Durerile de calcai: diagnostic si tratament

Durerile de calcai reprezinta o afectiune des intalnita la toate categoriile de varsta.

Aceasta se poate manifesta prin senzatie de durere la nivelul partii inferioare a calcaiului, in spatele acestuia, dar si la nivelul calcaneului, osul care intra in alcatuirea calcaiului. De obicei, durerile de calcai se remit spontan, dar pot exista si cazuri in care durerea este prezenta o perioada mai lunga de timp.

Anatomia calcaiului

Calcaiul este o structura destul de complexa din punct de vedere anatomic, deoarece are rolul de a sustine greutatea corporala si de a participa la deplasare. Calcaiul este reprezentat de osul calcanean, mai precis de tuberculul posterior al acestuia. Calcaneul este cel mai voluminos os al piciorului. La nivelul lui se afla tendonul lui Achile, una dintre cele mai solicitate structuri ale organismului. Acesta are rol in realizarea mersului, a alergarii, a sariturilor.

Pe partile laterale ale calcaneului, se prind doi muschi: muschiul abductor al degetului mic si muschiul abductor al halucelui. Acestia permit executarea miscarilor de flexie a degetului mic (degetul V) si a halucelui (degetul I).

dureri-de-calcai-diagnostic

Prin forma pe care o are, calcaneul participa la formarea arcului piciorului. Astfel, isi exercita rolul in realizarea miscarilor.

Ce boli ascund durerile de calcai

Durerile de calcai pot avea multiple cauze: de la stresul mecanic pana la patologiile severe. Cei mai predispusi la a dezvolta dureri de calcai sunt:

  • sportivii;
  • persoanele supraponderale;
  • femeile insarcinate;
  • persoanele diagnosticate cu afectiuni reumatoide;
  • persoanele care poarta incaltaminte necorespunzatore;
  • persoanele care stau mult timp in picioare.

Fasceita plantara

Fasceita plantara este cauzata de un stres mecanic intens: mersul prelungit, alergarea pe suprafete dure, sariturile sau alte activitati care exercita o presiune mare la nivelul piciorului. Durerea este generata de inflamatia fasciei plantare, ligamentul ce realizeaza conexiunea calcaiului cu degetele si care se afla la nivelul arcului piciorului.

In cadrul acestei afectiuni, durerea poate fi prezenta atat la nivelul calcaiului, cat si al talpii. De obicei, durerea are cea mai mare intensitate dimineata, ca urmare a repausului din timpul somnului. In cele mai multe dintre situatii, aceasta dispare in timpul mersului.

Fasceita plantara apare ca urmare a purtarii incaltamintei necorespunzatoare, la persoanele supraponderale sau la alergatori. Daca devina cronica, aceasta afectiune poate determina complicatii si in alte zone ale membrului inferior.

Pintenii calcaneeni

Aparitia pintenilor calcaneeni sau a „ciocurilor de calcai” este favorizata de fasceita plantara, cauzele producerii fiind identice cu ale acestei afectiuni. Se formeaza la nivelul fasciei plantare si sunt alcatuiti din calciu. Durerea este prezenta in special dimineata si este resimtita deseori sub forma unor intepaturi in calcai.

Bursita calcaneana

Bursita reprezinta o inflamatie la nivelul burselor, saci ce contin lichid sinovial si care faciliteaza miscarile la nivelul articulatiilor. Fiind localizata in zona posterioara a calcaiului, durerea este prezenta la acest nivel sau poate fi resimtita si ca o durere a osului. Aceasta apare dupa o activitate fizica intensa si poate duce la aparitia unui mers vicios. Alte manifestari ale bursitei sunt edemul (umflarea) si roseata la nivelul calcaiului.

Tendinita achileana

Tendinita achileana este o afectiune inflamatorie ce afecteaza tendonului lui Achile. Durerea este localizata la nivelul calcaiului si al zonei de proiectie a acestui tendon. Creste in intensitate la mers si cedeaza la repaus. In cazurile cronice, durerea este prezenta si in repaus. Alte simptome caracteristice sunt edemele locale si rigiditatea matinala.

Tendinita achileana este caracteristica persoanelor care poarta incaltaminte cu toc, deoarece aceasta suprasolicita tendonul. De asemenea, sunt afectati si sportivii care nu realizeaza exercitii de incalzire musculara sau care executa miscari bruste.

Ruptura de tendon achilean

Ruptura de tendon achilean apare in urma realizarii unor miscari repetate, care exercita o presiune crescuta asupra tendonului. Ruptura poate fi clasificata astfel:

  • Ruptura partiala

Ruptura partiala este caracterizata prin durere usoara sau moderata, care permite executarea mersului.

  • Ruptura totala

In cazul rupturii totale, durerea este foarte puternica, iar mersul nu se poate realiza.

dureri-de-calcai-boli

Sindromul tunelului tarsian

Sindromul tunelului tarsian este generat de compresia nervului tibial posterior. Traiectul nervului tibial posterior este pe sub retinaculul flexorilor, o banda de tesut fibros. Prin dispunerea acestuia, se formeaza tunelul tarsian. Dezvoltarea unei inflamatii, aparitia unei formatiuni tumorale si nu numai pot cauza o comprimare a structurilor din interiorul tunelului tarsian, implicit a nervului tibial posterior.

Simptomele caracteristice sunt reprezentate de durere, senzatie de arsura sau furnicaturi la nivelul talpii si al calcaiului. Durerea se accentueaza la efort si cedeaza in repaus.

Apofizita calcaneului

Apofizita este o afectiune prezenta la copiii supraponderali sau la cei care au o activitate fizica intensa. Prin exercitarea unei presiuni puternice la nivelul fasciei plantare si al tendonului lui Achile, la nivelul apofizei calcaneului apare un proces inflamator.

Semnul distinctiv al apofizitei consta in aparitia durerii la apasarea simultana a partilor laterale ale calcaiului. Aceasta afectiune se manifesta prin durere puternica, edem si inrosire la nivelul calcaiului. Durerea se accentueaza la efort si cedeaza in repaus.

Chistul osos calcanean

Chistul este reprezentat de o leziune benigna, prezinta continut lichidian si se dezvolta la nivelul osului calcaneu. Este mai des diagnosticat la copii si la tineri, dar poate afecta si adultii. Printre simptome, cea mai specifica este durerea la nivelul calcaiului. Cei afectati pot prezenta redoare, iar uneori, formatiunea chistica poate fi palpata. Chistul osos poate cauza deformarea structurilor invecinate, implicit tulburari ale mersului.

Osteomielita

Osteomielita este o afectiune cauzata de un agent infectios, care determina distrugerea osoasa. Mai mult de jumatate dintre cazurile de osteomielita apar ca urmare a infectiei cu Staphylococcus aureus. Alti patogeni ce pot determina aparitia acestei afectiuni sunt streptococul de grup A si de grup B, Haemophilus influenzae, enterobacteriile.

Osteomielita afecteaza majoritar oasele membrelor inferioare, inclusiv calcaneul. Poate determina aparitia durerii, a edemului si a eritemului la nivelul calcaiului. Alte simptome intalnite pot fi reprezentate de febra, fatigabilitate, greata, varsaturi, cefalee.

Diagnosticul

Pentru a putea trata durerile de calcai, este important a stabili care sunt cauzele aparitiei acestora. Asadar, este necesar consultul clinic si paraclinic, pentru a determina afectiunea asociata acestei dureri.

Anamneza

Medicul specialist efectueaza o anamneza detaliata, pentru a evidentia care sunt simptomele, debutul acestora, factorii declansatori si cei care le amelioreaza. Important este si stilul de viata al pacientului, daca este sportiv sau daca efectueaza acitivitati fizice intense. Un alt aspect este reprezentat de patologiile diagnosticate pana in prezent.

Examenul clinic

Examenul clinic permite observarea modificarilor locale si stabilizarea zonelor dureroase. De asemenea, pot fi efectuate diferite manevre ce pot contribui la stabilirea mai precisa a diagnosticului.

Investigatiile paraclinice

Investigatiile paraclinice sunt alese in functie de particularitatea fiecarui caz. Printre cele mai frecvente investigatii se numara:

  • radiografia;
  • ecografia de tesuturi moi;
  • rezonanta magnetica nucleara;
  • tomografia computerizata;
  • biopsia urmata de efectuarea examinarii histopatologice.

Tratamentul

Tratamentul durerilor de calcai cuprinde atat reducerea durerii, cat si tratarea cauzei care a condus la aparitia acesteia. Pentru a trata durerea, sunt recomandate urmatoarele:

  • purtarea incaltamintei comode;
  • talonete personalizate;
  • gimnastica medicala si fizioterapie;
  • gheata sau aplicarea compreselor reci pe zona dureroasa.

dureri-de-calcai-tratament

Tratament medicamentos

Suplimentar fata de aceste metode, in cazurile cu dureri severe, medicul poate prescrie antialgice, antiinflamatoare nesteroidiene, corticosteroizi. Acestea pot fi administrate atat oral, cat si sub forma unor unguente cu aplicare topica. In cazul osteomielitei, se prescriu antibiotice.

Interventia chirurgicala

In unele situatii, poate fi necesara interventia chirurgicala. Astfel, aceasta poate fi recomandata pentru:

  • afectiunile care necesita detensionarea fasciei plantare (fasceita plantara, sindromul de tunel tarsian);
  • tendinita achileana;
  • chistul osos calcanean;
  • alte patologii care includ deformari severe.

Metode terapeutice recente

Exista si alte metode de tratament implementate recent, care sunt recomandate in functie de specificul fiecarei patologii. Acestea sunt:

  • terapia cu unde de soc;
  • terapia cu ultrasunete;
  • terapia cu laser;
  • magnetoterapia;
  • stimularea electrica transcutanata nervoasa.

Aceste proceduri au un impact major in ameliorarea durerilor si reducerea inflamatiei locale. Pe langa aceste proceduri,gimnastica medicala este recomandata pentru relaxarea si intarirea musculaturi cat si terapia manuala si mobilizarile articulare pentru a creste mobilitatea articulara si a reduce rigiditatea locala.

Tratament naturist

Tratamentul naturist nu vindeca factorul care genereaza durerea, dar poate contribui la ameliorarea simptomelor. Pot fi utilizate:

  • vitaminele;
  • mineralele;
  • suplimentele cu colagen;
  • suplimentele cu Boswellia sau curcuma (au rol antiinflamator);
  • ceaiurile de valeriana, musetel (contribuie la relaxarea musculara).

Concluzii

Durerile de calcai pot avea multiple cauze. Este foarte important sa previi aceste dureri, prin:

  • purtarea unei incaltaminte comode;
  • efectuarea exercitiilor de intindere, inainte de a face eforturi sustinute;
  • mentinerea unei greutati corporale optime;
  • adoptarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate;
  • evitarea stresului mecanic excesiv al picioarelor.

Este recomandat sa consulti medicul specialist, daca experimentezi simptome precum durerea, edemele, roseata la nivelul calcaiului, mai ales daca acestea nu se remit in cateva zile.

 

 

Bibliografie:

www.betterhealth.vic.gov.au, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/foot-problems-heel-pain#causes-of-heel-pain, accesat la data 20.01.2022;

www.healthdirect.gov.au, https://www.healthdirect.gov.au/heel-pain, accesat la data 20.01.2022;

www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/foot-pain/heel-pain/, accesat la data 20.01.2022;

www.foothealthfacts.org, https://www.foothealthfacts.org/conditions/heel-pain-(plantar-fasciitis), accesat la data 20.01.2022;

my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/10060-heel-pain.