Aceasta tehnica nu este dureroasa si nu are efecte secundare, deoarece kinetoterapeutul are in vedere limitele anatomice ale pacientului, in timpul exercitiilor.
In prima etapa, kinetoterapeutul pozitioneaza segmentul care urmeaza a fi mobilizat, avand musculatura relaxata. In continuare, efectueaza o miscare pasiva, atat cat permit elementele anatomice, atingand limita maxima in sensul directiei de miscare.
Astfel, kinetoterapeutul pune in tensiune tesuturile, dupa care indeplineste o miscare brusca, unica si fortata, care reprezinta tehnica de manipulare.
Manipularile au ca obiectiv adaptarea pozitiei corpului si a segmentelor la cerintele planului terapeutic.Este importanta asigurarea comunicarii si a cooperarii dintre kinetoterapeut si pacient in timpul aplicarii terapiei mobilizarilor.
In cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine, pe parcursul realizarii tehnicilor de mobilizare, kinetoterapeutii asigura:
- Pregatirea pacientului pentru mobilizari pe plan psihic si comportamental
- Informarea pacientului asupra modului in care urmeaza sa se actioneze global asupra corpului sau numai a anumitor segmente de corp
- Utilizarea tipurilor de prize si contraprize corespunzatoare actiunilor planificate
- Pregatirea corespunzatoare a locului de efectuare a manevrelor de manipulare