Tendinita calcica a umarului

Despre tendinita calcica a umarului

Tendinita calcica a umarului reprezinta o afectiune care se defineste prin depunerea unui mic depozit de calciu pe tendoanele umarului. In cele mai frecvente cazuri, acest depozit de calciu are dimensiunea de aproximativ 1-2 cm. Persoanele de varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani, si in special cei diabeticii, au cel mai mare risc de a suferi de tendinita calcica a umarului. Acest tip de depozite pe tendoanele umarului nu sunt intotdeauna foarte dureroase si chiar in cazurile in care sunt dureroase, se pot rezolva spontan intr-o perioada de 1-4 saptamani.

urerii sau cunoasterea patologiilor coloanei vertebrale, a principiilor de profilaxie si recuperare.
Printre cele mai frecvente cazuri specifice traumatologiei sportive, pe care le-am tratat cu succes in clinica noastra, enumeram:

Etape

  • Etapa de precalcifiere. In cadrul acestei etape, pacientii nu prezinta simptome. Zona in care tind sa se acumuleze depozitele de calciu trece printr-o modificare celulara, inducand tesuturilor o predispunere spre a dezvolta depozite de calciu.
  • Etapa de calcifiere. Pe parcursul acestei etape celulele secreta calciu, care se depune in zonele predispuse despre care am vorbit mai sus. Acum depozitele arata ca o suprafata calcaroasa, diferentindu-se de o bucata solida de os. Odata depus calciul, incepe o faza numita „de odihna”, iar aceasta perioada poate varia, timp in care umarul nu prezinta dureri. Faza de odihna este urmata de o faza de reabsorbtie. In cadrul aceastei faze pacientul sufera cea mai dureroasa perioada a afectiunii. Pe parcursul fazei de reabsorbtie, depozitele de calciu au aspectul unei paste de dinti.
  • Etapa de postcalcifiere. In cadrul acestei etape, de cele mai multe ori pacientul nu prezinta dureri, iar depozitele de calciu tind sa dispara mai ales in urma tratamentului. In mod frecvent, pacientii se adreseaza medicului si urmeaza un tratament re recuperare in timpul fazei de reabsorbtie.

Tendinita calcica a umarului se poate asocia cu sindromul de impigement a coafei rotatorilor. De asemenea, aceasta afectiune este asociata si poate determina sindromul de umar inghetat.

Cauze

Cauza directa a depunerilor de calciu pe tendoanele umerilor nu este inteleasa in intregime. Au fost sugerate mai multe ipoteze in privinta acestui aspect, printre care o insuficienta in alimentarea cu sange, imbatranirea sau uzura tendoanelor articulatiei umatului, dar nu au fost inca identificate dovezi clare in scopul sustinerii acestor afirmatii. Tendinita calcica a umarului progreseaza, in cele mai multe cazuri, in mod predictibil. Aproape intotdeauna este inlaturata fara sa fie necesara interventia chirurgicala.

Simptome

Principalul simptom al tendinitei calcice a umarului il reprezinta durerea localizata la nivelul umarului. De asemenea, mai pot fi indentificate si inflamatia, redoarea (intepenirea), slabiciunea umarului, crepitatiile (zgomot produs de frecarea capetelor unor oase). Aceaste simptome sunt resimtite mai acut in momentul in care pacientul ridica bratul. Tendinita calcica a umarului poate cauza insomnii.

Tratament

Frecvent, tratamentul tendinitei calcice a umarului cuprinde etape simple, printre care: odihna (repausul articulatiei umarului), aplicarea compreselor cu gheata local. In unele situatii, in cazul in care simptomele persista, se recomanda interventia chirurgicala. Dar tratamentul standard a depozitelor de calciu de la nivelul articulatiei umarului nu presupune interventia chirurgicala.

Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine recomanda exercitiile fizice si stretching pentru a preveni aparitia asocierii, pe baza durerii, a tendinitei calcice cu afectiunea numita umarul inghetat. De asemenea, in scopul inlaturatii durerii, inflamatiei si a afectiunii propriu-zise, pe langa aceste exercitii aveti posibilitatea parcurgerii unui tratament personalizat, creat de catre kinetoterapeutii nostri, in functie de starea dumneavoastra de sanatate. Aceste tratamente individuale pot include Heat Terapy (terapia cu caldura) sau crioterapia (terapia cu gheata) si chiar pe terapia cu ultrasunete, ceea ce va determina o recuperare intr-un timp foarte scurt. Tratamentele de fizioterapie sunt efectuate intotdeauna in prezenta unui fizioterapeut.