Pro-competitional

Temperatura scazuta a mediului inconjurator sau umiditatea crescuta a aerului contribuie la scaderea elasticitatii musculare. In cazul cresterii temperaturii, scade vascozitatea colagenului. Sportivii afectati de acesti factori prezinta o predispozitie la intinderi si rupturi musculare, mai ales la inceputul antrenamentului. De asemenea, reprezinta un pericol de accidentare daca sportivul nu a facut o incalzire corecta inaintea antrenamentului sau isi antreneaza inegal anumie grupe musculare antagoniste.

Intinderile musculare reprezinta cea mai usoara forma de leziune musculara. In acest caz, apare brusc durerea in timpul efectuarii unei miscari. Primul ajutor acordat de kinetoterapeut incepe prin punerea in repaus a muschiului lezat, prin imobilizare si aplicatii refrigerante (gheata) local. Inceperea unui nou antrenament se face acordand o grija speciala incalzirii.

In cazul unor afectiuni precum tendinita (afectiune a tendonului), tratamentul aplicat de kinetoterapeut presupune

masajul cu gheata in primele 48 de ore de la accident. Rupturile musculare necesita tratamente fizioterapeutice complexe asociate cu tehnici de kinetoterapie, alcatuite intr-un tratament individual.

Frecvent, sportivii sufera entorse, luxatii, leziuni de menisc, instabilitate post-traumatica a genunchiului, disjunctii etc. In aceste cazuri, kinetotarapeutul aplica imediat (in primele 24 de ore) un tratament prin spray refrigerant sau aplicare cu gheata, repaus segmentar, contentie elastica. Recastigarea totala a functiei articulare necesita o perioada (stabilita in functie gravitatea afectiunii) de tratament fizioterapeutic si gimnastica medicala.