Kinetoterapie in Limfedem

Limfedemul este considerat o boala cronica, ce consta in umflarea anormala a tesuturilor superficiale. El apare ca urmare  a unor afectiuni ale vaselor limfatice sau ale ganglionilor limfatici ceea ce duce la incapacitatea  sistemului limfatic de a drena lichidele din tesuturi.

Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator si este alcatuit dintr-o retea de vase ramificate in tot corpul, cele mai mici fiind situate la nivelul pielii  (capilare limfatice). Pe traseul vaselor limfatice se afla ganglionii limfatici ce constituie statii de filtrare a limfei prin indepartarea agentilor microbieni. Ganglionii sunt adunati in grupuri in diverse regiuni ale organismului (axillar, inghinal etc)

Limfa este un fluid clar ce imbaiaza toate celulele corpului, ea gasindu-se in spatiile dintre celule (limfa interstitiala) si in canalele limfatice (limfa vasculara).

Rolul sistemului limfatic este de drenare/curatare a organismului de toxine sau agenti microbieni care ulterior vor fi distruse de celulele albe sangvine, hranirea tesuturilor, in imunitate prin ganglionii limfatici, transportul de vitamine, hormoni, enzime si grasimi si nu in ultimul rand in prevenirea cresterii excesive a lichidelor in organism.

Limfedemul necesita tratament periodic de specialitate pentu a-i preveni simptomele pe toata durata vietii.

Limfetemul bratului apare frecvent in cazul persoanelor care au suferit o interventie chirurgicala de tip mastectomie (indepartarea sanului) dupa ce au fost diagnosticate cu o patologie maligna la acest nivel (cancer de san)  impreuna cu indepartarea unor ganglioni de la nivel axillar sau chiar a intregului lant ganglionar ce dreneaza limfa din aceasta parte a corpului.

Radioterapia ca parte a tratamentului patologiei malige asupra lantului ganglionar axillar poate deasemenea sa duca la aparitia limfedemului.

Stadiile limfedemului:

 1. Stadiul 0 (subclinic sau latent) – nu sunt vizibile modificari la nivelul bratului, doar usoare senzatii de furnicatura, oboseala si usoara perceptie de ingreunare a membrului
 2. Stadiul 1 (usor): mana, antebratul, bratul si partea respectiva a toracelui pot aparea usor umflate datorita acumularii lichidului bogat in proteine. Acest stadiu de limfedem este considerat reversibil cu ajutorul tratamentului, deoarece pielea si tesuturile nu au fost afectate permanent. La presiune in acest stadiu raman urme pe piele.
 3. Stadiul 2 (moderat): zona afectata apare mai umflata, mentinerea bratului ridicat nu mai ajuta la reducerea edemului, iar la presiune pielea nu mai lasa urme.

La nivelul tesuturilor subcutanate apar modificari precum inflamatie, duritate si ingrosare.

 1. Stadiul 3 (sever), Membrul respective devine deformat si capata proportii foarte mari, iar pielea capata un aspect zbarcit.

Telul principal este sa controlam evolutia acestei afectiuni, sa consultam un specialist in mod regulat, sa ne masuram membrele si sa observam orice modificare structurala sau functionala pentru a reduce riscului de a dezvolta limfedem. Daca deja a fost instalat limfedemul, exista multe metode terapeutice care pot ajuta controlul simptomelor.

Pacientii cu limfedem prezinta un risc mai mare in a dezvolta infectii. Acestea sunt de mai multe tipuri:

 • Fungice – in pliurile pielii se poate acumula umezeala datorita transpiratiei, fapt ce poate duce la craparea pielii si implicit infectarea acestei.
 • Infectiile bacteriene – infectia superficiala a dermului. Cele mai frecvente sunt cele produse de Streptococcul Beta Hemolitic, iar infectia poate fi caracterizata prin agravarea edemului, inrosirea pielii si temperature locala crescuta.
 • Celulita infectioasa – este reprezentata de infectarea profunda a dermului si a grasimii subcutanate.
 • Limfangita – reprezinta inflamarea canalelor limfatice si are ca poarta de intrare tegumentul.

Iti prezentam mai jos o serie de sfaturi care te pot ajuta sa-ti protejezi bratul afectat de traumatisme si infectii:

 • Cere ca injectiile sau recoltarea de sange sa iti fie facute din bratul neafectat.
 • Cere ca tensiunea arteriala sa iti fie masurata din bratul neafectat.
 • Nu purta camasa de noapte sau imbracaminte cu inchizaturi elastice.
 • Poarta geanta de mana sau bagajele grele in bratul neafectat.
 • Fii precauta si foloseste o lama curata cand te epilezi la subrat.
 • Evita arsurile solare sau alte arsuri la bratul afectat.
 • Poarta manusi cand te ocupi de gradinarit sau cand speli vasele.
 • Curata pielea bratului afectat in fiecare zi, usuc-o cu blandete si aplica o crema.
 • Fa gimnastica medicala regulat pentru a ajuta drenarea limfei.
 • Adopta o alimentatie sanatoasa si redusa in sodiu.
 • Evita temperaturile extreme, precum bai fierbinti, sauna, compresele cu gheata.
 • Ai grija de unghii si nu iti taia cuticulele.
 • Protejeaza-ti degetele de intepaturi sau de obiecte ascutite.
 • Comunica-i medicului imediat daca prezinti orice semn de infectie: eritem (roseata), durere, caldura, tumefiere crescuta sau febra.

Tratamentul limfedemului

Terapia decongestionanta completa – este standardul de aur in managementul limfedemului, aceasta reprezinta un program terapeutic intensiv compus din 2 faze:

Faza I – DECONGESTIA – telul primei faze este scaderea edemului de la nivelul membrului si aducerea acestuia la dimensiunile initiale, sau cat mai aproape de acesta, in timp ce mentinem integritatea tegumentului.

Aceasta faza este compusa din:

 • Drenaj limfatic manual
 • Terapia compresiva – bandajarea cu multe straturi

– bandajarea cu 2 straturi

– impachetari cu fasa elastica

-Gimnastica medicala sub compresie

Tratamentul se executa 10-12 zile consecutive.

Faza a II a – MENTINEREA – aceasta faza are menirea de a conserva rezultatele obtinute in prima faza

Aceasta faza este compusa din :

 • Drenaj limfatic manual executat cu frecventa saptamanala
 • Terapia compresiva – purtarea unui garment individualizat (maneca compresiva)
 • Gimnastica medicala folosind garment-ul
 • Inot (fara garment), presiunea apei actioneaza asupra corpului inlocuind garment-ul

Important de retinut ca aceasta faza dureaza in medie 6 luni dupa care se reia faza de decongestie si se reface garment-ul pe noile dimensiuni ale membrului.

Toate aceste proceduri terapeutice vor fi individualizate si adaptate fiecarui caz in parte si executate cu profesionalism de catre terapeutii nostrii atat pentru a ajuta la preventia limfedemului cat si la tratarea acestuia.