile de intindere si relaxare a corpului, exercitiile de sustinere a capului, de rostogolire precum si activitatile care implica miscarea membrelor.

Pe masura ce copilul creste si isi dezvolta abilitatile motorii, pot fi adaugate exercitii mai complexe, care implica mersul in patru labe, ridicarea in picioare si mersul. Kinetoterapeutul poate oferi sfaturi si indicatii specifice pentru dezvoltarea armonioasa a copilului in functie de vârsta si stadiul de dezvoltare.

In concluzie, kinetoterapia profilactica poate fi un instrument eficient in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului in primul an de viata. Aceasta poate contribui la dezvoltarea fizica, motorie, cognitiva si sociala a copilului, prin intermediul activitatilor si exercitiilor specifice. Este important sa urmam indicatiile kinetoterapeutului si sa aplicam aceasta abordare cu atentie si regularitate, pentru a obtine cele mai bune rezultate in dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a micutilor nostri.

Bibliografie:

  • Goharpey, S., Mousavi, A., & Zamani, A. R. (2016). The effect of therapeutic exercise on gross motor development of 5-month-old infants. Journal of neonatal-perinatal medicine, 9(2), 191-196.
  • Jin, J. W., Lim, Y. M., Park, S. Y., & Kwon, J. Y. (2018). Effects of motor development intervention on motor development and feeding behavior in premature infants. Journal of Physical Therapy Science, 30(4), 625-628.
  • Sideris, A., Moutsiou, M., & Koutsouki, D. (2015). Infant motor development: From genes to environment. Journal of Novel Physiotherapies, 5(2), 234.
  • Aarnes, T. H., Glosli, H., & Gjerset, G. M. (2016). Early intervention in infants born preterm: The benefits of physical activity on neuromotor development. Norwegian Journal of Physiotherapy, 8(1), 1-11.
  • Sanger, T. D., & Chen, D. (2014). Focusing on the motor system for cerebral palsy drug development. Current opinion in pediatrics, 26(1), 57-62.
  • Tirdea, C., Vita, O. M., & Vita, C. (2015). Efectele kinetoterapiei asupra dezvoltarii neuromotorii la sugar si copilul mic. Revista de Stiinte ale Educatiei, 2, 20-29.
  • Popa, R. E., Gavrila, I. M., & Popescu, M. C. (2016). Efectele kinetoterapiei in dezvoltarea neuromotorie a sugarilor si copiilor mici. Pediatria Moderna, 3(8), 7-13.
  • Trifanescu, R., & Dobreanu, M. (2019). Evaluarea dezvoltarii psihomotorii la sugar si copilul mic. Kinetic, 2, 50-57.
DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.