Cum apare o crampa musculara si care sunt cauzele?

Crampele musculare sunt contractii bruste si involuntare ale unor muschi sau grupe de muschi. Ele mai sunt cunoscute sub numele de carcei si apar, cel mai frecvent, la nivelul gambei, al labei piciorului sau al muschilor coapsei (cvadriceps si biceps femural). In general, sunt mai predispusi muschii care fac legatura intre articulatii, insa aceasta nu este neaparat o regula.

Se produc brusc si au caracter temporar, avand o durata de ordinul secundelor sau de maximum cateva minute. Multi dintre pacienti acuza aceste contractii insotite de dureri puternice, predominant in timpul noptii, iar majoritatea celor care se confrunta cu crampele musculare sunt persoane de sex feminin. Afla, din randurile de mai jos, care sunt cauzele care declanseaza aparitia crampelor musculare, cum se manifesta acestea, dar si care sunt metodele de tratament disponibile.

Crampele musculare – cauze

Pentru a functiona la capacitate optima, sistemul muscular are nevoie de electroliti, precum calciul, sodiul sau potasiul. Furnizarea acestor minerale se face, predominant, prin consumul de apa, dar si cu ajutorul alimentatiei. Atunci cand organismul nu primeste suficienti electroliti sau, din varii motive, pierde cantitati insemnate de minerale, apar dezechilibre, care se manifesta, inclusiv, prin aparitia crampelor musculare.

Crampele musculare pot fi provocate de o serie de factori, acestia variind de la persoana la persoana, insa cele mai frecvente cauze ale acestei probleme medicale sunt reprezentate de:

  • efortul fizic intens – sportivii de performanta se confrunta frecvent cu aceasta problema medicala, asociata cu oboseala musculara, partial din cauza pierderii sarurilor minerale, odata cu procesul transpiratiei. Un alt motiv pentru care crampele musculare se manifesta la sportivi este incalzirea insuficienta inainte de antrenamente;
  • varsta inaintata – atunci cand o persoana avanseaza in varsta, musculatura incepe sa se atrofieze progresiv, motiv pentru care fibrele musculare nu mai primesc suficiente substante nutritive. Astfel, creste probabilitate de aparitie a crampelor musculare;
  • perioada de crestere – copiii, dar si adolescentii pot avea des crampe musculare. Acest fenomen se produce din cauza concentratiei insuficiente de calciu in sange, in perioada de dezvoltare fizica;
  • temperaturile ridicate – crampele musculare sunt mai frecvente in sezonul cald, atunci cand organismul pierde, prin transpiratie, mai multa apa decat de obicei;
  • carenta de potasiu – organismul poate pierde potasiu in situatia in care pacientul respectiv sufera de tulburari endocrine (in mod special, cele care vizeaza glanda tiroida) sau are episoade diareice;
  • sarcina – in timpul sarcinii, organismul mamei este mai solicitat din punctul de vedere al consumului de minerale, pentru a putea sustine in mod corespunzator dezvoltarea fatului;
  • unele medicamente – anumite tratamente, precum diureticele folosite in ameliorarea hipertensiunii arteriale favorizeaza eliminarea electrolitilor, provocand carente;
  • incaltamintea incomoda – spre exemplu, pantofii cu toc inalt pot favoriza aparitia crampelor musculare, atunci cand sunt purtati pentru o perioada indelungata.

Simptome

In functie de carentele care provoaca aparitia lor, dar si de starea generala de sanatate a pacientului, crampele musculare se manifesta diferit de la caz la caz. La unii pacienti, acestea pot fi resimtite sub forma unui spasm usor, in timp ce alte persoane acuza dureri greu de suportat. Din aceleasi cauze, poate varia si durata acestor contractii musculare involuntare. De cele mai multe ori, carceii cedeaza in decurs de cateva zeci de secunde, insa exista situatii cand acestia se pot manifesta timp de 10 sau chiar 15 minute.

Multi dintre pacienti semnaleaza aparitia de spasme musculare in somn, in special la muschii picioarelor. Acest fenomen poate fi favorizat de catre pozitia flexata a membrelor, in timpul somnului, ceea ce duce la acest spasm involuntar al muschilor implicati, in special dupa ce acestia au fost suprasolicitati pe parcursul zilei.

Cele mai frecvente manifestari ale carceilor au loc astfel:
● debutul este unul brusc, cu spasm muscular intens. De cele mai multe ori, contractia muschiului afectat este vizibila;
● muschiul devine dur la palpare;
● durerea are caracter ascutit si cedeaza treptat.

Daca simptomele amintite mai sus nu cedeaza in termen de cateva minute si nu raspund la metodele clasice de tratament, este necesara asistenta medicala. De asemenea, acei pacienti care acuza spasme musculare in tot corpul sunt sfatuiti sa se adreseze medicului pentru efectuarea de investigatii amanuntite, intrucat aceste simptome pot ascunde boli musculare mai complexe decat crampele musculare obisnuite.

Crampe musculare in sarcina

Pe langa numeroasele schimbari tipice sarcinii, femeile gravide pot experimenta diferite tipuri de crampe musculare. Prima manifestare de acest fel este reprezentata de asa-numitele „crampe de implantare”, care apar atunci cand are loc implantarea ovulului fecundat in peretele uterului.

In timpul sarcinii, mai poate aparea durerea de ligament rotund, o manifestare care se explica prin intinderea ligamentelor implicate in sustinerea uterului. Odata cu dezvoltarea fatului, uterul se ingreuneaza, punand presiune pe ligamente si provocand, astfel, o durere temporara, cu caracter ascutit.

De asemenea, femeile insarcinate mai pot suferi crampe musculare la muschii gambei sau cei ai bratelor, iar acest lucru se intampla din cauza faptului ca organismul nu primeste suficienti electroliti pentru a putea functiona pe masura necesitatilor impuse de catre sarcina.

Tratament pentru carcei si crampe musculare

Exista o serie de solutii pentru crampe musculare, ce pot sa amelioreze durerea survenita in timpul acestora si sa relaxeze muschii afectati. Astfel, pacientii care se confrunta cu aceste contractii musculare dureroase pot apela la cateva metode simple:

  • intreruperea activitatii care a provocat aparitia crampelor musculare;
  • evitarea temperaturilor extreme;
  • masarea usoara a muschiului contractat;
  • intinderea muschiului, in vederea detensionarii zonei;
  • aplicarea unei comprese calde pe zona afectata. Este important ca temperatura compresei sa nu fie foarte ridicata, deoarece caldura in exces poate agrava contractura;
  • consumul de lichide pentru a reduce deshidratarea;
  • aplicarea locala a unui unguent cu efect antiinflamator;
  • administrarea de medicamente pentru carcei, ce au rol miorelaxant (clorzoxazona, tolperisona etc.).

crampe-musculare

Decontractarea muschilor cu ajutorul exercitiilor fizice

Specialistii recomanda cateva metode de prim ajutor in caz de carcei, pentru a sustine decontractarea muschilor afectati. Printre acestea, se numara exercitiile de stretching, care pot fi realizate atat ca metoda de tratament, cat si ca masura de preventie a crampelor musculare. Este recomandata incalzirea inainte de orice efort fizic, pregatirea muschilor pentru miscare fiind un aspect extrem de important in procesul de preventie.

Spre exemplu, atunci cand o persoana sufera de crampe musculare la picior (in special, la nivelul gambei sau al bicepsului femural), se recomanda ridicarea piciorului, cu varful indreptat spre corp si mentinerea acestei pozitii vreme de cateva secunde, realizand cateva repetari ale acestui exercitiu. O alta varianta este reprezentata de mersul pe calcaie, ceea ce favorizeaza intinderea si relaxarea acestor muschi. Atunci cand ne confruntam cu aparitia de carcei la maini, exercitiile de stretching sunt similare si urmaresc intinderea si relaxarea muschiului contractat (intinderile se pot face activ sau pasiv). Pentru a creste eficacitatea exercitiului de stretching, pacientul il poate efectua cu ajutorul membrului opus, ajutandu-se cu mana opusa zonei afectate, pentru a accentua intinderea musculara pana la limita durerii.

Minerale si vitamine pentru crampe musculare

Indiferent daca deja s-a instalat o carenta de vitamine si minerale sau, pur si simplu, se doreste prevenirea crampelor musculare, suplimentele alimentare sunt o solutie convenabila. Cel mai frecvent, se recomanda urmatoarele vitamine pentru crampe musculare: vitamina B12, vitamina B6, vitamina E, vitamina D3.

In ceea ce priveste mineralele, este necesar un aport crescut de calciu, magneziu si potasiu. Acesta poate fi realizat fie prin administrarea de suplimente alimentare, fie cu ajutorul alimentatiei. Urmatoarele alimente au un continut ridicat de potasiu, calciu, respectiv magneziu:

  • fructe: banane, caise, ananas;
  • legume: cartofi, morcovi, rosii, broccoli, verdeturi;
  • carne: carne de pasare, carne rosie, peste;
  • ciocolata amaruie;
  • nuci, curmale, stafide.

Desi sunt benefice in prevenirea si tratarea crampelor musculare, se recomanda un consum echilibrat al acestor alimente, in vederea mentinerii unei diete corecte.

Crampele musculare pot fi deosebit de neplacute si, in unele cazuri, pot provoca inclusiv blocarea muschilor picioarelor sau ai altor zone ale corpului. Din acest motiv, se recomanda mentinerea unei alimentatii echilibrate, a unui stil de viata activ, precum si evitarea exceselor in ceea ce priveste efortul fizic. Astfel, pot fi evitate neplacerile cauzate de crampele musculare.