Chistul meniscal

Despre chistul meniscal

Chistul meniscal sau chistul parameniscal reprezinta o structura alcatuita dintr-o tumoare benigna de forma unei pungi, care contine lichid si este inchisa de o membrana. Poarta numele de chist meniscal deoarece aceasta tumoare este amplasata la marginea exterioara a meniscurilor. Prin menisc intelegem cartilajul in forma de disc, care este localizat in anumite articulatii ale corpului.

Aceasta afectiune poate fi identificata in cadrul unei examinari de specialitate. In cadrul clinicii de kinetoterapie si fizioterapie Kinetic Sport & Medicine, inainte de recomandarea oricarui tratament de recuperare, efectuam mai intai un examen al aparatului locomotor (evaluare musculo-scheletala). Daca este cazul unei examinari mai amanuntite, specialistii nostril pot recomanda pacientilor efectuarea unor investigatii suplimentare, precum examinarea RMN sau ecografia.

Simptomele chisturilor meniscale

Simptomele sunt resimtite imediat in momentul in care chistul meniscal se asociaza cu ruptura cartilajului, iar in acest caz pacientul simte durere si disconfort localizat in zona articulatiei afectate. In unele cazuri, chistul meniscal poate fi simtit la palpare, avand forma unei structuri mobile, moale sau chiar dura, de dimensiune milimetrica, si poate fi abservata mai usor in momentul in care executam miscari de extensie si flexie a articulatiei afectate.

Evaluarea pacientului

In ceea ce priveste evaluarea starii de sanatate a pacientului, aceasta poate include:

  • examenul RMN (dar nu ofera in totalitate garantia identificarii structurii benigne)
  • in cazul in care chistul este dispus extern, se poate recomanda ecografia

Tratamentul chistului meniscal

Specialistii recomanda in primul rand un tratament antiinflamator aplicat local, precum si folosirea unor fase elasice sau orteze. De asemenea, se pot efectua punctii, in vederea eliminarii structurii benigne de la nivelul articulatiei afectate.

In cazul in care chisturile meniscale sunt asociate cu rupturi de cartilaj (de menisc), tratamentul recomandat este cel chirurgical, artroscopic, care presupune excizia structurii chistice si meniscectomie partiala.

Aceste metode de tratament necesita o evaluare preliminara a unui kinetoterapeut, care va supraveghea procesul de recuperare si va sustine pacientul, prin terapii specifice, integrate in tratamente individualizate, care va vor ajuta sa va recuperati rapid.