Evaluare copii 0-2 ani

Importanta evaluarii corecte a bebelusului

Kinetoterapeutii pediatri asista copiii in dezvoltarea si imbunatatirea mobilitatii, astfel incat sa poata participa in siguranta la activitati acasa, in comunitate sau la locul de joaca. Ei sunt specializati in evaluarea si imbunatatirea abilitatilor motorii brute si a fortei, consolidarea echilibrului si abilitatilor de coordonare.

Specialistii nostri sustin ca in primele luni de viata este important sa urmarim constant miscarile copilului, care se schimba de la o luna la alta, in functie de etapele de dezvoltare. Parintii care nu observa o evolutie in modul in care bebelusul se misca, ar trebui sa apeleze la un kinetoterapeut pentru un consult si o evaluare.

Cand se recomanda evaluarea?

O evaluare la un specialist in kinetoterapie poate fi recomandata de medicul neonatolog inca din maternitate sau de medicul pediatru, ca urmare a monitorizarii periodice a nou-nascutului.  De asemenea, parintii pot stabili pe cont propriu o astfel de evaluare in cazul in care sunt ingrijorati de abilitatile motrice ale bebelusului.

Consultul la specialistul in kinetoterapie pediatrica se impune si in urmatoarele situatii:

  • Bebelusul prezinta asimetrii ale fetei sau corpului
  • Copilul este vizibil stangaci/dreptaci pana in 2 ani si jumatate – este posibil sa existe o asimetrie. Partea dominanta a corpului se stabileste in jurul varstei de 2,5 ani

In mod obisnuit, specialistul in kinetoterapie pediatrica recomanda ca evaluarile profilactice sa se realizeze in primul an de viata al bebelusului odata la o luna, maximum odata la 2 luni, iar dupa implinirea varstei de 1 an, odata la 3 luni.

In ce consta evaluarea kinetoterapeutica?

Este o evaluare neuromotorie, ceea ce inseamna ca specialisti nostri examineaza copilul si analizeaza atat aliniamentul corporal, cat si etapele de dezvoltare neuromotorie (daca se ridica in fund, daca merge de-a busilea, daca merge corect etc). De asemenea, este evaluata si partea cognitiva, in ceea ce priveste nivelul de stimulare senzoriala, coordonarea miscarilor, raspunsul copilului la mediul inconjurator.

Evaluarea kinetoterapeutica se axeaza pe testare si pe interpretarea rezultatelor. Urmeaza apoi stabilirea obiectivelor terapeutice in functie de nevoile specifice ale copilului. Un element important il constituie instruirea parintilor in legatura cu activitatile pe care trebuie sa le desfasoare acasa cu cel mic.

Cum ne pregatim pentru consult/evaluare?

Orice consult medical poate fi o adevarata aventura pentru parintii cu copii mici si pentru ca aceasta aventura sa fie una cat mai productiva, este bine ca parintii sa stie dinainte urmatoarele lucruri:

  • Programarea sa tina cont de programul de somn al copilului, pentru ca acesta sa aiba o stare cat mai buna in timpul evaluarii
  • Consultul ar trebui realizat dupa 30-40 de minute de la ultima masa, pentru a se evita regurgitarea
  • Este foarte probabil ca in timpul evaluarii copilul sa planga. Acest lucru este normal si mentionam ca plansul nu va fi unul de durere, tehnicile si exercitiil folosite de kinetoterapeutii nostri nu produc niciun fel de durere. Copilul poate plange pentru ca este expus unor lucruri sau pozitii noi.
  • Este de preferat ca cel mic sa poarte haine cat mai lejere, preferabil un body, astfel incat sa se poata misca fara restric­ii
  • Recomandam parintilor sa isi noteze dinainte aspectele pe care doresc sa le discute in timpul consultului/evaluarii

Modul in care copilul se misca este esential pentru dezvoltarea lui

Fiecare copil este unic si se dezvolta diferit si intr-un ritm diferit. Pentru a le asigura o dezvoltare armonioasa inca de la inceputul vietii, recomandam ca printre consultatiile la pediatru, reprizele de joaca, mesele pline de peripetii si alte indeletniciri, sa cautam cateva momente si pentru o evaluare neuromotorie la kinetoterapeutul pediatric.

Programeaza acum o evaluare!