Importanta kinetoterapiei

Specialitatea de Recuperare medicala ajuta pacientii cu afectiuni medicale ce includ aparatul musculoscheletal, dar si patologiile de ordin neurologic si reumatologic, traumatisme sau dizabilitati care le limiteaza capacitatea de miscare si de derulare a activitatilor fizice zilnice obisnuite. Un program individualizat de recuperare medicala contribuie la reluarea unui nivel optim functionare, incurajand totodata o serie de schimbari legate de stilul de viata care pot contribui la prevenirea eventualelor patologii. Procedurile kinetoterapeutice imbunatatesc starea generala de bine si sanatatea in ansamblu. Iata mai multe informatii care sa te convinga de ce este kinetoterapia atat de importanta.

Ce inseamna kinetoterapia

Cand vorbim despre kinetoterapie ne referim la miscarile umane si la omul in miscare. Kinetoterapia defineste domeniul care studiaza mecanismele neuromusculare si articulare ale organismului uman. Kinetoterapia presupune un ansamblu de programe, tehnici si principii de structurare care se adreseaza organismului uman in scop profilactic, terapeutic, recuperator si compensatoriu. Principalele categorii de tehnici pe care se bazeaza kinetoterapia sunt tehnicile anakinetice si cele kinetice. Prima categorie cuprinde imobilizarea si posturile, pe cand cea kinetica acopera tehnici dinamice si statice (mobilizare activa si pasiva pentru tehnicile dinamice, respectiv contractii izometrice si relaxare musculara pentru tehnicile statice).

Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple, incepand cu efectele pozitive asupra capacitatii cardiovasculare, reeducarea respiratorie, cresterea capacitatii organismului la efort, refacerea fortei musculare si cresterea rezistentei la efort, corectarea posturii corpului, imbunatatirea functiilor de coordonare, control si echilibru, relaxare, reeducarea sensibilitatii.

De asemenea, kinetoterapia este utilizata cu succes si in tratamentul afectiunilor aparatului locomotor, afectiunilor reumatice, neurologice, metabolice, afectiunile congenitale etc..

Rolul kinetoterapeutului

Kinetoterapeutii, prin intermediul miscarii, exercitiilor, terapiei manuale, invatarii si sfaturilor, ajuta pacientii sa gestioneze durerea asociata traumatismului suferit sau a bolii respective, prevenind, in acelasi timp, dezvoltarea complicatiilor sau a altor afectiuni. Acestia faciliteaza recuperarea, rolul lor fiind acela de a reda independenta pacientilor cat mai mult timp posibil.

Desi exista rezultate dovedite in urma procedurilor terapeutice, multe persoane nu apeleaza la acestea cu toate ca au nevoie. Unul dintre motivele invocate pentru care oamenii evita kinetoterapia este teama de durere in timpul terapiei. Este, prin urmare, important de stiut, ca in timpul exercitiilor nu ar trebui sa resimti niciunfel de durere. Poate exista un oarecare disconfort minor, insa nu durere, ne asigura specialistii.

Kinetoterapeutii nostri extrem de pregatiti de la Kinetic Sport & Medicine isi folosesc experienta, cunostintele si abilitatile pentru a imbunatati afectiuni din sfera neuromusculoscheletica (durere de spate, traumatisme sportive, artrita), respiratorie, neurologica (AVC, scleroza multipla, boala Parkinson), cardiovasculara (boala cardiaca cronica, reabilitare dupa infarct de miocard) si respiratorie (astm, boala pulmonara obstructive cronica – BPOC, fibroza chistica).

Ii gasesti in Bucuresti, Cluj Napoca si Iasi. Afla datele de contact de aici.

Beneficiile kinetoterapiei

In urma unui traumatism, gestionarea durerii in viata de zi cu zi se poate dovedi un proces dificil si pentru ca te impiedica sa realizezi anumite activitati necesare sau sa participi la activitati sportive care implica zona afectata, fie ca este vorba de mana, picior sau alta parte a corpului. Dar, cu ajutorul kinetoterapiei, vei putea tine sub control durerea si vei reveni treptat la stilul de viata anterior. Kinetoterapia contribuie la ameliorarea durerii, indiferent de grad, fie ca este cronica sau minora. In cadrul fiecarei sedinte, specialistul iti va recomanda anumite exercitii, iti va arata si explica felul in care sa le efectuezi si vei avea tema pentru acasa exersarea repetata a acelor miscari. Exista persoane care, dupa 1-2 sedinte, considera ca nu mai este necesara revenirea la kinetoterapeut, insa aceasta abordare este gresita. Mergi in continuare la sedintele programate, pentru ca specialistul sa observe progresele pe care le-ai facut si pentru a-ti oferi sprijin in continuare, pana la recuperarea completa. Efectuarea unor miscari nerecomandate de specialist iti poate agrava problema si poate determina complicatii ulterioare. Iti prezentam o serie de avantaje ale kinetoterapiei:

  • Reducerea sau eliminarea durerii. Exercitiile terapeutice si tehnicile terapeutice manual precum mobilizarea articulatiilor sau a tesutului moale ori tratamente precum taping-ul sau stimularea electrica pot contribui la reducerea durerii prin refacerea functiei musculare si articulare. Aceste tehnici pot, de asemenea, sa previna recidiva durerii.
  • Evitarea interventiei chirurgicale. Daca terapia fizica te ajuta sa reduci durerea si vindeca traumatismul, operatia poate sa nu mai fie necesara. Si, chiar in conditiile in care interventia chirurgicala este recomandata, poti beneficia de terapie pre sau post-operatorie. S-a demonstrat ca recuperarea in astfel de cazuri este mai rapida.
  • Imbunatatirea mobilitatii. Daca ai probleme sa stai in picioare, sa mergi sau sa te misti, indiferent de varsta pe care o ai, kinetoterapia iti poate fi de ajutor. Exercitiile de intindere si de intarire a musculaturii contribuie la redarea capacitatii de mers.
  • Recuperarea dupa AVC. Se intampla frecvent ca dupa un accident vascular cerebral sa se reduca abilitatea de miscare. Terapia ajuta la intarirea zonelor slabite ale organismului, imbunatatind echilibrul. Astfel, pacientii pot merge singuri la toaleta, se pot spala, se pot imbraca singuri si pot derula alte activitati cotidiene normale.
  • Recuperarea dupa un traumatism sportiv sau prevenirea acestuia. Kinetoterapeutii inteleg faptul ca anumite sporturi pot creste riscul de anumite traumatisme (de exemplu, fractura de stres, care inseamna mici fracturi in os ca urmare a efortului fizic excesiv – este des intalnita la alergatorii de maraton). Specialistii pot crea programe de exercitii potrivite pentru recuperare si preventie, astfel incat sa iti poti relua in siguranta viata sportiva.
  • Imbunatarirea echilibrului si prevenirea caderilor. Cand incepi terapia, vei fi consultat in privinta riscului de cadere. Daca prezinti risc crescut, terapeutul iti va indica o serie de exercitii care sa iti puna la incercare echilibrul, in singuranta si cu grija, astfel incat sa mimeze situatii care se pot produce in viata reala. De asemenea, te va ajuta cu exercitii pentru imbunatatirea coordonarii, dar si cu dispozitive care sa iti permita mersul in conditii sigure. Daca problema de echilibru este determinata de o problema la nivelul sistemului vestibular (parte a urechii interne implicata in echilibru), terapeutul poate efectua o serie de manevre specifice care sa refaca functionarea vestibulara, sa reduca sau sa elimine simptome precum ameteala.
  • Gestionarea diabetului si a afectiunilor vasculare. Daca fac parte din planul de gestionare a diabetului, exercitiile pot contribui la reglarea glicemiei. In general, persoanele care sufera de diabet pot avea probleme legate de senzatia din picioare, iar kinetoterapeutul poate ajuta acesti pacienti sa isi asigure ingrijirea optima a membrelor inferioare pentru a preveni eventualele complicatii (piciorul diabetic implica, frecvent, amputarea).
  • Gestionarea problemelor legate de varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, poti dezvolta artrita, osteoporoza sau poti avea nevoie de inlocuirea unei articulatii. Kinetoterapeutii sunt experti in recuperarea dupa inlocuirea articulara si in remedierea afectiunilor artritice si osteporozice prin intermediul terapiilor conservatoare.
  • Gestionarea afectiunilor cardiace si hepatice. Pacientii care au suferit un infarct de miocard sau o procedura cardiaca pot beneficia de kinetoterapie pentru recuperare si revenire la functionarea normala cotidiana. In cazul problemelor pulmonare, kinetoterapia poate imbunatati calitatea vietii prin exercitii de intarire si de respiratie, acestea din urma ajutand pacientii sa isi curete plamanii.
  • Gestionarea sanatatii femeii si a altor afectiuni. Femeile au griji specifice legate de sanatate, de obicei in sarcina si in perioada post-partum, iar kinetoterapia poate oferi ajutor specializat in sanatatea femeii. De asemenea, kinetoterapia se dovedeste utila si in tratarea urmatoarelor afectiuni: incontinenta urinara, cancer mamar, constipatie, fibromialgie, limfedem, sanatate masculina pelvina, durere pelvina.

De ce au nevoie si persoanele sanatoase

Majoritatea credem ca vizita la kinetoterapeut trebuie sa se intample doar dupa ce suferim un traumatism si dorim recuperarea imediata. Un aspect mai putin cunoscut este ca si persoanele sanatoase pot apela la serviciile unui kinetoterapeut, deoarece ingrijirea preventiva poate reduce semnificativ riscul de traumatism, venind, totodata, cu numeroase alte avantaje. Cu cat ai musculatura mai puternica si cu cat te mentii mai activ, cu atat mai usor treci peste anumite probleme fara sa suferi rani severe, iar, daca acest lucru se intampla, recuperarea este, in general, de scurta durata in comparatie cu cea a persoanelor sedentare.

Surse:

www.csp.org.uk

www.burke.org

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.