Sindromul femuro-patelar: cand apare, cum se manifesta si cum se poate trata

In tabloul complex al afectiunilor genunchiului, sindromul femuro-patelar se evidentiaza ca o problema care afecteaza multi oameni, de la adolescenti, la sportivi de performanta.

In cele ce urmeaza, vei afla care sunt originile si factorii declansatori ai acestei afectiuni, cum se manifesta sindromul femuro-patelar, dar si cum poate fi tratat.

Ce este sindromul femuro-patelar

Sindromul femuro-patelar, cunoscut si sub numele de sindromul algic femuro-patelar sau sindromul dureros femuro-patelar, este o afectiune comuna care vizeaza articulatia genunchiului. Aceasta afectiune apare atunci cand echilibrul dintre femur (osul coapsei) si patela (rotula) este perturbat, conducand la disconfort si durere.

Articulatia femuro-patelara (sau articulatia genunchiului) este o structura complexa si esentiala pentru functionarea normala a membrului inferior, avand un rol crucial in sustinerea miscarilor piciorului si in absorbtia socurilor. Unul dintre rolurile principale ale articulatiei femuro-patelare este sa permita miscarea fluida a piciorului in diferite directii. In timpul activitatilor zilnice (mersul, alergatul sau alte miscari care presupun flexarea genunchiului), articulatia femuro-patelara este implicata in mentinerea stabilitatii si a alinierii corecte a piciorului. De asemenea, aceasta permite patelei sa se deplaseze in interiorul santului patelar (situat pe suprafata inferioara a femurului), in timpul flexarii si extensiei genunchiului.

O alta functie esentiala a articulatiei femuro-patelare este distribuirea uniforma a fortelor care actioneaza asupra genunchiului. Atunci cand mergem sau efectuam activitati fizice, fortele de presiune sunt transferate prin aceasta articulatie, iar structurile si tesuturile implicate trebuie sa le gestioneze fara a cauza disconfort sau deteriorarea tesuturilor.

Sindromul femuro-patelar apare, adesea, pe fondul dezechilibrelor musculare, al suprasolicitarii, al aliniamentului deficitar al rotulei sau chiar al problemelor biomecanice. Sportivii profesionisti, alergatorii si persoanele ce efectueaza activitati care presupun miscarile repetate ale genunchiului sunt mai susceptibile la acest sindrom.

Cauze

Sindromul femuro-patelar poate aparea dintr-o combinatie de factori. Acesta nu are o cauza unica si clar definita, ci este, mai degraba, rezultatul unei interactiuni intre factorii structurali, cei biomecanici, starea musculaturii, activitatile fizice desfasurate, precum si alti factori de risc. Iata cativa dintre factorii care pot contribui la aparitia sindromului femuro-patelar:

 • dezechilibrul muscular – diferentele de forta dintre muschii care inconjoara genunchiul, in special dintre muschiul cvadriceps (situat in partea din fata a coapsei) si muschii ischiogambieri (din spatele coapsei), pot duce la o aliniere incorecta a patelei, in timpul miscarii genunchiului;
 • anatomia genunchiului – unele persoane pot avea anumite particularitati ale anatomiei genunchiului care predispune la sindromul femuro-patelar, de exemplu, adancimea redusa a santului patelar in care se misca patela sau pozitionarea mai inalta a rotulei;
 • exercitarea unei tensiuni excesivi la nivelul patelei – activitatile repetitive sau pozitiile care aplica o tensiune foarte mare pe patela si tesuturile din jurul acesteia pot provoca inflamatie locala;
 • modificari in aliniamentul patelei – de exemplu, o miscare laterala exagerata sau o miscare neuniforma pot duce la uzura tesuturilor din structura genunchiului;
 • suprasolicitarea articulatiei – participarea la activitati fizice intense, precum alergatul sau sariturile, fara a acorda articulatiei suficient timp de recuperare, poate creste riscul aparitiei sindromului femuro-patelar.
 • instabilitatea musculara – pacientii care au dificultati in mentinerea stabilitatii genunchiului in timpul miscarilor pot ajunge sa se confrunte cu sindromul femuro-patelar;
 • traumatisme anterioare – o leziune mai veche a genunchiului poate afecta biomecanica acestuia si poate contribui la dezvoltarea sindromului femuro-patelar.

Fiecare persoana in parte poate prezenta o combinatie diferita de factori care contribuie la dezvoltarea sindromului femuro-patelar. De aceea, tratamentul si gestionarea acestei afectiuni pot varia in functie de anatomia pacientului si de cauzele responsabile.

Sindromul femuro-patelar – semne si simptome

Sindromul femuro-patelar se manifesta printr-o serie de semne si simptome, care pot varia in intensitate si frecventa de la o persoana la alta. Aceste simptome sunt, in principal, repezentate de durere si disconfort in jurul rotulei sau sub aceasta si pot deveni mai pronuntate in timpul activitatilor fizice. Iata cateva dintre semnele si simptomele frecvente ale sindromului femuro-patelar:

 • durere la nivelul genunchiului – durerea este simptomul principal al sindromului femuro-patelar. Aceasta poate fi resimtita in zona din fata sau in jurul rotulei si fi intepatoare, surda sau de intensitate variabila;
 • durere la urcarea si coborarea scarilor – activitatile care presupun indoirea si intinderea repetata a genunchiului, precum urcatul si coboratul scarilor, pot provoca durere sau disconfort;
 • durere la aplecare sau statul in genunchi – adoptarea acestor pozitii pentru perioade mai lungi de timp poate cauza durere si rigiditate in zona genunchiului;
 • durere dupa perioadele de repaus – durerea poate deveni mai pronuntata dupa ce articulatia a fost inactiva un timp sau dimineata, la trezire;
 • cracmente la nivelul genunchiului – unele persoane pot simti sau auzi trosnituri in timpul miscarii genunchiului;
 • inflamarea genunchiului;
 • senzatie de slabiciune sau instabilitate – unele persoane pot simti ca articulatia genunchiului este slabita sau instabila, in timpul efectuarii unor activitati;
 • dificultati in desfasurarea activitatilor fizice obisnuite – durerea si disconfortul pot limita capacitatea de a participa la activitati fizice sau sportive;
 • senzatie de caldura sau furnicaturi;
 • durere la atingere – uneori, apasarea usoara sau atingerea zonei in jurul rotulei poate provoca durere.

Este important sa soliciti evaluarea si sfatul unui medic specialist in ortopedie daca prezinti aceste simptome sau alte probleme legate de articulatia genunchiului. Un diagnostic corespunzator si un plan de tratament personalizat te pot ajuta sa gestionezi sindromul femuro-patelar si sa-ti recapeti confortul si mobilitatea genunchiului.

Metode de diagnostic

Stabilirea diagnosticului de sindrom femuro-patelar presupune o evaluare riguroasa, care include analiza istoricului medical, examinarea fizica detaliata si, in anumite cazuri, unele investigatii complementare. Acest proces asigura identificarea corecta a afectiunii si punerea in aplicare a unui plan de tratament corespunzator.

Prima etapa a diagnosticului presupune o discutie amanuntita intre medic si pacient. In cadrul acestei conversatii, specialistul aduna informatii despre simptomele resimtite, precum durerea in jurul rotulei, rigiditatea articulatiei sau disconfortul la miscare. Durata si evolutia simptomelor sunt aspecte esentiale, pentru a oferi o perspectiva completa asupra afectiunii. Ulterior, medicul efectueaza o examinare atenta a genunchiului afectat. Prin palpare si miscari specifice, se evalueaza alinierea patelei, mobilitatea si sensibilitatea la nivelul zonei.

In functie de caz, medicul poate recomanda investigatii imagistice suplimentare, pentru a obtine o perspectiva mai clara asupra structurilor articulatiei. Radiografiile cu raze X ofera informatii despre aliniere si modificarile osoase, in timp ce rezonanta magnetica (RMN) furnizeaza detalii despre tesuturile moi si ligamente. De asemenea, pentru a stabili diagnosticul corect, este important sa se excluda alte afectiuni ale genunchiului, care pot avea simptome similare.

Tratamentul sindromului femuro-patelar

Gestionarea sindromului femuro-patelar este un proces complex si individualizat, adaptat nevoilor si particularitatilor fiecarui pacient. De la modificarile de stil de viata pana la sedintele de recuperare si, in cazuri rare, interventiile chirurgicale, tratamentul are ca scop restabilirea functionalitatii genunchiului si reducerea simptomelor asociate acestei afectiuni.

Una dintre cele mai raspandite abordari terapeutice pentru aceasta problema este kinetoterapia. Sub indrumarea unui specialist, pacientul lucreaza la intarirea muschilor din jurul genunchiului, corectarea dezechilibrelor musculare si la imbunatatirea aliniamentului articulatiei. Exercitiile de intindere, cele de intarire a musculaturii, precum si cele destinate stabilizarii articulatiei sunt esentiale pentru imbunatatirea functionalitatii articulatiei genunchiului.

Specialistul in recuperare medicala poate folosi, de asemenea, tehnici de terapie manuala, pentru a relaxa muschii tensionati si pentru a imbunatati mobilitatea articulatiei. Masajul si mobilizarea articulatiei pot oferi un beneficiu semnificativ in gestionarea simptomelor.

In situatii rare, cand masurile conservatoare nu ofera rezultate satisfacatoare sau cand afectiunea este mai severa, medicul poate sugera interventia chirurgicala. Aceasta are drept obiective corectarea aliniamentului patelar, repararea ligamentelor sau alte proceduri, pentru restabilirea functionalitatii genunchiului.

In multe cazuri, schimbarile simple in rutina de zi cu zi pot face o diferenta semnificativa. Evitarea activitatilor cu impact ridicat asupra genunchiului, precum alergatul sau sariturile, poate contribui la reducerea stresului la care este supusa articulatia. Un tratament eficient necesita o colaborare stransa intre medic si pacient, concentrata pe obtinerea rezultatelor dorite. Este important sa urmezi sfaturile medicului tau si sa-i comunici acestuia orice schimbare in evolutia simptomelor.

O abordare terapeutica atenta si personalizata poate face diferenta in gestionarea sindromului femuro-patelar. Intelegand cauzele, urmand indrumarile medicului si adoptand un stil de viata adaptat, iti poti redobandi mobilitatea si confortul genunchiului si te poti bucura din nou de activitatile care iti fac placere.

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.