Gimnastica sportiva

Exercitiile de gimnastica sportiva au ca scop refacerea segmentului afectat (componenta anatomica), recuperare functionalitatii segmentare a partii afectate si a capacitatii de efort.

De asemenea, in functie de ansambul de exercitii recomandate de kinetoterapeut, gimnastica sportiva poate fi recomandata in vederea ameliorarii fortei si a rezistentei musculare, cu scopul testarii capacitatii de efort si a refacerii dupa efort a sportivului, precum si ca metoda de mentinere a capacitatii generale de efort.

Perioada de recuperare dupa efortul fizic este cea in care a fost atinsa o anumita limita superioara de oboseala fizica. Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine evalueaza timpul de refacere si programul de exercitii necesare pentru fiecare pacient in parte. Acest mod de refacere are drept obiective grabirea recuperarii fizice, prevenirea accidentelor, dezvoltarea capacitatii de efort si cresterea performantei fizice a sportivului.

De asemenea, gimnastica sportiva ajuta si la prevenirea aparitiei surmenajului sau a oboselii cronice. Programul de gimnastica sportiva trebuie sa fie conceput de kinetoterapeut in asa fel incat sa existe o variatie a intensitatii, concomitent cu diversificarea exercitiilor fizice. Se recomanda introducerea unor elemente noi in tratamentul de gimnastica sportiva, cu scopul de a “rupe ritmul” atat in antrenamentul propriu-zis, cat si in afara lui, prin exercitii fizice complementare.