Fractura de peroneu: cauze, tratament, complicatii

Fibula sau peroneul este un os mic situat pe partea exterioara a gambei, lateral de tibie. O fractura de peroneu implica o ruptura a acestui os, o discontinuitate in structura osului, completa sau partiala, produsa in urma unui traumatism si necesita atentia imediata a unui medic. Tipul de tratament  poate varia, dar adesea implica alinierea oaselor si imobilizarea in cizma gipsata traditionala sau in rasina.

Tipuri fractura de peroneu

Fracturile de peroneu apar in jurul gleznei, genunchiului si mijlocului piciorului. Exista diferite tipuri de fracturi, care pot afecta si tratamentul si recuperarea. Aceste tipuri includ:

Fractura de maleola peroniera

Fractura de maleola peroniera este o fractura izolata a fibulei fara a afecta tibia sau glezna. Cunoscuta si sub numele de fractura de maleola laterala, aceasta apare cand glezna se rasuceste sau se curbeaza fara sa fie afectata partea interioara.

Fractura bimaleolara (fractura de glezna)

Fractura bimaleolara (fractura de glezna) se caracterizeaza prin faptul ca sunt afectate atat maleola mediala (partea interioara a gleznei), care este o proeminenta osoasa a tibiei, cat si maleola laterala (partea exterioara a gleznei), care reprezinta o proeminenta osoasa a peroneului.

Fractura capului fibulei

Aceasta fractura presupune o ruptura in apropierea genunchiului.

Fractura picior prin avulsie

Aceasta este o forma de fractura picior in care o mica parte a osului este smulsa din structura osoasa principala de catre un ligament sau un tendon atasat de os.

Fractura de stres

Aceasta fractura este subtire ca un fir de par si se dezvolta treptat, pe masura ce osul este supus stresului si presiunii continue, fara a avea timpul necesar pentru a se recupera complet intre activitati. Sporturile care implica alergare, sarituri, mers pe jos pe distante lungi, antrenamente intense sau dans pot creste riscul.

Fractura de diafiza

Acest tip de fractura implica o ruptura care afecteaza adesea mijlocul piciorului, cauzata de un impact direct.

fractura2

Cauze fracturii de peroneu

Fractura de peroneu poate fi cauzata de mai multi factori, inclusiv:

 • Traume sau accidente: Un impact puternic asupra piciorului sau gleznei in urma unui accident de masina, cazatura, lovitura sau orice alt eveniment traumatic poate cauza fractura de peroneu.
 • Activitati sportive: Anumite sporturi care implica miscari bruste, schimbari de directie rapide sau contact fizic pot creste riscul de fractura de peroneu. De exemplu, fotbalul, baschetul, schiatul si snowboardingul pot fi activitati cu risc ridicat.
 • Suprasolicitarea: Daca peroneul este supus unei tensiuni sau presiuni repetitive, cum ar fi din cauza antrenamentelor intense sau alergarilor prelungite, poate aparea fractura de stres a peroneului.
 • Osteoporoza: Persoanele cu osteoporoza, o afectiune caracterizata prin pierderea densitatii osoase, pot fi mai predispuse la fracturi, inclusiv la fracturi de peroneu.
 • Unele conditii medicale: Tumorile osoase sau anomaliile structurale pot creste riscul de fractura de peroneu.

Simptome – Cum stii ca ai o fractura de peroneu

Fractura de peroneu poate cauza o serie de simptome specifice, care pot varia in functie de severitatea si localizarea fracturii. E posibil ca osul peroneu sa fie rupt, daca ai urmatoarele simptome:

 • durere imediata si intensa;
 • sangerare – daca e fractura deschisa (osul strapunge pielea);
 • echimoze (vanatai) – daca fractura este inchisa (osul nu trece prin piele);
 • slabiciune;
 • sensibilitate la atingere;
 • furnicaturi sau amorteala;
 • roseata in jurul gleznei;
 • mobilitate redusa;
 • umflaturi/ inflamatii
 • mers ingreunat;
 • imposibilitatea sau dificultatea de a pune greutate pe picior.

Impactul emotional si psihologic dupa o fractura de peroneu

Fractura de peroneu poate fi insotita de o serie de provocari emotionale si psihologice care pot afecta starea de spirit, increderea in sine si calitatea vietii pacientului.

In primul rand, experienta unui accident sau a unui eveniment traumatic care a dus la fractura poate provoca stres emotional, anxietate si chiar soc. Aceste emotii pot fi amplificate in cazul unei fracturi severe sau a unei interventii chirurgicale.

Imobilizarea gipsata si dependenta de ajutorul celor din jur pentru activitatile zilnice pot duce la sentimente de frustrare, inutilitate sau disconfort. De asemenea, restrictiile impuse de fractura pot duce la izolare sociala si dificultati in mentinerea relatiilor sociale.

Durerea si disconfortul asociate cu fractura pot afecta calitatea somnului, ducand la oboseala si iritabilitate. Durata recuperarii poate fi uneori mai lunga decat se asteapta pacientul, ceea ce poate genera frustrare si descurajare.

Pentru persoanele active si sportive, incapacitatea de a practica activitatile preferate poate duce la sentimente de tristete si pierdere.

De asemenea, teama de recidiva sau de a suferi din nou o leziune similara poate persista si dupa vindecarea fizica completa, generand anxietate si precautie excesiva.

De aceea, sprijinul psihologic, fie prin intermediul unui consilier sau terapeut, fie prin intermediul familiei si prietenilor, poate fi benefic pentru a face fata stresului si dificultatilor psihologice asociate cu fractura. De asemenea, dezvoltarea unor strategii de adaptare sanatoase si obiective realiste pe parcursul recuperarii poate contribui la o abordare pozitiva si optimista in procesul de vindecare.

fractura1

Diagnostic fractura de peroneu

Pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul ortoped are nevoie de o evaluare medicala detaliata, care include mai multe etape:

Istoric medical si simptome

Medicul va discuta cu pacientul pentru a obtine informatii despre simptomele sale, inclusiv despre durere, umflaturi, mobilitatea afectata si circumstantele in care a aparut leziunea (traumatism, accident, activitate fizica etc.).

Examinare fizica

Medicul va examina zona afectata – peroneul, tibia piciorului si eventuala glezna rupta, evaluand prezenta umflaturilor, sensibilitatii la palpare si posibila deformare a piciorului sau gleznei.

Radiografie

De obicei, se efectueaza o radiografie a piciorului sau gleznei pentru a vizualiza structura osoasa si a confirma prezenta fracturii. Radiografiile pot oferi informatii despre tipul, localizarea si gravitatea fracturii.

Imagistica avansata

In unele cazuri, medicul poate solicita imagistica avansata, cum ar fi tomografia computerizata (CT) sau rezonanta magnetica nucleara (RMN), pentru a obtine imagini mai detaliate ale fracturii si pentru a evalua posibile leziuni asociate la alte structuri ale gleznei sau piciorului.

Evaluarea vasculara si nervoasa

In cazul unor fracturi severe sau cu dislocari, medicul poate verifica circulatia sangelui si functia nervoasa a membrului afectat pentru a exclude eventuale complicatii asociate.

Tratament fractura de peroneu

Tratamentul fracturii de peroneu depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul, localizarea si severitatea fracturii, precum si starea generala a pacientului. In general, tratamentul poate include urmatoarele optiuni:

 • Imobilizare: Pentru fracturile mai putin severe si stabile, medicul poate alege sa imobilizeze piciorul sau glezna cu ajutorul unui ghips sau a unei atele. Imobilizarea ajuta la mentinerea oaselor in pozitia corecta si permite osului sa se vindece intr-o pozitie adecvata.
 • Interventie chirurgicala: Pentru fracturile mai grave sau instabile, sau atunci cand osul nu se poate alinia corect in timpul imobilizarii, poate fi necesara interventia chirurgicala. Chirurgul poate utiliza diferite tehnici pentru a realinia oasele fracturate si pentru a le fixa cu suruburi, placi sau alte dispozitive de fixare.
 • Tractiune: In cazul fracturilor complexe sau cu deplasare mare, poate fi necesara aplicarea unei tractiuni temporare pentru a corecta pozitia oaselor inainte de interventia chirurgicala sau imobilizarea definitiva.
 • Medicamente pentru durere si inflamatie: Medicul poate prescrie medicamente pentru fracturi care ajuta la gestionarea durerii si inflamatiei asociate cu fractura.
 • Monitorizarea si reevaluare: Medicul va monitoriza evolutia fracturii pe parcursul tratamentului si va efectua radiografii periodice pentru a verifica progresul vindecarii.

👉 Pentru o diagnosticare corecta, consiliere si tratament, vino si tu la Kinetic Sport Medicine! Vei gasi o echipa tanara si calificata de kinetoterapeuti si fizioterapeuti, aparatura moderna si tehnologie de ultima generatie.

Recuperare fractura tibie si peroneu

Imobilizarea gipsata poate duce la reducerea volumului si fortei musculare. Daca o articulatie este inclusa in imobilizare, aceasta poate sa-si piarda din mobilitate. Pentru o recuperare  in cazul fracturii de tibie si peroneu eficienta, este crucial sa urmezi cu precizie instructiunile medicului ortoped si, dupa indepartarea gipsului, sa mobilizezi membrul afectat si sa efectuezi exercitii de kinetoterapie pentru a intari muschii si a restabili forta si stabilitatea piciorului.

Recuperarea dupa o fractura de tibie si peroneu este un proces gradual si necesita ingrijire si efort continuu. Iata cateva aspecte importante ale recuperarii:

 • Terapie fizica: Dupa eliminarea imobilizarii, programul de fizioterapie dupa fractura joaca un rol crucial in recuperare. Un fizioterapeut te va ghida prin exercitii specifice pentru a restabili forta, mobilitatea si flexibilitatea membrelor afectate. Exercitiile vor fi adaptate in functie de stadiul recuperarii si de progresul tau.
 • Greutate si sprijin progresiv: Pe masura ce recuperarea avanseaza, vei fi instruit sa incepi sa te sprijini treptat pe piciorul fracturat si sa adaugi greutate in timpul mersului. Acest proces va fi gradual si va fi supravegheat de catre fizioterapeut.
 • Ingrijire a ranilor si supraveghere medicala: Monitorizarea si ingrijirea adecvata a ranilor sau a zonei de interventie chirurgicala (daca a fost cazul) sunt esentiale pentru prevenirea complicatiilor si pentru o vindecare corespunzatoare.
 • Nutritie si hidratare adecvata: Asigura-te ca ai o alimentatie echilibrata, ca respecti un tratament naturist pentru refacere osului dupa fractura si suficienta hidratare pentru a sustine procesele de vindecare si de recuperare.
 • Respectarea recomandarilor medicului: Respectarea cu strictete a indicatiilor si programului de recuperare in cazul fracturiiprescrise de medicul ortoped si de fizioterapeut este esentiala pentru a obtine rezultate optime.

Daca esti curios in cat timp se sudeaza un os fracturat sau in cat timp se vindeca un picior rupt, afla ca depinde de tipul fracturii, de osul fracturat, de varsta. Timpul de refacere fractura de peroneu si tibie poate fi intre 6 si 16 saptamani.

Riscuri si complicatii fractura de peroneu

Fractura de peroneu poate implica unele riscuri si complicatii care pot afecta procesul de vindecare si recuperare. Cand nu se recurge la tratament chirugical, din cauza prelungirii perioadei de repaus, exista riscul aparitiei tromboflebitei, pseudoartrozei sau a vindecarii intarziate sau necorespunzatoare. Pentru a evita aceste complicatii, este indicat ca mersul cu sprijin sa se inceapa cat mai devreme in limita suportabilitatii.

Fractura de peroneu reprezinta o leziune serioasa a oaselor din partea inferioara a piciorului si poate fi cauzata de diversi factori, precum traumatisme, suprasolicitare sau conditii medicale preexistente. Diagnosticarea precoce si tratamentul adecvat sunt esentiale pentru o recuperare de succes si pentru a evita complicatiile pe termen lung. Imobilizarea gipsata sau interventia chirurgicala pot fi necesare, iar urmarea cu strictete a indicatiilor medicului ortoped este cruciala pentru o recuperare eficienta. Daca experimentezi simptome sugestive de fractura de peroneu, nu ezita sa cauti asistenta medicala cat mai curand posibil pentru un diagnostic precis si pentru a initia tratamentul corespunzator. Cu ajutorul unei echipe medicale dedicate si a unei atitudini pozitive, poti depasi cu succes aceasta provocare si reveni la un stil de viata activ si sanatos.

 

 

Bibliografie:

https://www.healthline.com/health/fibular-fractures#types-and-causes

https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tibia-and-fibula-fractures

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-about-fibular-fractures

DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.