Capsulita adeziva / Umarul inghetat

Despre capsulita adeziva sau sindromul umarului inghetat

Oasele, ligamentele si tendoanele care formeaza articulatia umarului sunt invelite intr-o capsula de tesut conjunctiv. Sindromul de umar inghetat presupune ca aceasta capsula este mai ingrosata si mai incordata in jurul artculatiei umarului, restrictionand miscarile. Specialistii nu cunosc cu exactitate cauzele pentru care aceasta patologie ii afecteaza pe unii si ii ocoleste pe altii, insa este mult mai probabil sa ii afecteze pe cei care au suferit interventii chirurgicale la nivelul bratului.

Cauze

Riscul de a suferi de acest tip de dureri creste in cazul pacientilor care se afla in etapa de recuperare sau a unei proceduri care afecteaza mobilitatea bratului, cum ar fi accidentele vasculare sau mastectomia. De asemenea, afectiunea umarului inghetat poate fi declansata de factori precum: traume, diabet, boli inflamatorii, maladii ale umarului.

Simptome

Afectiunea umarului inghetat, cunoscuta si sub numele de capsulita adeziva, se manifesta prin rigiditate si dureri la nivelul articulatiei umarului. Simptomele se simt gradual, agravandu-se odata cu inaintarea in timp, dupa care se rezolva pe parcursul a unui an sau chiar doi ani.

Afectiunea progreseaza lent, astfel ca specialistii au impartit aceasta durata in trei etape principale, fiecare cuprinzand mai multe luni:

  • Faza dureroasa. Pe parcursul acestei etape, durerea apare la orice miscare a umarului si devin observabile restrictiile dureroase ale miscarilor.
  • Etapa de redoare. In aceasta etapa se poate observa o diminuare a durerii, totusi umarul este din ce in ce mai intepenit, iar miscarile care pot fi realizate acum sunt mult mai putine.
  • Faza de dezghetare. In timpul desfasurarii acestei etape, pacientii pot realiza mai multe miscari. Pentru unii, durerea este mai intens resimtita pe parcursul noptii, ceea ce cauzeaza dereglari ale somnului.

Tratament

Kinetoterapeutii din cadrul clinicii Kinetic Sport & Medicine ofera solutii individualizate pentru acest tip de afectiuni. Tratamentul se realizeaza prin exercitii de stretching pentru a preveni contractura dureroasa sau chiar prin injectarea de medicamente in capsula articulara, pentru diminuarea inflamatiei si a durerii. Terapia fizica este foarte importanta pe parcursul celor trei etape. Foarte rare sunt cazurile in care este necesara interventia chirurgicala.

In cazul in care sesizati imobilitatea umarului ar trebui sa consultati medicul specialist. De asemenea, ar trebui sa consultati un medic daca ati suferit accidente la nivelul umarului, interventii chirurgicale, patologii. In cazul in care intalniti dificultati in miscarea articulatiei umarulului, kinetoterapeutii va pot recomanda terapia necesara, precum si tipul de exercitii potrivite pentru a va recapata si mentine capacitatea de miscare a umarului.

Este contraindicata fortarea umarului afectat. Continuarea activitatilor zilnice sau suprasolicitarea articulatiei umarului pot duce la inrautatirea situatiei si, inevitabil, la restrictionarea miscarilor. Sfatul specialistilor nostri este aplicarea de comprese reci pe suprafata umarului si contactarea medicilor sau specialistilor kinetoterapeuti.