Patrupedia si efectele benefice ale acesteia

Mersul este, de cele mai multe ori, cea mai asteptata etapa din dezvoltarea bebelusului de catre parinti. Acestia povestesc cat de repede sau cat de tarziu s-au ridicat bebelusii in picioare insa nu dau deloc importanta mersului in patrupedie, in multe cazuri nici nu mai tin minte daca a fost bifata sau nu si aceasta etapa.

Ce este patrupedia?

Patrupedia sau mersul in patru labe reprezinta prima formă de locomoţie. Aceasta pregateste toate elementele pentru mersul in ortostatism (mersul independent).

Cand ajunge copilul in patrupedie?

Copilul ajunge in mod normal in patrupedie intre lunile 8 si 10, insa poate varia in fuctie de dinamica trecerii prin celelalte etape de dezvoltare, de stadiul dezvoltarii cognitive a copilului, de aparitia si integrarea reflexelor, dar si de stimularea de catre parinti prin crearea unui ambient favorabil.

Cum ajunge copilul in patrupedie?

Din pozitia de sezut lung, copilul trece în patrupedie prin şezut oblic (sprijin pe palma), genunchiul şi mâna de partea opusa sprijinului vin în faţă.
Este important ca sugarul sa ajunga in sezut lung (sezut fara sprijin) prin sezut oblic (sprijin pe cot sau pe mână) pentru realizarea corecta a transferului catre patrupedie.

Cum se realizeaza mersul in patrupedie?

Patrupedia sau mersul in patru labe se realizaeaza prin alternarea incrucisata a bratelor si picioarelor astfel: se sprijină încrucişat şi îşi mişcă membrele încrucişat (mână – picior opus). Acest stil de miscare diagonala este extrem de important pentru dezvoltarea cailor neuronale si ajuta la o comunicare mai buna a emisferelor cerebrale.
La un model ideal de mers, şoldul este la 90⁰, mişcarea la nivelul vertebrelor este mica, iar picioarele sunt in usoara inversie si flexie plantara.

De ce este importanta patrupedia si de ce nu trebuie sa grabim copilul sa ajunga in picioare respectiv la mers, sarind aceasta etapa?

Patrupedia este esentiala pentru dezvoltarea sugarului. Daca un copil sare etapa de patrupedie, creierul lui rateaza pasi vitali din dezvoltare care pot cauza probleme mai tarziu.

Prin consolidarea patrupediei, pe langa dezvoltarea partii superioare a corpului, a abilitatilor motorii, a coordonarii si a echilibrului, se creaza conexiuni in creier care ajuta la scris, citit, orientare in spatiu, cunoasterea pozitiei propriului corp in spatiu, rapiditatea reactiilor, samd. Invatarea si consolidarea acestor abilitati il vor ajuta pe copil mai tarziu in activitati precum alergarea, sariturile, scrisul, aruncarea mingii, samd.

Din punct de vedere spatial, patrupedia, il ajuta pe copil sa aproximeze distanta fata de obiecte. Prin incercare si eroare ei invata sa ocoleasca obiecte care nu pot fi escaladate astfel dezvoltand abilitati de baza precum rezolvarea problemelor, lucru care le intareste increderea in sine. Sugarii care au realizat patrupedia, spre deosebire de cei care se ridica direct in ortostatism pot analiza proprioceptiv mult mai bine riscurile unei situatii noi intalnite. (Crawling important step in development of risk perception, 2021, Universitatea din Oregon)

Din punct de vedere vizual, deplasarea in patrupedie determina ochii sa se adapteze la distante diferite si ii incurajeaza sa lucreze impreuna dezvoltand astfel abilitati benefice prinderii, condusului, copierea cuvintelor de pe tabla la scoala, samd .

Alternarea incrucisata a bratelor si picioarelor din timpul deplasarii in patrupedie ajuta cele doua emisfere cerebrale sa comunice una cu cealalta, abilitate care nu este complet innascuta, dar care la randul sau, imbunatateste coordonarea.

Puterea pe care o dezvolta le defineste postura si ii pregateste pentru ortostatism. Mersul in patru labe reprezinta defapt mersul in ortostatism realizat in lant cinematic inchis.

In concluzie, mersul in patru labe este o etapa la fel de importanta ca toate celelalte achizitii neuromotorii pe care copilul trebuie sa le parcurga in primul an de viata in vederea dezvoltarii cat mai armonioase din punct de vedere fizic, psihic si cognitiv.

Surse:

  • https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210804123619.htm
  • https://ilslearningcorner.com/why-babies-should-never-skip-the-crawling-phase/
  • https://www.kidspot.com.au/baby/baby-development/six-reasons-why-crawling-is-important/news-story/d95b4e7b765c817b85dbd1b8f5fdc249
  • https://thefnc.com/research/crawling-is-important-for-childhood-brain-development/
DESCOPERA articole
Citeste ultimele noutati.