Fractura de clavicula – tratament si vindecare
Fractura de clavicula este o afectiune intalnita la aproximativ 5% dintre persoanele adulte si poate fi determinata de traumatisme produse in mod direct sau indirect. Cele mai frecvente fracturi de clavicula sunt in regiunea mijlocie a acesteia. Diagnosticarea precoce si aplicarea unui tratament corespunzator pot duce la refacerea completa a structurii osoase si evitarea complicatiilor.
Clavicula
Clavicula este un os lung, curbat, care are forma literei S. Aceasta face parte din centura scapulara care are rolul de a asigura:
- conectarea membrelor superioare cu trunchiul;
- stabilitatea membrelor superioare.
De asemenea, centura scapulara este formata din:
- doi omoplati;
- doua clavicule.
Clavicula prezinta un corp si doua extremitati (sternala si acromiala). Extremitatea laterala se articuleaza cu acromionul, rezultand astfel articulatia acromioclaviculara. De asemenea, extremitatea mediala formeaza, impreuna cu manubriul sternal si primul cartilaj costal, articulatia sterno-claviculara.
Semnele si simptomele fracturii de clavicula
Pacientii care prezinta o fractura de clavicula pot prezenta urmatoarele semne si simptome:
- durere la nivel clavicular;
Durerea are un caracter ascutit. De asemenea, aceasta se intensifica la mobilizarea membrului superior.
- pierderea stabilitatii membrului superior;
Umarul pacientului este cazut si pozitionat anterior.
- dificultate in mobilizarea membrului superior;
Pacientul nu poate mobiliza membrul superior din cauza durerii si a lipsei integritatii osoase claviculare.
- tumefierea zonei (umflare);
- aparitia echimozelor (vanatai);
- pierderea continuitatii cutante;
Fractura de clavicula poate determina pierderea continuitatii cutanate prin migrarea unui fragment osos la suprafata.
- cracmente osoase;
Cracmentele osoase pot fi auzite in momentul producerii traumatismului si la mobilizarea membrului superior.
- sangerare;
In urma unei fracturi de clavicula, fragmentele osoase pot migra. Acestea pot produce leziuni ale elementelor arteriale sau venoase.
- sensibilitate la palpare.
Mecanismele producerii fracturii de clavicula
Fractura de clavicula rezulta prin cresterea presiunii exercitate la nivelul structurii osoase. Aceasta poate aparea in urmatoarele cazuri:
- coliziune produsa cu bratul in extensie (schi, fotbal, hochei);
- in timpul nasterii, la trecerea copilului prin canalul vaginal;
- traumatisme directe claviculare (accident de masina);
- in timpul unei cazaturi cu impact direct pe umar
Diagnosticul unei fracturi de clavicula
Persoanelor care prezinta simptome specifice unei fracturi de clavicula le este recomandata vizita la medicul specialist. Acesta realizeaza o anamneza care cuprinde intrebari despre:
- momentul in care s-a produs traumatismul;
- mecanismul de producere al acestuia;
- simptomele pe care le prezinta pacientul;
- factori declansatori si amelioratori ai simptomatologiei;
- antecedentele heredocolaterale (istoricul familial de boala);
- istoricul de boala al pacientului;
- consumul de alcool;
Dupa aceea, medicul va efectua examenul clinic al pacientului. Acesta cuprinde tehnici de palpare, auscultare si observare a zonei in care s-a produs traumatismul. Inspectia regiunii claviculare este realizata in comparatie cu regiunea contralaterala. Aceasta va decela modificari de tipul:
- deformari ale zonei claviculare;
- tumefierea regiunii traumatice;
- sangerari;
- prezenta unor fragmente osoase care au migrat prin tegument la suprafata.
Palparea regiunii claviculare este dificila din cauza durerii. Prin aceasta metoda, medicul specialist poate identifica:
- localizarea fracturii;
- numarul de fragmente osoase rezultate in urma procesului traumatic;
- tipul fracturii.
Examinari paraclinice
Dupa anamneza si examenul clinic, medicul specialist va recomanda efectuarea unor examinari paraclinice. Printre acestea se regasesc:
- radiografia;
Radiografia este o explorare imagistica non-invaziva care foloseste razele X pentru studierea regiunii de interes. Acest tip de explorare paraclinica este utilizat pentru confirmarea diagnosticului de fractura de clavicula. De asemenea, radiografia ofera informatii despre localizarea procesului lezional si numarul de fragmente osoase rezultate.
- tomografia computerizata (CT);
Tomografia computerizata este o metoda non-invaziva. Aceasta aduce informatii despre integritatea osoasa si a structurilor invecinate. Astfel, se pot identifica structurile invecinate afectate de migrarea fragmentelor osoase in timpul traumatismului.
- arteriografia;
Arteriografia este o metoda imagistica ce foloseste o substanta de contrast injectata la nivel arterial sau venos, vizualizata sub raze X. Aceasta ofera informatii despre integritatea structurilor vasculare.
Ecografia este o metoda non-invaziva care foloseste ultrasunete. Aceasta aduce informatii despre integritatea structurilor tisulare din regiunea de interes.
Tratamentul fracturilor de clavicula
Dupa un traumatism care a produs o fractura de clavicula, pacientilor le este indicata:
- imobilizarea membrului afectat intr-o pozitie care sa limiteze miscarea acestuia;
- aplicarea unor comprese cu gheata care sa amelioreze durerea si tumefierea zonei;
- vizita de urgenta la medicul specialist.
Tratamentul fracturilor de clavicula recomandat de medicul specialist poate fi:
- ortopedic;
Tratamentul ortopedic presupune purtarea unui bandaj Dessault timp de 3 saptamani sau a unui bandaj Watson-Jones timp de 4 saptamani. Acesta are rolul de a sustine intr-o pozitie corecta membrul superior.
- medicamentos;
Medicul specialist poate prescrie un medicament care sa amelioreze simptomatologia. Printre acestea se regasesc antiinflamatoarele nesteroidiene (reduc procesul inflamator), analgezicele (reduc intensitatea durerii).
Efectuarea unor sedinte de kinetoterapie este indicata de medicul specialist in unele cazuri de fracturi claviculare. Astfel, prin efectuarea unor exercitii speciale, pacientul isi poate imbunatati mobilitatea membrului superior. De asemenea, stabilitatea articulatiei umarului este imbunatatita, iar recuperarea este mai rapida.
Tratamentul chirurgical este necesar in urmatoarele situatii:
- fracturile cu o deplasare a fragmentelor osoase de peste 2 cm (fragmentele osoase nu sunt in continuitate, astfel vindecarea este vicioasa);
- procesul traumatic intersecteaza structuri nervoase sau arteriale;
- fracturi instabile;
- fracturi deschise (fragmentele osoase migreaza la exterior si afecteaza continuitatea tegumentara).
Procedura chirurgicala presupune:
- reducerea deschisa;
Reducerea deschisa reprezinta repozitionarea fragmentelor osoase intr-o pozitie corecta din punct de vedere anatomic. Aceasta asigura o vindecare corecta a osului.
- fixarea interna a claviculei;
Fixarea interna a claviculei se realizeaza cu ajutorul unor dispozitive metalice care asigura mentinerea pozitiei fragmentelor osoase. Astfel, se pot folosi placi si suruburi fixate la suprafata externa a osului. Acestea nu sunt indepartate dupa vindecarea osului decat daca prezenta lor genereaza disconfortul pacientului.
Dupa interventia chirurgicala, medicul specialist recomanda purtarea unui bandaj Dessault timp de o saptamana. Apoi, membrul superior va fi imobilizat prin intermediul unei esarfe pe o durata de aproximativ 3 saptamani.
Pacientii supusi interventiei chirurgicale pot asocia urmatoarele riscuri ale procedurii:
- infectia;
- lipsa de consolidare a regiunii fracturate;
- leziuni ale elementelor vasculo-nervoase;
- consolidarea vicioasa a structurii osoase.
Recuperarea
In cazul persoanelor care au prezentat o fractura de clavicula, vindecarea acesteia are loc in aproximativ 7 saptamani. Revenirea la activitatile cotidiene se realizeaza treptat, dupa 3 luni de la instituirea tratamentului. Recuperarea completa poate dura pana la aproximativ 12 luni.
La nivelul regiunii claviculare afectate de procesul traumatic, pacientul va simti la palpare tumefierea zonei. Denivelarea produsa in urma procesului lezional se va diminua in timp.
Fractura de clavicula este o afectiune care debuteaza in urma unor traumatisme la nivelul regiunii claviculare. Aceasta poate fi identificata prin prezenta durerii, tumefactiei si a deformarii regiunii de interes. Pacientilor le este recomandata vizita urgenta la medic pentru diagnosticarea patologiei. Aplicarea unui tratament corect duce la remedierea fracturii si la recuperarea rapida a pacientului.
Bibliografie:
www.orthoinfo.aaos.org,https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/clavicle-fracture-broken-collarbone/#:~:text=The%20clavicle%20is%20located%20between,injured%20when%20a%20fracture%20occurs, accesat la data de 13.08.2022;
my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16874-broken-collarbone-clavicle-fracture, accesat la data de 13.08.2022;
www.orthobullets.com, https://www.orthobullets.com/trauma/1011/clavicle-fractures–midshaft, accesat la data de 13.08.2022;
www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/clavicle-fractures, accesat la data de 13.08.2022;